Paldaniuksen pikadieetti ohjeet

Viime viikolla verkko tarjosi taas ihmetystä aiheuttavan uutuuden pikadieettien saralla. Talouselama.fi esitteli 1.8 nettiartikkelissaan uuden jenkkimarkkinoille ilmestyneen AspireAssist -laihdutuskoneen. Artikkelissa kerrottiin kuinka osa kriitikoista kutsuu tätä uutta laihdutus konetta ”avustetuksi bulimiaksi”. Eikä ihme, jos sattuu perehtymään yhtään kyseisen laitteen toimintaperiaatteisiin, noin niin kuin maalaisjärjellä. AspireAssist -laihdutuskonee toimii niin, että se pumppaa vettä vatsalaukkuun ja imee sen jälkeen osan sisällöstä pois. Näin laitteen avulla voidaan poistaa noin kolmanneksen äskettäin nautitusta ruuasta.

Huh, huh. Mutta näin se vaan menee aina näiden “pikadieettien” kanssa, että niihin liittyy usein sana vaarallinen ja toisena hyvänä kakkosena sana kyseenalainen. Olisihan se ihanaa, jos olisi olemassa matala aita ja tämä pätee monellakin elämän osa-alueella. Pakko myöntää, että esimerkiksi Ammattikorkeakouluopinnoissa kaipasin lähes viikoittain sitä matalaa aitaa. Helkutti kun ne ryhmätyöt ja kaiken maailman portfoliot ottivat välillä päähän. Ei sitä energiaa tuntunut ikinä olevan niin paljon, että olisin halunnut paneutua innolla kyseisiin korkeiden aitojen pikajuoksuihin.

Pikadieeteistä inspiroituneena ajattelin, että jaan muutaman oman elämäni “pikadieetti” vinkin. Tarkoituksenani ei ole tietenkään pilkata ketään, vaan päästää oma kieleni poskelle. Jotenkin kieleni on viime aikoina ollut kiinni kitalaessa ja se on alkanut haista. Haluan siis vain tuulettaa omaa leipäläpeäni 😀

_MG_9985

Viisaiden juoma

Kaikki täysi-ikäiset tietävät, että “pari” lasia viiniä juhlavan tuulen yhdessä takaa seuraavana päivänä raadollisen ilmestyksen. Tämä “pari” viisasta juomaa kannattaa mitoittaa niin, että seuraavana päivänä ruoka ei maistu posliinin halailun yhdessä. Mikäli kuitenkin epäonnistut juhlavan juoman nauttimisen jälkeisenä aamuna mustan purjon viljelyltä, ei hätää! Elimistö on kuitenkin todennäköisesti alkoholin diureettisen ominaisuuden vuoksi mukavan rutikuiva. Kakkakin tuoksuu sen verran, että puhdistus tuntuu (myös omassa) nenässä enemmän kuin tehokkaalta. HUOM! Ränni ei toimi kovin hyvin muilla kuin ammattilaisilla. Joten kokeile kerran ja jätä ammattilaisille.

Älä urheile

Mikäli treenaat kovaa sanotaan vaikkapa viisi kertaa viikossa punttia, kokeile skippaamista. Lihaspaineiden hävitessä kehosta, menetät mukavasti myös lihasturvotuksen yhteydessä lihaksiin sitoutunutta nestettä. Siksipä esimerkiksi joillakin paino voi näyttäytyä jopa kilon korkeampana kovan jalkatreenin jälkeisenä aamuna. HUOM! Toimii todella huonosti pitkinä ajanjaksoina, tilanne voi kovan luokan skippauksena kääntyä jopa päälaelleen.

Hieronta

Tätä kannattaa vältellä mahdollisimman pitkään, jotta saat kerralla paremman tuloksen. Kun maltat odottaa niin pitkään, että esimerkiksi jaloissa on lähinnä pahkuroita aineenvaihdunnan totaali jumin jäljiltä, mene hierojan pöydälle todella kovaan jalkahierontaan. Lupaan, että menetät pissimällä viimeistään seuraavan yön vessassa ravaus tuokioiden välillässä puoli kiloa elopainoa.

Ruoka

Mikäli olet onnistunut omalla mielenlujuuden voimalla sinnittelemään pitkän ajan alhaisilla kaloreilla ja yhtäkkiä painon laskusi pysähtyy. Kokeile ruokaa. Eli käytännössä, tee hiilaritankkaus. Tankkauksen jälkeen huomaat taas hikoilevasi ja parin päivän päästä huomaat painosi alkavan taas laskea. HUOM! Todella vaikea antaa parempia ohjeita kenellä toimii ja kenellä ei. Kaikki me olemme yksilöitä…

Fyysinen mielihyvä

Tähän kohtaan en viitsi kirjoittaa sitä ilmeistä, mutta parin kuukauden jatkuneen tiukan risti istunnan jälkeen voit räjäyttää pankin kertaheitolla ja pudottaa jopa sen puoli kiloa painoa. Toinen hyvä kokemus voi olla kylpylä. Irtaudu arjen stressistä ja lillu kuumavesi altaissa useampi tunti. Kortisolitasot laskevat vauhdilla ja taas olemme onnistuneet hukkaamaan puoli kiloa.

Niin ja sitten oli niitä dieettejä kuten terveelliset elämäntavat yms. Mutta ne on kyllä korkeiden aitojen juttuja, joten jätetään niistä paasaaminen jollekin ihan muulle.

Rakkautta kaikkien viikkoon 😉

Kauanko kestää palautua kisadieetistä?

Kisadieetistä palautuminen ei tarkoita vain kuntosalilla sarjapainojen palauttamista tai nostamista. Väkisinkin käy niin, että sarjapainoja on pakko laskea (edes vähän) kun keho alkaa olla tarpeeksi kuiva. Suomeksi sanottuna siis tarpeeksi alhaisissa rasvoissa. Alhaisissa rasvoissa treenaaminen lisää loukkaantumisriskiä ja ei ehkä ole kaikista järkevintä lähteä tekemään niitä ennätys rautoja juuri ennen kisalavoja. Toki poikkeuksia on!

 

Sarjapainojen palauttelun lisäksi, eli kehon lisäksi pitäisi palauttaa myös mieli. Jokainen kisalavoilla pyörähtänyt tietää mitä tarkoittaa pohjaton nälkä. Nälkä ei yksinkertaisesti lopu syömällä. Jotenkin tuntuu siltä, että jengi on pikkuhiljaa alkanut ymmärtää reversen merkityksen osana kisadieetistä palautumista. Ikävä puoli tässä maltillisessa kaloreiden hiissauksessa on jälleen se pohjaton nälkä. Usein näläntunne on jopa kovempi kisojen jälkeen kuin itse kisadieetillä.

normal_DSC_8500-6

 

Olen kisannut viimeksi noin kolme kuukautta sitten Unkarin MM-kisoissa ja vasta nyt minulla on ns. normaali olo. Itse asiassa maanantaina minulla oli totaalilepo salista ja näin ollen kulutus treenipäivään verrattuna oli huomattavasti alhaisempi. Tämä tekemättömyys vai pitäisikö sanoa kuluttamattomuus johti siihen, että en yksinkertaisesti saanut ängettyä tämän hetkisen ruokavalion kaikkia hiilareita vatsalaukkuuni. Puoli kymmeneltä lopetin tahtojen taistelun ja siirryin ruokapöydästä hikoilun sijaan sänkyyn hikoilemaan. Tiistaina meininki olikin jo hyvin eri  ja ruoka maistui, koska pääsin myös purkamaan osan tästä ruuan tuomasta energiasta salille. Ja ai niin! Olen alkanut myös hikoilemaan! 😀 Kisadieetillä hiki on niin samperin tiukassa!

 

800_6234

Mielen kanssa ei tarvitse tehdä töitä kisadieetin jälkeen vain ruokailun saralla. Offilla pitäisi osata rauhoittaa treenejä ja keskittyä kulutuksen sijaan mm. tekniikoihin. Treenityylin muuttamisen lisäksi pitäisi osata myös pysyä pois sieltä salilta ja muuttuvan peilikuvan kanssa pitää olla armollinen. Kisadieetin jälkeen peilistä katsoo maailman surkein rääpäle, johon pitäisi saada taas lisää lihaa. Ikävä kyllä se liha ei siihen tikkuun tartu ihan hetkessä… Eli näin noin kolme kuukauden jälkeen katson itseäni edelleen hämmentyneenä peilistä ja kysyn:

“Missä mun lihat on?!?”

Otsikon enemmän ja vähemmän retoriseen kysymykseen vastaan 4-6 kuukautta :O