Motivaatio hukassa?

Mikäli kesällä aloitettu grilliruoka on ainoa ravinnonlähde, joka käy päivittäin mielessäsi tai mikäli liikunta tuntuu vähän liian työläälle tavalle tuhlata vapaa-aikaa. Suosittelen katsomaan televisio-ohjelmia. Supersize vs Superskinny on yksi vanha suosikki tv-ohjelmani, joka muistuttaa katsojia hyvin siitä kuinka tärkeää on syödä ns. järkevästi. Tämän ohjelman kaikki seitsemän tuotantokautta pitäisi ehdottomasti näyttää kaikille heille, joiden mielessä pilkahtaa ajatus pikadieetin ihmeellisestä maailmasta. Ohjelmassa nähdään molemmat pikadieettien tyylilliset ääripäät, eli näännyttäminen ja ahmiminen.

Linda_Paldanius_ahminen
Channel 4

Rakastan kytätä tätä sarjaa Youtubesta itse syödessäni. Sairasta ehkä, mutta niin loistavan motivoivaa! On hauskaa nähdä kuinka aivopesemme itse itsellemme siihen – Mikä on meille hyväksi ja mikä ei? Kaikille näille supersize ja superskinny ääripäille yhteistä on annoskoko. Toiset syövät reilusti yli tarpeidensa ja toiset reilusti alle. Yksikään ääripää ei myöskään nauti juurikaan kasviksia tai vettä. Nämä virheet ruokavaliossa ovatkin myös monen suomalaisen suurimpia kompastuskiviä kohti energisempää olemusta. Mikäli olet usein väsynyt, on sinun syytä tarkistaa mistä päiväsi polttoaine koostuu. Kaikki meistä tietävät, että kalori on kalori. Kalorien sijaan kannattaisi kuitenkin miettiä makroja. Vitamiinit ja hivenaineet eivät löydy vain purkista. Pillereillä ei voi korvata monipuolista ruokavaliota, vaan ne on suunniteltu vastuskyvyn tueksi. Supersize vs Superskinny ohjelmasta on muuten olemassa myös lasten versio. Mikä on enemmän kuin kamalaa! En tiedä onko tätä versiota esitetty koskaan suomalaisilla tv-kanavilla? Joku taisi erehtyä, että esimerkiksi lasten fitness -kisat olivat kamala juttu, mutta kyllä tämä on vielä karumpaa. Ohjelman lapset ovat niin väsyneitä, että he eivät jaksa harrastaa.

Linda_Paldanius_näännyttäminen
Channel 4

Tätä ohjelmaa katsellessa täytyy kyllä olla onnellinen, että meillä Suomessa on niin upea asia kuin kouluruokailu. Myöskin ruokakulttuuriset erot tulevat hyvin ohjelmassa esille. Suomessa tuskin kukaan kehtaisi väittää, että bagel on terveellinen aamupala valinta. Aika hurjaa tässä lasten versiossa on se miten paljon roskaruokaa britti lapset syövät. Väkisinkin tulee mietittyä omaa elämää samanikäisenä kuin ohjelmassa painon kanssa kamppailevat lapset.  

Itse olen teini-ikäisenä elänyt maailmassa jossa olen jonottanut Iisalmen Mcdonald’sin avajaisissa kolme tuntia, koska kymmenelle ensimmäiselle jaettiin ilmainen juustohampurilainen. Hampurilaiset olivat harvinaista herkkua ja ilman tuota jonotusta en olisi saanut sitä yhtäkään. Toisinaan mikäli meillä kävi kaksoissisareni kanssa oikein hyvä tuuri, nautimme lounaan lauantaisin äidin työpäivän jälkeen paikallisessa pizzeriassa. Mikäli olisin teini-ikäisenä saanut itse päättää mitä meillä kotona olisi syöty joka ikinen päivä. Olisin valinnut todennäköisesti makaronilaatikon. Tuota herkkua pyysin äitiä tekemään myös viime syksyn kisojen jälkeen ja huh huh miten hyvää se olikaan! Teininä olin myös todella koukussa omenoihin ja banaaneihin. Tämä sama pätee edelleenkin, syön 100% varmasti ainakin yhden omenan ja banaanin vuoden jokaisena päivänä.


Secret Eaters on myös loistava ohjelmavalinta mikäli sinusta tuntuu siltä, että vyötärö jatkaa leviämistään vaikka et syökkään käytännössä yhtään mitään – Ehkä oletkin salasyöjä?

Tammikuussa kannattaa tyhjentää häkkikomero

 

Ostoskanava on pitänyt suomalaisten kotien häkkikomerot täynnä jo vuodesta 1992 alkaen. Ostoskanava on tarjoillut vuosien varrella mitä eriskummallisimpia laitteita ja välineitä, joiden tavoitteena on usein ollut six pack. Huuhaalta kuulostavat sauna beltit ja sähköiskuja antavat pahoinpitelyvyöt eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna pikadieettien tarjoamaan kidutukseen.

lindapaldanius1

Tammikuu on pikadieettien kulta-aikaa, joiden avulla dieettaajat saavat kokea todellisen hengellistymisen. Pyhää henkeä todella tarvitaan kun päivän energiatasot rakennetaan 800 kalorin voimin! Itse olen aina ollut pikadieettien vihaaja lähinnä sen takia, että onnistumisprosentit pyörivät todennäköisesti 0,00001 ja 0,00002 prosentin välillä. Mielestäni dieetin onnistumista ei voida mitata vain pudotettujen kilojen perusteella. Osa onnistunutta dieettiä on myös karisseiden kilojen kurissa pitäminen, myös dieetin jälkeen. Dieetin ei myöskään pitäisi olla henkisen pahoinvoinnin aikaa, mutta toisaalta ei aina voi olla kivaa 😀

Tammikuussa suosittelen kaikkia pikadieettien sijaan miettimään herkkulakkoa. Jouluna moni (minä mukaan lukien) on ahtanut itseensä niin paljon sokeria ja rasvaa, että energiaa on varmasti kertynyt pienen ruokavalioremontin verran. Mikäli annat itsellesi mahdollisen yhden kuukauden ajaksi kieltäytyä sokerista ja rasvapitoisista mätoistä. Takaan, että helmikuusta tulee ihana. Tammikuun ruokavalion ryhtiliike on nimittäin riittävän pitkä aika herättelemään herkun nimeltä makuaisti jälleen henkiin.

P.s Mikäli häkkikomerostasi ei löydy sauna beltin kaltaisia tammikuun ryhtiliikkeeseen tarvittavia höpöhöpö tuotteita, ei hätää! Keksin nimittäin tänään päiväunilla astetta kuumemman hikoilutuotteen. Nukahdin tänään nahkahousuissa sohvalle ja voin kertoa, että aika kova soija oli päällä herättyäni. Mikäli haluat viedä hikoilun pro-levelille pyörähdä aikuisviihdekaupassa ja pukeudu tammikuu normaalin yöpuvun sijasta koko lateksiasuun 😀

Hikistä tammikuuta kaikille!