Suomalainen on musta

*Sisältää mainoslinkkejä

Olen kuullut lukemattomia kertoja kuinka suomalaisten pitäisi välttää pukeutumisessaan mustaa väriä. Joku toinen taas puolestaan on keksinyt, että musta väri hoikentaa. Toisille taas pigmenttinä musta väri voi jopa aiheuttaa ihan puhtaita fyysisiä allergiaoireita. Ja jollekin muulle musta on värinä jotain ihan muuta.

Olipa suhtautumisesi mustaan väriin mikä tahansa, on varmaa, että monen suomalaisen vaatekaapissa tämä kyseinen väri on se ns. varma valinta. Meissä suomalaisissa on eniten kesäihmisiä, joille sopivat talven värit hieman laimeampina versioina. Muistan, että minulle on tehty jo lapsena kauneusmessuilla 90-luvun tyyliin kattava värianalyysi. Tämän mahtavan värianalyysin tuloksena sain kotiini kansion joka oli pullollaan eri sävyisiä kangastillkuja. Tämän kansion tarkoituksena oli shoppailla täydellisesti omiin väreihin sointuvia kolttuja kopioi ja liitä meiningillä. Pakko mainita, että musta ei todellakaan esiintynyt tässä minimaalisten muovitaskujen asuttamassa tilkku kansiossa. Nykyisin tällainen täydellisten sävyjen kanssa kaupassa juoksentelu tuntuisi enemmän kuin hassulta ja jopa hivenen heikkopäiseltä.

Linda_Paldanius_syksyn_tyylit

Muutama sana väreistä olisi ehkä myös paikallaan myös näin optikon näkökulmasta. Kuulostaa ehkä hurjalle, mutta oikeasti on aika typerää kertoa kenellekään toiselle ihmiselle minkä värinen jokin tietty väri on. Kaikki me miellämme värit eri tavalla. Värien näkemiseen vaikuttaa mm. ikä, valon määrä, kokemus, keskittyminen yms. Ei siis voida sanoa, että esimerkiksi joku mies on niin juntti että hän ei erota edes värejä. Oikeasti homma menee niin, että esimerkin juntti näkee todennäköisesti värit ihan yhtä tarkasti kuin nyansseihin keskittynyt samanikäinen värinainen. Kaikkia ei todellakaan kiinnosta miettiä mikä ero on burgundyllä ja viininpunaisella. Näitä molempia voi huoletta kutsua punaisiksi mikäli niin tahtoo mikä on ihan yhtä oikein kuin värisävyjen halkominen. Niin ja onhan muuten yleisintä värien sekoittumista aiheuttavaa puna-vihersokeutta huomattavasti enemmän miehillä (8%) kuin naisilla (0.4%). Täysin värisokeita ihmisiä, eli ihmisiä jotka näkevät vain tummuuden eri asteita on äärimmäisen vähän, mutta värisokeudella tarkoitetaan usein vain värinäön heikkoutta. Masentavana uutisena on vielä pakko mainita kaikille niille, jotka tituleeraavat omaa värisilmäänsä absoluuttiseksi, että tästä kruunusta on luovuttava suhteellisen nuorena. Silmän vanheneminen, eli alamäki alkaa tosiaan jo kaksikymmentävuotiaana.

Olen usein kertonut, että rakastan syksyä. Kesällä pukeudun lähinnä valkoisiin vaatteisiin, mutta syksyllä inspiroidun usein sotkemaan pukeutumisessani erilaisia värejä keskenään. Nämä muut värit kulkevat mielessäni nimillä tummansininen, musta, ruskea, kirkkaanpunainen ja viininpunainen. Syksyisin aloitan ilmeisesti myös naisen logiigan mukaisesti joulua vihaana ihmisenä valmistaumisen jouluun. Kuljen yleensä koko pimeän ajan kuin joulukuusi konsanaan. Viimeistään nyt kunnolla käynnistynyt lokakuun pimeys on kirvoittanut minut tonkimaan laatikoistani kaikki vanhat kimaltavat asusteet ylleni. Keskiviikkona *Nailpoitissa (Kalevankatu 4, 00100 Helsinki) kynsiteknikko Sandran huollettavana istuessani oli ihan pakko nauraa oikein ääneen tälle joka syksy tulesta syntyvälle Feenikselle, joka esiintyy suomalaisessa olemuksessani tuttavammin Harakkana. Kynsien väriksi valitsin hurjana mustan sijaan “värikkään” burgundyn ja nimettömiin kiviä piristämään Harakan arkea. Harakan joulu -tyylin viimeistelee megalomaanisen kimaltelevat talvi silmälasini. Mikään näistä ei ehkä sovi yhteen yhdenkään tyylioppaan mukaan, mutta omassa päässäni ne sopivat ja se riittää 😀 Muoti on parhaimmillaan kun se on sinun itsesi näköistä! Käytä mustaa mikäli se miellyttää sinua ja pidä tummansinistä kirkkaana värinä jos haluat. Kaikista tärkeintä on, että sinulla itselläsi on hyvä olla juuri sellaisena kuin sinä itse haluat näyttäytyä. Tyyli on meillä kaikilla, halusimme tai emme.

Linda_Paldanius_rakennekynnet

Inspiroivaa syksyä!

Silmälasit – Salme Optic

Paita – BikBok

Hame – Mango

Kengät -Minna Parikka

Kynnet – *Sandra Nailpoint

Itsekehu haisee vai haiseeko sittenkään?

Jokainen meistä määrittelee kauniin ihmisen omalla tavallaan. Minulle kaunis ihminen on itsevarma yksilö, joka ei turhasta märise. Jatkuva valittaminen ja voivottelu tekee ihmisestä kamalan ruman. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että mikäli joku asia harmittaa sinua päivästä toiseen: ”Kannattaa miettiä mitä voisit tehdä korjataksesi asian?”. Mikäli harmitusta aiheuttava asia on sellainen jolle et ns. voi itse tehdä mitään, kannattaa sentään muuttaa omaa suhtautumista tuohon suupieliä alaspäin vetävään asiaan. Monesti nämä muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä ja toisinaan näihin muutoksiin menee jopa vuosia.

Itselleni oman aikuisikäni isoin harmaa hius juurtui päähäni vuonna 2011. Tuona vuonna sain elämääni niin paljon vastuuta, jota en ollut vielä valmis ottamaan. Koen, että vasta viime vuosina olen hyväksynyt sen, että omilla teoilla ei välttämättä ole mitään merkitystä oman elämän kulkuun. Vuonna 2011 alkunsa saanut lumipallo on vierinyt mukanani tähän päivään asti ja sen sulamista minun ei tarvitse odottaaa vielä pitkään aikaan. Tuo lumipallo oli myös yksi syy siihen, miksi itken Muodonmuutoksia -dokumentin koemeikki kohtauksessa. Siinä kohtaa ystävien mieshuolet tuntuivat taas ihan vitseltä, koska sinä päivänä oli taas tapahtunut niin rankkoja asioita joita ei haluaisi kenenkään joutuvan kokemaan. Tämä lumipallo on läheisilleni valitettavan tuttu ja sen sisältöä en tule koskaan avaamaan julkisesti.

Linda_Paldanius_itsevarmuus

Olen kokenut useamman vuoden ajan tuon lumipallon olevan oman elämäni pakkopaita, mutta nykyisin rakentelen siitä mielelläni vaikka iloisia lumiukkoja. En missään nimessä usko, että olisin hyväksynyt tai tottunut vuosien varrella lumipalloon. Koen edelleenkin että elämä osaa olla toisinaan todella epäreilu, mutta omaa ajatusmaailmaa muuttamalla monet raskaat haasteet kokevat sen tarvittavan kevennyksen.

Elämään ei suinkaan tarvita mitään dramaattista kokemusta, jotta turhasta märisemistä pääsisi eroon. Itsevarmuuskaan ei kaappaa mieltäsi täydellisellä ulkonäöllä. Syy siihen miksi olen itse usein todella hyvällä tuulella ja miksi pidän itseäni ihan johtavana muija on kehuminen. Kehun itseäni joka päivä ja omassa lähipiirissäni ei kehuja säästellä. Kehut ovat siinä mielessä ihania, että ne eivät maksa mitään!

Linda_Paldanius_henkinenhyvinvointi

Miten itseään voi kehua joka päivä?

Virheiden ja epäonnistumisten sijaan kannattaa illalla ennen nukkumaan menoa miettiä omassa mielessä kolme asiaa joissa sinä päivänä olet onnistunut. Näin uni tulee yöllä paremmin silmään ja seuraavana aamuna sinulla ei ole ensimmäisenä mielessäsi eilisen päivän epäonnistumiset. Listattavat onnistumiset voivat olla aivan vähäpätöisiä, kuten pyykkien peseminen tai varpaiden lakkaus. Ei ole sinällään väliä minkä “arvoisia” nämä onnistumiset ovat. Tärkeintä on kehua on vain itseään eikä aina vain moittia. Pienellä kehaisulla pelastat myös niin tuttujen kuin tuntemattomienkin päivän.

Tällä viikolla toivon, että jokainen lukijani laittaa haisemaan, kehun muodossa!