Suoliston salaisuus

Syy siihen miksi olen kahdessa edellisessä postauksessani käsitellyt enemmän ja vähemmän mm. ulosteen koostumusta, johtuu viime viikolla lukemastani kirjasta nimeltä: Suoliston salaisuus. Kirja on nuoren saksalaisen Guilia Endersin Bestselleri. Heti alkuun on pakko sanoa, että näin esteettisyyttä arvostavana lukijana: “Kirjan kansi ja kuvitus ovat kamalaa katsottavaa”. Mutta mitä sisältöön tulee, on se ihan priima kamaa!

DSC01398

En ole pitkään aikaan innostunut mistään kirjasta yhtä paljon. Kirja käsittelee nimensä mukaisesti suolistoa. Aihe ei ehkä kuulosta siltä kaikista mielenkiintoisimmalta, mutta voi kuinka väärässä voitkaan olla. Kirjaa lukiessa minulle tulee mieleen lapsena suosimaani piirretty nimeltä: Olipa kerran elämä. Jos minulla olisi lapsia pakottaisin heidän todennäköisesti kuuntelemaan iltasatuna tätä suoliston salaisuus tarinaa.

Tätä tositarina kirjaa suosittelen lämpimästi (erityisesti noin niin kuin kasvattaja mielessä) kaikille pienten lasten vanhemmille. Mikään kasvatus opus tämä ei ole, mutta tarjoaa kirja todella hyviä herättäviä ajatuksia lapsen ravintoon liittyvistä seikoista. Esim. Miten voit vaikuttaa ravinnolla mahdollisten allergioiden syntyyn. Asioita käsitellään pintaraapaisuna, joten super helppolukuista tekstiä!

DSC01394

Erityisesti luku jossa käsitellään sitä miten bakteerit voivat lihottaa, laittaa miettimään tulevaisuuden dieettejä. Tiedän, että osa firmoista tarjoaa jo nyt jotain mm. elimistön happamuuden kanssa kikkailun saralla, jotain?? Mutta jatkossa tullaan varmasti keskittymään yhä enemmän suoliston bakteerikantaan. Mitä ruoka-aineita kyseisen henkilön kannattaa suosia ja mitä ruoka-aineita kyseinen ihminen pystyy parhaiten hyödyntämään. Suoliston bakteerikanta on meillä kaikilla erilainen. Yksi mielenkiintoinen pointti tähän bakteerikannan hyödyntämiseen liittyen kuuluu mm. näin:

“Ylipainoisia ihmisiä tutkittaessa on havaittu, että heidän suolistoflooransa on ylipäänsä yksinkertaisempi ja että tietyt bakteeriryhmät ovat siinä yliedustettuina, etenkin ne, jotka osallistuvat hiilihydraattien aineenvaihduntaa.”

Fitness vauva

Pienen lapsen kanssa nainen selviää arjen pyörittämisestä käsittämättömän pitkiä aikoja, ilman kunnon yöunia. Samaa tilannetta voisi verrata kisadieettiin. Elimistö pystyy venymään äärirajoille. Ruokaa on tolkuttoman vähän ja treenien määrä on käsittämätön (+osa kärsii hirveistä uniongelmista). Silti arki rullaa siinä ohessa, aivan kuin pienen lapsen äidin arki. Evoluutio on koulinut nuoren naisen elimistön kestämään rasitusta. Ehkä siksi osa tytöistä ei tiedä milloin dieetti voi olla liikaa elimistölle ja hommassa ei ole enää mitään tekemistä järjen kanssa. Toisaalta onko ylipäätään mitään järkeä, kenenkään kisata fysiikkalajeissa 😀

Evoluution kehittyessä nyky-yhteiskunta ei (ehkä :D) enää keskity vain lisääntymiseen, vaan tavoitteet voivat toisenlaiset, kuten itsensä kehittäminen, eli minä, minä -ajatusmaailma. Lapset voidaan hankkia nelikymppisenä ja nuorena keskitytään vain omaan napaan. On siis myös mahdollista odottaa oman navan kasvamista ”aikuiseksi”, ennen kuin ruvetaan kasvattamaan muita aikuiseksi. On sitten asia erikseen nauttiiko lapsi enemmän nuorista ja villeistä, vai vanhemmista joilla on mukamas enemmän järkeä ja ennen kaikkea enemmän ikää… Terveydenhuolto takaa meille nykyisin korkean eliniän ja aikaisemmat evoluution muokkaamille selviytymiskeinoille voidaan näyttää häränpyllyä.

image

Viime viikolla näin salilla naisen, jonka laskettu aika oli kahden viikon kuluttua. Upea ilmestys täytyy sanoa. Valtava maha ja nainen huippukunnossa, oli ihan pakko mennä kehumaan ja kaiken lisäksi sain kuulla että kyseessä oli naisen kolmas lapsi! Arvostan! Lapsi ei sanele äidin fyysistä ulkomuotoa. Kyseinen äiti oli nuori nainen, alle 30 vuotta…. Miltähän 40 vuotias, samassa tilanteessa oleva nainen olisi näyttänyt… Todennäköisesti ihan samalta 🙂 Mikäli hän olisi tehnyt yhtä paljon töitä raskausajalla liikunnan ja ruokavalion saralla. On totta että kaikki eivät yksinkertaisesti pysty harrastamaan liikuntaa raskauden aikana, esim. lapsen ennenaikaisen syntymisen riskin takia. Kilot eivät kerry liikunnan puutteella vaan syömällä. Nimimerkillä noin puolessa vuodessa  14 kg kerännyt, fitness ”urheilija” joka kävi treenaamassa viisi kertaa viikossa. Tuohon riutuneeseen kisapainoon olisi matkaa taas enää alle kolme kiloa ja todella toivon että edes tulevaisuudessa,  jos olen raskaana en repsahda syömään tuota pullien ja höttöjen määrää, jota talvella ahmin.

image

Olen vahvasti sitä mieltä että mikäli kilpailet fysiikka lajeissa sinulla on jonkinasteinen syömishäiriö, ainakin niiden diagnosointiin johtavien määritelmien mukaan. Mutta tieto lisää tuskaa! Tämä pätee myös mielenlaadun arvioitiin. Kotitohtorina arvioisin itseäni ruokavalion osalta sairastavan ortoreksiaa ja mieleni täyttää varmasti ainakin seuraavien tilojen jonkinasteisen diagnoosi piirteet: narsismi, jakautunut persoonallisuushäiriö ja talviaikaan taipuvainen depressioon.

Pakko sanoa, että onnellisuus on mielentila ja kukaan meistä ei ole täydellinen.

P.s Vaikka minulla on jälleen kova vauvakuume, koska kehoni viimeisetkin testo -tasot ovat dieetin myötä tippuneet olemattomiin. Ja kyllä naisenkin keho tuottaa testosteronia! En tästä huolimatta aio toteuttaa tällä hetkellä ainutta mahdollista skenaariota hankkia lapsia, jonka sotasuunnitelma olisi seuraavanlainen: Suunnaksi ravintola ja mukaan ensimmäinen mies, joka suostuu yhdyntää ilman kondomia. Synnyttäisin lapsen sisareni vuokra-asuntoon Malmille, jossa tällä hetkellä loisin. Lapsen kanssa voisimme onnellisesti matkustaa yhdessä sosiaalitoimistoon hakemaan valtion avustusta, koska olen vielä opiskelija. Epäilen että tuo ravintolasta huijaamani mies tuskin haluaisi osallistua siittämänsä lapsen ja minun elättämiseen. Toki voin olla väärässä! Mutta ainakaan lapsen myötä minua ei voi sanoa enää itsekkääksi? Tai sitten voi koska en ole ajatellut kuin omaa vauvakuumettani, enkä lapsen tulevaisuutta, mutta sitähän varten me maksamme veroja :DDDD Aion siis jatkaa elämääni onnellisena ja itsekkäänä ikioman fitness vauvani kanssa.

imageBy the way ei kannata ottaa kaikkea tämän postauksen mielipiteitä kirjaimellisesti! Voi olla, että kirjoitus on on ”vähän” kärjisttetty 😀