Motivaatio hukassa?

Mikäli kesällä aloitettu grilliruoka on ainoa ravinnonlähde, joka käy päivittäin mielessäsi tai mikäli liikunta tuntuu vähän liian työläälle tavalle tuhlata vapaa-aikaa. Suosittelen katsomaan televisio-ohjelmia. Supersize vs Superskinny on yksi vanha suosikki tv-ohjelmani, joka muistuttaa katsojia hyvin siitä kuinka tärkeää on syödä ns. järkevästi. Tämän ohjelman kaikki seitsemän tuotantokautta pitäisi ehdottomasti näyttää kaikille heille, joiden mielessä pilkahtaa ajatus pikadieetin ihmeellisestä maailmasta. Ohjelmassa nähdään molemmat pikadieettien tyylilliset ääripäät, eli näännyttäminen ja ahmiminen.

Linda_Paldanius_ahminen
Channel 4

Rakastan kytätä tätä sarjaa Youtubesta itse syödessäni. Sairasta ehkä, mutta niin loistavan motivoivaa! On hauskaa nähdä kuinka aivopesemme itse itsellemme siihen – Mikä on meille hyväksi ja mikä ei? Kaikille näille supersize ja superskinny ääripäille yhteistä on annoskoko. Toiset syövät reilusti yli tarpeidensa ja toiset reilusti alle. Yksikään ääripää ei myöskään nauti juurikaan kasviksia tai vettä. Nämä virheet ruokavaliossa ovatkin myös monen suomalaisen suurimpia kompastuskiviä kohti energisempää olemusta. Mikäli olet usein väsynyt, on sinun syytä tarkistaa mistä päiväsi polttoaine koostuu. Kaikki meistä tietävät, että kalori on kalori. Kalorien sijaan kannattaisi kuitenkin miettiä makroja. Vitamiinit ja hivenaineet eivät löydy vain purkista. Pillereillä ei voi korvata monipuolista ruokavaliota, vaan ne on suunniteltu vastuskyvyn tueksi. Supersize vs Superskinny ohjelmasta on muuten olemassa myös lasten versio. Mikä on enemmän kuin kamalaa! En tiedä onko tätä versiota esitetty koskaan suomalaisilla tv-kanavilla? Joku taisi erehtyä, että esimerkiksi lasten fitness -kisat olivat kamala juttu, mutta kyllä tämä on vielä karumpaa. Ohjelman lapset ovat niin väsyneitä, että he eivät jaksa harrastaa.

Linda_Paldanius_näännyttäminen
Channel 4

Tätä ohjelmaa katsellessa täytyy kyllä olla onnellinen, että meillä Suomessa on niin upea asia kuin kouluruokailu. Myöskin ruokakulttuuriset erot tulevat hyvin ohjelmassa esille. Suomessa tuskin kukaan kehtaisi väittää, että bagel on terveellinen aamupala valinta. Aika hurjaa tässä lasten versiossa on se miten paljon roskaruokaa britti lapset syövät. Väkisinkin tulee mietittyä omaa elämää samanikäisenä kuin ohjelmassa painon kanssa kamppailevat lapset.  

Itse olen teini-ikäisenä elänyt maailmassa jossa olen jonottanut Iisalmen Mcdonald’sin avajaisissa kolme tuntia, koska kymmenelle ensimmäiselle jaettiin ilmainen juustohampurilainen. Hampurilaiset olivat harvinaista herkkua ja ilman tuota jonotusta en olisi saanut sitä yhtäkään. Toisinaan mikäli meillä kävi kaksoissisareni kanssa oikein hyvä tuuri, nautimme lounaan lauantaisin äidin työpäivän jälkeen paikallisessa pizzeriassa. Mikäli olisin teini-ikäisenä saanut itse päättää mitä meillä kotona olisi syöty joka ikinen päivä. Olisin valinnut todennäköisesti makaronilaatikon. Tuota herkkua pyysin äitiä tekemään myös viime syksyn kisojen jälkeen ja huh huh miten hyvää se olikaan! Teininä olin myös todella koukussa omenoihin ja banaaneihin. Tämä sama pätee edelleenkin, syön 100% varmasti ainakin yhden omenan ja banaanin vuoden jokaisena päivänä.


Secret Eaters on myös loistava ohjelmavalinta mikäli sinusta tuntuu siltä, että vyötärö jatkaa leviämistään vaikka et syökkään käytännössä yhtään mitään – Ehkä oletkin salasyöjä?

Banaani dieetti

Banaani dieetti on aina ollut minusta kaikista kiehtovin näistä höpö höpö, ihmedieeteistä. Itse rakastan banaaneja. Välillä tuntuu siltä, että söisin mielelläni pelkästään banaaneja. 😀 Banaani rakkaudestani kertoo paljon myös lapsuudenystäväni äidin muutaman vuoden takainen kysymys: “Vieläkö Linda syö niitä banaaneja”. Ilmeisesti olin aina vieraillullani vohkinut kaikki banaanin niin sanotusti parempiin suihin 😀 Syön siis edelleen banaaneja, yhden joka ikinen päivä 😀

DSC01302

Edelliseen fruktoosi -intoleranssi postaukseeni liittyen voisimme vähän pohtia banaani dieettiä. Kohtuus ja monipuolisuus ovat sanoja jotka unohtuvat helposti, näissä ihmedieeteissä. Käytännössä siis banaani dieetin ideana on syödä banaaneja. Osa banaani dieettaajista vetää aamupalaksi esim. sitruunamehua ja päivän aikana muutaman kananmunan valkuaisen banaaniensa kylkeen.

Mutta miksi sitten banaani dieetti ei ole se “järkevin” vaihtoehto ja kuinka paljon hedelmiä kannattaa syödä päivittäin.

50 g fruktoosia riittää!

50 g fruktoosia löytyy esimerkiksi seuraavista:

5 päärynää

TAI

8 banaania

TAI

6 omenaa

Eli palataan siihen banaani dieettiin:

8 banaania sisältää (87 kcal x 8) = 696 kcal

Tuolla kalorimäärällä tulee varmasti aika nälkä, joten fruktoosi on ehkä pakko nauttia yli tuon suositellun 50 g. Luin netistä banaani tytöstä, joka nautti 30 banaani per. päivä, eli (87 kcal x 30) = 2610 kcal. Energiaa ja syömistä tuohon määrään mahtuu jo kivasti, mutta fruktoosia tulee aikanakin näin suomalaisesta näkökulmasta katsottuna lähes kolminkertaisesti suositellun.

 

Millaisia oireita liiallisesta fruktoosin saannista voi saada?

-ripuli

-mahakipu

-ilmavaivat

-pitkällä aikavälillä mielialan laskua

“Fruktoosi-intoleranssi voi laskea mielialaa. Sokeri auttaa nimittäin myös muita ravintoaineita imeytymään vereen. Aminohappo tryptofaani suurin piirtein takertuu ruuansulatksessa fruktoosiin. Jos meillä kuitenkin on mahassa niin paljon fruktoosia, ettei suurta osaa siitä pystytä imeyttämään ollenkaan, menetämme samalla myös tryptofaania. Tryptofaania taas tarvitsemme seratoniinin valmistuksessa. Seratoniini on välittäjäaine, joka on tullut tunnetuksi onnellisuushormonina, koska sen puute voi aiheuttaa masennusta. Pitkään diagnosoimattomaksi jäänyt fruktoosi – intoleranssi voi siis aiheuttaa täysin depressiivisiä tuntemuksia.” – Suoliston salaisuus, Giulia Enders-

DSC01280

Eli taidan sittenkin pitäytyä 1 banaani ja 2 omenaa per. päivä tahdissani 😀 Jotenkin musta tuntuu siltä että jos vetäisisin joku päivä tuon 30 banaania, ei siitä aiheutuisi ripulia. Todennäköisesti pakki olisi vaan aika jumissa 😀 Pitää varmaan ottaa selvää, onko tuo ripuli -juttu totta 😀 Empiirisen kokeen pariin siis 😉