IFBB fitness -kilpailut pähkinänkuoressa

Lokakuussa Lahdessa nähdään vuoden odotetuin fitness tapahtuma Suomessa (Nordic Fitness Expo). SM -kisojen lisäksi kyseisenä viikonloppuna on totuttu näkemään kansainvälinen kilpailu joka on suunnattu amatööreille ja tietenkin erillinen ammattilaisten kansainvälinen kilpailu. Tämä amatööreille suunnattu kansainvälinen kilpailu on kulkenut muutaman vuoden sisään useammalla eri nimellä: Nicole Wilkins Cup (vuosi 2015), Ben Weider Legacy Cup (2016 ja 2017). Tulevana syksynä tämä amatöörien kansainvälinen kilpailu tullaan tuntemaan nimellä IFBB Nordic Cup. Ammattilaiskilpailu puolestaan tullaan näkemään tutulla nimellään IFBB Nordic Elite Pro. Uudistuksena nämä  kisojen uudelleen nimeämiset ovat hieno juttu. Näin kaikki kilpailut tulevat olemaan yhtenäisiä ja siten helpommin tunnettavissa Nordic Fitness Expo brändin alla.

Linda_Paldanius_ifbb
ifbbnordiccup.com

Monille joille nämä kilpailuasiat ovat vieraampia voisin vähän valaista kilpailujen merkitystä. Amatööri kilpailijalle ensimmäinen “kova” kilpailu-ura tavoite on voittaa oman kotimaan mestaruus joka nyt Suomessa olisi luonnollisesti SM -kilpailut. SM -voitto oikeuttaa voittajan osallistumaan Suomen Fitnessurheilu ry:n kustantamana MM -kilpailuihin. MM -kilpailuissa sarjansa kymmenen parasta palkitaan IFBB World Ranking -pisteillä. Tämän lisäksi oman lajinsa overall voittajista kolme parasta palkitaan IFBB Elite Pro -kortilla. Pro -kortti oikeuttaa siis osallistumaan ammattilaiskilpailuihin joissa pokaalien lisäksi on tarjolla rahapalkintoja.

Linda_Paldanius_Nordic_Cup
nordicfitnessexpo.com

SM -tasolla menestyneen kilpailijan seuraava luonnollinen tavoite  on siis menestyä kansainvälisissä kisoissa, mikäli haluaa hyötyä kilpailemisesta myös rahallisesti. Toisaalta SM -kilpailuissa ns. menestyminen ei ole mikään vaatimus kansainvälisiin amatöörikisoihin. Tänä vuonna IFBB Nordic Cupissa (amatöörien kv -kisa) saavat kilpailla kaikki ne kilpailijat, jotka ovat osallistuneet kilpailuihin vuoden 2017 tai 2018 aikana ja joilla on voimassa oleva kilpailulisenssi. IFBB Nordic Cup:in kolmelle parhaalle overall –voittajilla annetaan MM -kisojen tapaan IFBB Elite Pro -kortti ja viidelle parhaalle per sarja jaetaan IFBB World Ranking -pisteitä. 

 

Itse olen sitä mieltä, että kansainvälisiin amatöörikilpailuihin ei ole mitään järkeä lähteä osallistumaan vain puhtaasta osallistumisen ilosta. Tästä osallistumisen ilosta kilpailija saa kustantaa omasta pussistaan 200€. Tämän lisäksi kilpailija maksaa kilpailulisenssin joka on  suuruudeltaan 200€ (poikkeuksena juniorit 18 – 20 joille lisenssin hinta on 100€).

 

Mitä ihmettä amatööri tekee IFBB World Ranking -pisteillä?

Vastaus on hyvin yksinkertainen. IFBB World Ranking -pisteiden avulla amatööri voi saada itselleen hyvästä kisamestyksestä palkintona kerran vuodessa jaettavaa rahallista tukea harrastukseensa. 

Pisteistä löydät lisää infoa täältä.

 

P.s Suosittelen myös lämpimästi katsastamaan Netflixin Generation Iron 2 (2017) jossa käydään upeasti läpi kehonrakennusta elinkeinona. 

Vuodesta 2018 tulee fitnekselle herkullinen

Varmasti jokainen fysiikkalajeja seuraava muistaa kuinka viime vuonna suomalaiselle kehonrakennukselle povattiin vuodelle 2018 hautajaisia. Toinen keskustelua aiheuttanut laji oli fitness. Tänä vuonna keskustelua tuskin tulevat aiheuttamaan fysiikkalajien karsiminen vaan pikeeminkin päinvastoin niiden kasvava määrä.

Moni on povannut pahimman fitnessbuumin olevan jo takanapäin, mutta fitnesskilpailujen kasvava määrä viestii jotain aivan toista. Vuosi 2018 tuo mukanaan kolme kilpailua Helsinkiin, Lahden tutun fitneksen -superviikonlopun ja uudeksi body -kaupungiksi tulee pyrkimään tänä vuonna vanhojen tuttujen lisäksi Espoo. Joku luuli, että fysiikkalajien hämmentävin asia on arvostelukriteerit, mutta ainakin tänä vuonna se tulee ehdottomasti olemaan kilpailujen kirjo.

Kuva ifbb.com

Fysiikkaljeissa voi kilpailla Suomessa 2.3-4.3 Fitness Helsingissä GoExpossa. Nämä karkelot ovat pyörineen Messukeskuksessa jo vuodesta 2014 lähtien. Messukeskuksessa fysiikkalajit kulkevat seuraavilla nimillä: Fitness (open, teen and moms), Bikini, Sport Model, Figure ja Mens Physique.  Fitness Helsingin lisäksi Helsingissä nähdään myös suuremmalle yleisölle tutumpi Fitness Classic  21.-22.4, jossa Suomen Fitnessurheily ry tuo lavalle ensimmäistä kertaa myös wellness fitness -sarjan! Kolmas fysiikkalajien kilpailu tänä vuonna Helsingissä tulee olemaan Suomen kehonrakennusliiton SM-kilpailut Kulttuuritalolla 15.9.2018.

Espoossa puolestaan kisataan fysiikkalajeissa 16.9. Näiden kisojen taustalla on PCA Finland joka on todella onnistunut kätkemään kisoista kaiken olennaisen, mutta jäsenmaksut ovat kyllä hyvin selkeästi esillä. 😉 Tässä kohtaa on aika kaivaa popcornit esille! Osa aikaisempina vuosina IFBB alaisuudessa kisaanneista kisaajista jo on ilmoittanut siirtyvänsä tänä vuonna PCA:n alaisuuteen ja tästä seuraa tietenkin draamaa. Kilpailu on alkanut ja tällä kertaa kilpailua ei tulla käymään kisaajien välillä vaan markkinaosuuksilla.

Isoimmat fitness -kisat Suomessa tullaan jälleen näkemään Lahdessa Nordic Fitness Expo 5-7.10, jossa nähdään myös Ben Weider Legacy Cup. Expo uudistuksena minkäänlaisia karsintoja ennen itse SM -kisoja ei tulla näkemään, eli SM-kisoihin tulevat osallistumaan kaikki lavalle kipuavat.

Herkullista vuotta 2018 kaikille body -faneille!