Kahdeksan kuukautta

Joku on joskus kysynyt minulta – Mitä jos olisit käyttänyt kaiken sen energian jonka olet käyttänyt fitnekseen sijaan työelämään? Tämä on mielenkiintoinen ajatusleikki jota olen pohtinut usein. On totta, että olen viettänyt kuntosalilla ison osan aikuisikäni vapaa-ajasta. Aloitin aktiivisen kuntosaliharjoittelun kahdeksan vuotta sitten. Näistä kahdeksasta vuodesta viimeiset viisi vuotta olen käynyt kuntosalilla tavoitteellisesti keskimäärin viisi kertaa viikossa. Tuo viisi kertaa viikossa tarkoittaa 52 viikolla kerrottuna vuositasolla 260 kertaa ja tämä jos puolestaan kerrotaan viidellä vuodella saadaan noin tunnin kestävästä kuntosaliharjoittelusta summaksi 1300 tuntia. Mikäli tätä ajatusleikkiä jatketaan ja ajatellaan, että käytettävissä olisi 1300 työtuntia ja se jaetaan normaalilla 37,5 tunnin työviikolla tekee tämä 34,6 viikkoa, eli rapiat kahdeksan kuukautta.

Linda_Paldanius_hyvinvointi

Kahdeksassa kuukaudessa voi saada paljon asioita, mutta toinen asia jota kannattaa pohtia on henkinen jaksaminen. Välillä täytyy muistaa levätä. Tehokas päivä saattaa sinua motivoida sinua olemaan entistäkin tehokkaampi, mutta kuinka kauan?

Itselleni kuntosali on aina ollut lepoa jossa rasitan kehoani fyysisesti. Jollekin toiselle vastaavanlaisen “aivot narikkaan” tunteen antaa vaikkapa television katselu taikka vaikkapa lukeminen. Työ voi olla tärkeä, mutta sitä kuuluisaa sisältöä elämään työ antaa vain harvalle meistä ihan tavan pulliaisista. Toki jokainen meistä (ainakin toivottavasti) kokee toisinaan inspiraation puuskia ja suuntaa aamulla töihin tarmoa täynnä, mutta kuitenkin suurin osa meistä saa suurinta nautintoa elämässään eniten jostakin aivan muusta kuin työstä.

Jokainen meistä on kuullut leikkimielisen sanonnan “Työ häiritsee vapaa-aikaa” vaikka kuitenkin tiedämme, että työ mahdollistaa vapaa-ajan. Mikäli palaamme tuohon postauksen alussa mainitsemaani kahdeksaan kuukauteen voin käsi sydämellä unohtaa jossittelun. Kahdeksassa kuukaudessa ei ehdi hankkia itselleen esimerkiksi korkeakoulu -tutkintoa. Tuossa ajassa voi ehkä rakentaa itselleen puolivalmiin omakotitalon tai laittaa alulle jonkun mahtavan uuden applikaation. Nämä jälkimmäiset vaihtoehdot joudun osaamattomuuden nimissä poistamaan ainakin omalta listaltani hyvinkin vikkelään. 😀 Mutta se mitä voin tehdä tuolla kahdeksalla kuukaudella ja siihen jatkuvasti lisää työtunteja kerryttävällä ajankäytölläni on poistaa yhden “Mitä jos” -asian omalta listaltani. Se sijaan, että miettisin “Mitä jos” olisinkin hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa?

Romautetaan vielä tämä 1300 tunnin työtunti ajatusleikillä jossa tuntitienesti olisi vaikka nuorelle naiselle ihan kivat 17 euroa per tunti. Tällöin saamme tästä yhtälöstä 22 100 euroa. Kuvitellaan vielä vaikka, että tuo 22 100 euroa olisi hankittu harmaan talouden voimin. Tuolla pimeällä rahalla voisi hankkia vaikka ison ja painavan Cartierin kellon. Tässä swägää lisäävässä kellossa surullista olisi vain se, että omasta elämästäni hyvänä esimerkkinä voin paljastaa että ennen kuntosaliharrastustani en voinut käyttää minkäänlaisia kelloja. Tämä johtui siitä, että ranteeni oli niin ohut ja heikko, että kaikki kellot olivat joko liian isoja tai liian painavia. Ja tämä ei oikeasti ole vitsi! 😀

Jodel

Kaikille jotka eivät tiedä mikä Jodel on, niin otetaanpa heti tähän alkuun Wikipedian suora lainaus sanasta Jodel:

Jodel on mobiiliviestintäsovellus, jonka pääasiallinen käyttäjäryhmä on korkeakouluopiskelijat. Sovellus antaa käyttäjien lähettää anonyymisti viestejä (”jodlausta”), jotka näkyvät 10 kilometrin säteellä oleville käyttäjille. Jodel käyttää paikantamiseen GPS-tekniikkaa. Viesti voi olla kuva tai 230 merkin pituinen teksti. Kuvan päälle saa luotua lyhyen kuvatekstin. Jokaista Jodeliin lähetettyä viestiä voi kommentoida sekä äänestää ylös tai alas, ja jos viesti saa viisi alas-ääntä, se poistuu. Jodel julkaistiin vuoden 2014 lokakuussa, ja jo vuoden 2015 huhtikuussa sillä oli 100 000 käyttäjää ja lokakuussa yli miljoona. Toukokuussa 2016 sovelluksella kirjoitettiin 600 000 viestiä päivässä.”

 

Oma suosikki kanavani Jodelissa on ehdottomasti kuntosali -ryhmä. On mahtavaa nähdä millaiset asiat askarruttavat treenaajien elämää. Vaikka Wikipedian mukaan tyypillinen jodlaaja on korkeakouluopiskelija, rohkenen vahvasti epäillä tätä väitettä. Jodlaajien kirjoitusasusta on hyvin usein luettavissa käyttäjien nuori ikä. Ehkä juuri tästä syystä kanavien kysymysten asettelu on usein hyvin kärkästä. Se tekeekin kommenteista ja kysymyksistä aika ajoin hyvin viihdyttäviä. En ole itse koskaan innostunut lukemaan blogeja, mutta ehkä Jodel on minulle jonkin sortin vastine blogien viihteelliselle sisällölle. Poimin alle muutaman hulvattoman esimerkin omalta suosikki kanavaltani. Ja kyllä, tiedän olevani nyt vähän ilkeä ja että aloittelija on aloitteja. Mutta silti, huvinsa kullakin! 😀 Minulla se on tällä hetkellä Jodel.

“Oon siro pieni nainen, aloitin treenaamisen 2kk sitten ja tuntuu et oisin entistä hoikempi, rasvan määräki on kropassa pienentyny mut nyt kävin puntarilla ja paino noussu alottamisesta 2kg. Voiko olla tullu pelkkää lihasta?”

Eli onko sittenkin olemassa naisia joiden kannattaa miettiä paljonko kuntosalilla kannattaa käydä, jotta he eivät kasva liian isoksi. :DDDD

 

“Löytyykö netistä järkevää ruokavaliota? Ei pelkkää puuro-rahka-kana settiä… Kyllästyttää tää joka päivä aivan eri tavalla syöminen ja jatkuva herkuttelu.. tuskin tukee lihaskasvua 😀

-Eli ei puuroa, rahkaa, kanaa tai seitiä ja muuten toiveissa oli mahdollisimman yksipuolinen ruokavalio?

 

“Mikä on lopputulos jos syön tarpeeksi prodea, mutta muuten makrot ei tule täyteen päivältä? Saanko kasvatettua lihasta?”

-Toivottavasti näissä proteiini painotteisissa lihaksen kasvatus talkoissa on mukana vaikkapa kuntosaliharjoittelu. Mutta luulen että tästä proteiinin puputuksesta seuraa mustahko ja kova paksusuolen sisältö 😀 Toki miksei myös lihas kasvaisi? Hiilarilla palautuminen voi kuitenkin olla ihan pikkasen nopempaa ja rasvalla järjenjuoksu mukavan nopeaa.

 

Osa hakee Jodelista tietoa ja suosituksia, mutta suurin osa käyttäjistä on ehdottomasti vain täyttämässä juoru nälkäänsä. Olen nauranut ihan vedet silmissä tälle luokattoman huonolle Jodel -biisille!