Nälkätaiteilija

Kuluneen vuoden tähänastisen parhaan lukuelämyksen minulle on tarjoillut Laura Lindstedtin kirjoittama kirja nimeltä Oneiron. Kirja kertoo seitsemästä naisesta jotka ovat jääneet jumiin kuolemanjälkeiseen välitilaan. Aihe voi kuulostaa aika hurjalta ja sitä se onkin, mutta itse aiheelle en laittaisi niin paljon painoarvoa kuin kirjan rakenteelle. Oneiron on kirjoitettu niin taidokkaasti, että sitä lukiessa lukija sukeltaa Dostojevskin Rikoksen ja rangaituksen huumaavan sekopäiseen suohon jossa päähenkilön mielenterveysongelmat tarttuvat lukijaan. Kaiken kaikkiaan Oneiron on todella koukuttava ja palkitseva lukuelämys!

Linda_paldanius_Oneiron
Kuva: http://www.kirja.fi/kirja/laura-lindstedt/oneiron/9789518515442/

Mutta mennäänpä itse aiheeseen, eli nälkätaiteilijaan. Muistan lukeneeni ensimmäisen kerran tästä erikoisuudesta Kafkan Nälkätaiteilija novellikoelmasta ja nyt lukemani kirja Oneiron taitaa olla toinen kerta kun törmään tähän eriskummalliseen taiteenmuotoon. Oneiron vie nälkätaiteijijan syvimmän olemukseen pureutumisen vielä pidemmälle kuin Kafka. Tähän syvään olemukseen pureutuminen herättää minussa saman oivalluksen kuin ensimmäisellä törmäyskurssillani: “Fysiikka lajeissa kilpailevat urheilijat ovat tämän päivän nälkätaiteilijoita”.

Nälkätaiteilija oivallustani puoltaa ehkä vähän kyseenalainen tiedonlähde joka tässä kohtaa on sivityssanakirja. Internetin sopukoista kaivetun sivistyssanakirjan mukaan nälkätaiteilija rimmaa sellaisten sanojen kanssa kuten: aktiiviurheilija, ammattiurheilija, huippu-urheilija, amatööriurheilija ja himourheilija. Ei kovin rimmaavaa, mutta synonyymeja ehkä?