Urheilijan elämää?

LInda_Paldanius_Jere

Tällä viikolla sain käsiini mielenkiintoisen elämäkerran ja sen urheilullisesta näkökulmasta johtuen voisin kirjoittaa kirjasta hiukan myös täällä blogin puolella. Tämän uutuusteoksen nimi on tietenkin Jere. Yllättävää kirjassa ei ole vain sen rankka sisältö vaan se, että kirjan kirjoittanut Aki Linnanahde. Esikoisesta annan Linnanahteelle 5/5.

Jere Karalahti on tehnyt mahtavan uran jääkiekkoilijana, mutta käsittämättömintä Jere uskomattomassa urassa on se millaisilla elämäntavoilla Jere on urallaan elänyt. Kaikki kirjan lukeneet voivat varmasti allekirjoittaa, että Jere on ehkä kaikista kovakuntoisin urheilija ikinä. Kirjaa lukiessa jokainen lukija tulee kokemaan itsensä sataprosenttisen varmasti aivan ämmäksi.

Nyt kun mietin tarkemmin en usko koskaan olleeni niin kipeä, että olisin Jeren kuntoon verrattuna voinut hyvällä tekosyyllä skipata treenit. Ja kaikki he jotka miettivät, että hyvähän sitä on treenata kun piristävät aineet ovat kunnossa. Voin kertoa ilman omakohtaista kokemusta, että piristeistä huolimatta hommasta on leikki ehdottoman kaukana ja sydän kovilla. Tekemisen tasoa kuvaa hyvin se, että sydän on kovilla jo lukijalla pelkästä lukemisesta. Koin useaan otteeseen olevani hengästynyt tosiaan jo pelkästä lukemisesta. Moneen juttuun ( =huumeet ) en lukijana voinut kokea minkäänlaista samaistumisen tunnetta ja monet kyseiset seikkailut eivät tietämyttömyydestäni johtuen ehkä avautuneet tilanteiden vaatimalla vakavuudella. Mutta esimerkiksi sata Hot Shottia saivat vatsalaukun pyörähtämään ympäri. Pikkumukit ovat myös minulle tuttuja ja seuraavan aamun nurin mennyt nuppi ei herätä yhtään lämpimää muistoa.

Linda_Paldanius_elämäkerta

Olen lukenut paljon urheilijoiden elämäkertoja, mutta Jere menee mielenkiintoisuudellaan ehdottomasti huipulle. Huippu-urheilijoiden elämäkerroissa on aina muutama urheilijoiden elämää yhdistävä tekijä. Nämä tekijät ovat tietynlainen ammatilaisuuteen vaadittava itsekkyys ja tukiverkosto. Usein urheilijat kuulostavat itsekkäillä valinnoillaan jopa pelottavan narsistisille, mutta usein urheilijat paljastuvat todella perhekeskeisiksi.

Laiska tekee asiat tehokkaammin

Jokainen meistä tuntee jonkun tai kenties tunnistaa itsensä ihmiseksi jonka suusta kuuluu usein: “Ei jaksa”. Vaikka kyseinen ilmaus herättää monessa negatiivisia tuntemuksia, näin asian ei suinkaan pitäisi mennä!

Miksi laiska on tehokas?

Luin tällä viikolla Emma Seppälän kirjoittamaa teosta nimeltä Elä onnellisemmin. Siinä onnellisuus-psykologiaan erikoistunut Seppälä kirjoitti, että rauhallisuus on matalan intensiivisyyden tunne, joka kuormittaa fysiologiaa vähän. Tällä fysiologian kuormittavuudella kirjoittaja tarkoitti stressiä. Kirjassa kerrottiin myös muun muassa, että itsekontrolli on vastavuoroisesti fysiologiaa kuormittava tunne. Itse näen kirjan rauhallisen onnistujan synonyymina laiskalle.

Hyvinvointi_linda_paldanius

Mikäli laiska saisi valita, hän tekisi mielellään vain niitä asioita, jotka häntä sillä hetkellä huvittaisivat. Nykyisessä suoritusyhteiskunnassa hetkessä elämisestä on tullut negatiivisen ilmauksen maineesta kärsivän laiskan luonteenpiirre. Oikeasti laiska hetkessä eläjä on meistä se kaikista fiksuin ihmistyyppi, sillä laiskalle tyypillistä on nokkeluus. Hän tietää miten asioita voi delegoida ja hoitaa niin, että kuormittaa itseään mahdollisimman vähän fysiologisesti. Näin ollen laiska voi hoitaa asiat jopa paremmin kuin suorittaja, koska kun hän vaivautuu tekemään jotain, hän on aina läsnä.

Laiskan isoin valttikortti on siis läsnäolo. Laiska saattaa siirtää asioiden hoitoa viime tippaan, mutta asioita hoitaessaan hän hoitaa todennäköisesti ne paremmin olemalla 100% läsnä toisin kuin suorittaja. Suorittajalla on usein satanen lasissa ja hän miettii usein jo seuraavaa tehtävää edellisen ollessa vielä pahasti kesken: “Nyt kun olen tehnyt tämän, voin hoitaa vielä sen ja seitsemänkymmentäyksi muuta asiaa. Laiskalla puolestaa pyörii mielessä tehtävän palkinto, eli lepo: “Kun olen saanut tämän homman loppuun, voin levätä”. Levännyt ihminen on aina paremmin läsnä kuin pilvenpiirtäjien lasiseiniä pitkin liusuva apina.

Mitä hyötyä tästä mystisestä läsnäolosta voi olla?

Kun olet läsnä käsillä olevassa tehtävässä etkä anns periksi häiriötekijöille (kuten facebook, instagram yms.) kontrolloit silloin omaa suorituskykyäsi. Laiska tekee yhden asian kerrallaan ja näin ollen hän tehostaa toimintaansa maksimiinsa.

Lasnaolo_laiskuuden voima

nebbia_treenitrikoot

Läsnäolo auttaa sinua suoriutumaan tehtävistä paremmin ja tehokkaammin.

Monet esimerkiksi urheilijat ja etenkin kehonrakentajat kärsivät muiden silmissä laiskan maineesta. Miten joku voi olla niin laiska, että ei viitsi  edes kantaa itse kauppakassejaan? Oikeasti tämän tyyppinen toiminta on sitä järkevintä, eli 100% keskittymistä. Sen takia moni joka on saavuttanut elämässään jotain monen korvaan mahdottomalta kuulostavia asioita, on oikeasti ylisuorittamisen sijaan osannut olla tarpeeksi laiska muilla elämänalueilla.

Laiskaa ensi viikkoa kaikille!