The Grinch

 

Linda_Paldanius_hyvinvointi

On olemassa ihmisiä jotka rakastavat joulua ja niitä joille joulu ei ole niin iso juttu. Itse kuulun tuohon jälkimmäiseen The Grinch -ryhmään. Kotoani ei löydy yhtään tonttua tai joulutähteä. Joulu on minulle aikaa jolloin saan hengähtää arjen kiireen keskellä. Omaan jouluuni ei kuulu sitä edeltävä päätön kaupoissa sinkoilu, eikä ruokakaupan järjestelmällinen tyhjentäminen. Hankin vain muutaman tarkkaan valitun lahjan ja joulupöytään käytän aikaa vain sen verran mitä ruuanlaitosta nautin.

 

Kotini sijaitsee Kalliossa ja täällä hipstereiden keskellä tulee väkisinkin mietittyä kierrättämistä. Esimerkiksi ruokakaupassa jengi ei suinkaan suosi biopusseja vaan hedelmät ladotaan aina kassahihnalle yksittäin ostettuna pelkällä hintalapulla varustettuna. Taloyhtiöni rappukäytävässä on viikoittain käynnissä “saa ottaa” -lahjoitus kirjojen, koriste-esineiden yms. saralla, sen sijaan että nämä itselle turhat tavarat kannettaisiin suoraan roskiin. Roskakatoksella jengi lajittelee jopa kirjekuorien muoviset osoitelaput muovinkeräykseen. Tälläinen kierrätyskulttuuri tarttuu väkisinkin. Siksi halusinkin koota blogiini muutaman ekologisen jouluvinkin.

Linda_Paldanius_joulu

Lahjapaperi

Kauniisti joulun kuoseihin paketoidut lahjapaketitvat tuo väriä kuusen alle, mutta näillä upeilla punaisilla ja vihreillä papereilla kuormitat ympäristöä aivan turhaan. Joululahjat kannattaa kääriä väreillä kyllästettyjen lahjapapereiden sijaan sanomalehtiin jolloin paketit ovat ihan yhtä hauskan näköisiä kuusen alla kuin lahjapapereiden sekamelska. Vanhoilla sanomalehdillä saat aikaiseksi hauskan menneen maailman lookin.

 

Vaasit, kipot ja kupit

Jostain syystä jokainen meistä saa elämänsä aikana lahjaksi mitä erikoisempia vaaseja, kippoja ja kuppeja. Arabian, Iittalan ja Marimekon astiat ovat ehkä ajattomia, mutta eivät ehkä aina niistä kaikista käytännöllisempiä. Tein tällä viikolla raivaustalkoita viidentoista neliön minikodissani. Monotin kasan näitä ajattomia astioita eteenpäin Facebookin Kallio kierrättää -ryhmässä ja havaitsin, että moni noista kipoista ja kupeista oli päätymässä lahjaksi. Tästä kannattaa ehdottomasti ottaa yksi lahjavinkki talteen, eli Facebook kierrätys -ryhmät!

 

Lahjakortti

Aina lahjan ei myöskään tarvitse olla tavara. Rakastan antaa lahjoja, mutta olen äärimmäisen huono ottamaan itse niitä vastaan. Kukaan ei halua Grinchiä itkemään kuusen alle vääriä jahjoja. Lahjakortilla et voi mennä pieleen! Lahjakortti voi myös olla se ekologisempi ratkaisu. Esimerkiksi hierontapaketilla tuet samalla muun muassa paikallista yrittäjää.

 

Kuvat:  A-lehdet / Johanna Myllymäki