Roskaruoka -syndrooma

Usein minulta kysellään ahmimisen hillitsemis ja terveellisen ruokavalion noudatus vinkkejä. Yksi parhaista vinkeistä johon olen itse olen törmännyt on tullut asiakkaani suusta. Kyseinen asiakas on äärimmäisen tyylikäs ja super solakka lähes kuudenkymmenen ikävuoden hujakoilla pyörivä asianajaja nainen. Hänen solakkuuden salaisuus on kireät vaatteet. Oli super hauskaa kuunnella kun kyseinen henkeäsalpaava nainen paasasi viime viikolla minulle siitä kuinka suomalaiset vain lihot ja lihovat. Syynä tähän lihomiseen ovat kuulemma pieruverkkarit. Kun kuljetaan ympäriinsä mukavissa ja venyvissä pieruverkkareissa, maha venyy niiden mukana. Hänen mukaansa kireät ja tyköistuvat vaatteet hillitsevät ahmishaluja! On paha ähtää mahaa täyteen kun on pukeutunut makkarankuoreen. Eli mikäli koet kärsiväsi edes ajoittain roskaruoka -syndroomasta, suosi makkarankuoria!

image
Koska tämä makkarankuori vinkki oli niin hyvä, kokeilin siskonmakkaraa myös päässä. Ikään kuin varmistaakseni solakan olomuodon

Roskaruoka -syndrooma

Moni kärsii etenkin näin talvisaikaan tai vastavuoroisesti kroonisesta roskaruoka -syndroomasta (itsellä krooninen muto ;)). Roskaruoka -syndrooman tartuntatiet ovat monimuotoiset. Monesta muusta syndroomasta poiketen, roskaruoka syndrooma on erityisen tartunta herkkä. Tarttuminen voi tapahtua mm. ilmateitse, pisaratartuntana ja kosketustartuntana. Alentunut vastuskyky ja psyykkisesti järkkynyt mieli lisäävät merkittävästi tartuntariskiä, erityisesti naisilla.

Taudinaiheuttajina eli patogeeninä voivat toimia esimerkiksi bakteerit, loiset, alkueläimet, sienet, bakteeri- ja erilaiset homeitiöt. Näistä homeitiöistä hyvänä esimerkkinä mainittakoon sinihomejuusto (Sinihomejuustoissa juustomassaan tehdään pieniä reikiä homeen kasvun vauhdittamiseksi juuston sisällä) joka on äärimmäisen tyypillinen roskaruoka -syndroomaa aktivoiva ruoka-aine.

Aerosoli tyyppisenä eli ilmateitse syndrooman leviäminen on kaikista voimakkainta. Erityisen korkean tartuntariskin paikkoja ovat kauppakeskukset. Kauppakeskusten roskaruoka tarjonta on usein hyvin monikirjoista ja siksi niiden välitön läheisyys on erityisen saastuttavaa. Esimerkiksi Helsingin Kampissa sijaitsevasta Kampin keskuksen E-tasosta löytyy 16 tartuntariskiä merkittävästi lisäävää ravintolaa. Näiden 16 riski ravintolan ohella E-tasossa toimii mm. kolme merkittävästi riskiä lisäävää ruokakauppaa. Huolestuttavinta näissä korkea riskin paikoissa on niiden laillinen ja lähes ympäri vuorokauden tapahtuva toiminta! 😀

Otetaan esimerkiksi Arnolds Forumissa. Todella vaarallinen! Heidän tuotteissa on todella korkea ilmateitse tarttuva tartuntavaara. Voimakkaan tuoksun ohella roskaruoka -syndroomaa aktivoiva vaikutus tapahtuu myös ihan verkkokalvo tasolla. Voidaan siis todetta myös, että pelkkä aivoissa aktivoituva näköhavainto voi helposti johtaa roskaruoka -sydroomaan. Tämä verkkokalvolla tapahtuva sauvasolujen aktivointi tapahtuu tietenkin herkullisen tarjoilu- tai siis tyrkkytiskin ansiosta.

Pisaratartunnan voi saada niinkin viattomasta aktista kuin pussailusta. Puolison suussa juhlivat herkku maut voivat aktivoida roskaruoka syndrooman, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa ahmimiseen. “Mitä sä oot syönyt?” “Mä söin vähän karkkia kotimatkalla” “Mitä!?! Minäkin otan, anna mullekin!”

Kosketustartuntakin voi syntyä myös ihan yhtä viattomasta tilanteesta. “Onko sulla jotain rasvaa tossa?” “Oho, söin donitsin päivällä ja siitä taisi tippua vähän hilloa paidan helmaan” “Mitä?!?! Minäkin haluan, mä meen nyt kauppaan! Heippa!”

image