Motivaatio hukassa?

Mikäli kesällä aloitettu grilliruoka on ainoa ravinnonlähde, joka käy päivittäin mielessäsi tai mikäli liikunta tuntuu vähän liian työläälle tavalle tuhlata vapaa-aikaa. Suosittelen katsomaan televisio-ohjelmia. Supersize vs Superskinny on yksi vanha suosikki tv-ohjelmani, joka muistuttaa katsojia hyvin siitä kuinka tärkeää on syödä ns. järkevästi. Tämän ohjelman kaikki seitsemän tuotantokautta pitäisi ehdottomasti näyttää kaikille heille, joiden mielessä pilkahtaa ajatus pikadieetin ihmeellisestä maailmasta. Ohjelmassa nähdään molemmat pikadieettien tyylilliset ääripäät, eli näännyttäminen ja ahmiminen.

Linda_Paldanius_ahminen
Channel 4

Rakastan kytätä tätä sarjaa Youtubesta itse syödessäni. Sairasta ehkä, mutta niin loistavan motivoivaa! On hauskaa nähdä kuinka aivopesemme itse itsellemme siihen – Mikä on meille hyväksi ja mikä ei? Kaikille näille supersize ja superskinny ääripäille yhteistä on annoskoko. Toiset syövät reilusti yli tarpeidensa ja toiset reilusti alle. Yksikään ääripää ei myöskään nauti juurikaan kasviksia tai vettä. Nämä virheet ruokavaliossa ovatkin myös monen suomalaisen suurimpia kompastuskiviä kohti energisempää olemusta. Mikäli olet usein väsynyt, on sinun syytä tarkistaa mistä päiväsi polttoaine koostuu. Kaikki meistä tietävät, että kalori on kalori. Kalorien sijaan kannattaisi kuitenkin miettiä makroja. Vitamiinit ja hivenaineet eivät löydy vain purkista. Pillereillä ei voi korvata monipuolista ruokavaliota, vaan ne on suunniteltu vastuskyvyn tueksi. Supersize vs Superskinny ohjelmasta on muuten olemassa myös lasten versio. Mikä on enemmän kuin kamalaa! En tiedä onko tätä versiota esitetty koskaan suomalaisilla tv-kanavilla? Joku taisi erehtyä, että esimerkiksi lasten fitness -kisat olivat kamala juttu, mutta kyllä tämä on vielä karumpaa. Ohjelman lapset ovat niin väsyneitä, että he eivät jaksa harrastaa.

Linda_Paldanius_näännyttäminen
Channel 4

Tätä ohjelmaa katsellessa täytyy kyllä olla onnellinen, että meillä Suomessa on niin upea asia kuin kouluruokailu. Myöskin ruokakulttuuriset erot tulevat hyvin ohjelmassa esille. Suomessa tuskin kukaan kehtaisi väittää, että bagel on terveellinen aamupala valinta. Aika hurjaa tässä lasten versiossa on se miten paljon roskaruokaa britti lapset syövät. Väkisinkin tulee mietittyä omaa elämää samanikäisenä kuin ohjelmassa painon kanssa kamppailevat lapset.  

Itse olen teini-ikäisenä elänyt maailmassa jossa olen jonottanut Iisalmen Mcdonald’sin avajaisissa kolme tuntia, koska kymmenelle ensimmäiselle jaettiin ilmainen juustohampurilainen. Hampurilaiset olivat harvinaista herkkua ja ilman tuota jonotusta en olisi saanut sitä yhtäkään. Toisinaan mikäli meillä kävi kaksoissisareni kanssa oikein hyvä tuuri, nautimme lounaan lauantaisin äidin työpäivän jälkeen paikallisessa pizzeriassa. Mikäli olisin teini-ikäisenä saanut itse päättää mitä meillä kotona olisi syöty joka ikinen päivä. Olisin valinnut todennäköisesti makaronilaatikon. Tuota herkkua pyysin äitiä tekemään myös viime syksyn kisojen jälkeen ja huh huh miten hyvää se olikaan! Teininä olin myös todella koukussa omenoihin ja banaaneihin. Tämä sama pätee edelleenkin, syön 100% varmasti ainakin yhden omenan ja banaanin vuoden jokaisena päivänä.


Secret Eaters on myös loistava ohjelmavalinta mikäli sinusta tuntuu siltä, että vyötärö jatkaa leviämistään vaikka et syökkään käytännössä yhtään mitään – Ehkä oletkin salasyöjä?

Tankkauspäivä

Kisadieetillä tankkauspäivän tarkoituksena on antaa buustia aineenvaihdunnalle ja täyttää mm. maksan glykogeenivarastoja. Sanotaan, että tankkauspäivä ei saisi olla henkinen, eli ns. “lupa syödä”. Ruoka on polttoaine, vai miten se meni?

Oma valmentaja Aleksi on sen verran kuiva kaveri, että hän ei suostu tekemään roskaruoka tankkauksia. Omat tankkauspäiväni ovat siis aina neitseellisen “puhtaita”. Eilen tein siis tällaisen neitseellisen “puhtaan” hiilaritankkauksen. Eli hiilaritankkauksen ideana on rajoittaa rasvan ja proteiinin määrää. Tarkoituksena on siis nostaa merkittävästi vain hiilihydraattien osuutta. No, neitsyttä minusta ei saa tekemälläkään ja syntisenä naisena sovelsin tankkauspäivän ruokavaliota lähes jokaisella aterialla 😛 Soitinkin sunnuntai-illalla valmentajalleni Aleksille, että olin suunnitellut koko päivän meneväni sushibuffettiin, mutta pettymykseni buffetti oli sanalla sanoen surkea…

Tarjolla olisi ollut huimat kolme palaa tonnikala-majoneesi-sushia ja en millään jaksanut lähetä riisin perässä Stadiin. Jätin siis tuon 10,50e käyttämättä näihin kolmeen eltaantuneeseen riisi/kalapalloon ja suunnistin ruokakauppaan. Pettymyksen keskellä rapistelin kaupassa tovin aakkoskarkkipussia, mutta niin hurja en edes minä uskaltanut olla. Kerroin Aleksille kuinka olin lopulta päätynyt pakastettuihin mangokuutioihin (tarkoitettu ilmeisesti lähinnä käytettäväksi esim. smoothieihin, mutta näin jäisenä napsittuina ihan sairaan hyviä! 100g/66 kcal). Tähän Aleksi tyypilliseen kuivaan tyyliinsä ihmetteli, miksi minulla oli edes ollut kädessä ne aakkoset 😀

Toki Aleksille oli pakko puolustella noita mangokuutioita. “Rasvaa 100 g vain 0,5g ja hiilihydraatteja 100g ihan kivasti 14g ja tiedän, että glykogeenivarastot eivät täyty yhtä hyvin fruktoosilla! Vaikka fruktoosihan on toki myös hiilihydraatti!” Ja olen kyllä muistanut tarkkailla kuidun määrää, vaikka olenkin soveltanut taas oman pääni mukaan 😀 Aleksi ei tykkää yhtään kun sovellan ja siksi saatan kuulostaa aika ajoin niin super ärsyttävän näsäviisaalle hänen kanssa keskusttelessani. Mutta Aleksi on sillä tavalla super vaativa, että kehuja on turha odottaa ja itse pitää myös tietää, vaikka hän ohjeistaakin mitä tehdään 😀

Joka tapauksen eilisen päivän onnistumiseksi lasken ne superherkulliset mangopalat ja kyykyn. Hiilareilla kehoa tankatessa päivän tuntemuksen vaihtelevat kovan väsymyksen, nälän, ähkyn ja energiapiikkien välillä. Kahdeksalta illalla koin todella kovan energiapiikin jonka tuhlasin kyykkäämiseen. Teinkin eilen oman dieettikyykky ennätykseni ja hiki tuli! Jes!!!

Kyykkäämisen jälkeen ihmettelin 24/7:n lasiseinän takana hiippailevaa miestä. Kyseinen mies ei suoranaisesti kytännyt ketään, mutta hän silti ikään kuin kyttäili lasiseinän takaa treenaajia. Miehen mega erikoinen käytös kiinnitti huomioni ja yllätys yllätys syyksi tähän erikoiseen käytökseen paljastui Pokemon go. Ilmeisesti salilta löytyy hyvin niitä Pokemoneita, joten muista kaivaa se puhelin taskusta myös kuntosalilla ja laittaa pelit pystyyn! 😀

P.s Paino nousi eilisen tankkauksen ansiosta huomat 0,3 kg ja yön nukuin kuin lahna!