Millaista on optikon työ?

Linda_Paldanius_optikkoliike 

Optikon työnkuva on monelle suhteellisen tuntematon. Minulta tiedustellaan lähes viikoittain millaista optikon työ on? Ennen kuin pureudun optikon ammattiin voisin kertoa miten itse olen päätynyt töihin optikkoliikkeeseen. Olen aloittanut optikkoliikkeessä myyjänä käydessäni vielä lukion viimeistä luokkaa, eli noin yksitoista vuotta sitten. 😀

Olen muuttanut lukion toisen vuoden jälkeen alaikäisenä Tampereelle, pois äidin helmoista Iisalmesta. Kotoa pois muuttaminen tarkoitti luonnollisesti sitä, että jouduin aloittamaan töissä käymisen lukion ohella, jotta pystyin kustantamaan itsenäisen elämäni uudessa kotikaupungissani. Ensimmäinen vakituinen työpaikkani oli Tampereen Työväen Teatterin ilta- ja viikonloppusiivoojana. Vaikka rakastan siivoamista, ei työ kuitenkaan ollut yllättäen kutsumusammattini. 😉 Päädyin lopulta hakemaan optisen myyjän paikkaa sillä ajatuksella, että koska minulla itselläni on ollut lapsesta asti silmälasit, tiedän silmälaseista jo aika paljon. Tämä ajatus osoittautui jo ensimmäisenä päivänä enemmän kuin typeräksi, en oikeasti tiennyt silmälaseista yhtään mitään.

Linda_Paldanius_optikko

Optikkoliikkeessä työskentely osoittautui kuitenkin enemmän kuin mielekkääksi työksi ja päätin jo ensimmäisen vuoden jälkeen, että minusta tulee optikko. Se oli jälleen suhteellisen typerä ajatus. Optikon ammattiin voi opiskella Suomessa ammattikorkeakoulussa jotka sijaitsevat Oulussa ja Helsingissä. Typerän ajatuksestani opiskella optometriaa teki kohtalaisen kehnot näyttöni lukiossa. Lopulta kouluun pääsy vaati minulta seitsemän hakukertaa ja oppisopimuksella suoritetun optisenalan myyjän ammattitutkinnon.

Optometrian opiskelu on varmasti hyvin samanlaista kuin mikä tahansa muu AMK -tutkinto. Koulutus pitää sisällään mm. hyvin paljon ryhmätöitä 😉 Etenkin ensimmäinen opiskeluvuosi ei anna opiskelijalle oikeaa kuvaa optikkoliikkeen todellisesta arjesta. Ammatillisten opintojen lisääntyessä opiskelukin muuttuu mielenkiintoisemmaksi ja palkitsevammaksi kun opitut asiat alkavat vähitellen nivoutua yhteen.

Linda_Paldanius_silmälasit

Opintojen yhteydessä “hyvän” optikon tärkeimmäksi taidoksi listataan aina kuuntelu. Ylivoimaisen mahtavaa optikkoa sinusta ei tule vaikka osaisit määrittää asiakkaan silmälasien voimakkuudet vain taskulamppua apunasi käyttäen, mutta mikäli olet huono kuuntelemaan, olet sitä myös optikkona. Ehkä vähän vahvasti sanottu, mutta joka tapauksessa optikon työssä on tärkeää tulla toimeen ihmisten kanssa. Kuuntelijana en itse ole se paras, mutta rakastan olla ihmisten kanssa tekemisissä. En rehellisesti voi nimetä yhtään työpäivää jolloin en olisi kuullut yhtään makeaa juttua yhdeltäkään asiakkaaltani, eli kaiketi osaan myös kuunnella ihan tarpeeksi. Suoraan sanottuna tulisin hulluksi mikäli joutuisin työskentelemään kahdeksan tuntia yksin tietokoneen näyttöä tuijottaen.

Optikon työ on yhdistelmä myyntityötä, asiakaspalvelua ja terveydenhuoltoa. Työelämässä viihtyäkseen optikon pitää tykätä ihmisten lisäksi myös myymisestä. Arki optikkoliikkeessä voi olla hyvinkin palkitsevaa tavoitteelliselle persoonalle. Optometrian AMK -tutkinto ei opeta optikolle juuri lainkaan myynnin alkeita, vaan 3,5 vuotta opiskelusta käytetään lähes kokonaan ihmisen näköjärjestelmään perehtymiseen, eli käytännössä opettelemaan sitä miten näöntarkastus tehdään (joka on optikon ammatin päätehtävä). Opiskeluajoista itselläni ei ole jäänyt kovinkaan lämpimiä muistoja. Mikäli en olisi tiennyt ennen opintojen alkua millaista työ optikkoliikkeessä on, olisin jopa saattanut jättää koulun kesken. Viimeisestä opiskelu vuodesta mainittakoon se, että minulta lähti tukka päästä 😀 Oli se oikeasti ihan super rankkaa opiskella, käydä samanaikaisesti töissä ja kisata bikinissä koko opiskeluaika. Vapaa-ajalle ei kirjaimellisesti jäänyt sekuntiakaan aikaa. Tuona 3,5 vuoden aikana kaipasin todella paljon rakasta lukuharrastustani. Minunlaiselleni super suorittajalle kun tuli aina ihan sairaan huono omatunto mikäli aikaa tuhlaantui hömpän lukemiseen. Hömppä tosin pitää toisinaan pään kasassa, joten tätäkin huonoa omatuntoa olen potenut usein aivan turhaan. 😀

Linda_Paldanius_kehysket

Optikon vähimmäispalkka on tällä hetkellä 2460 euroa kuukaudessa ja työajat toimivat myös perheellisen aikuisen arjessa. Optikkoliikkeen arki pyörii asiakkaiden ympärillä, joten jokainen päivä on erilaisista ihmisistä johtuen hyvin erilainen. Toisinaan vaihdetaan lamppuja ja siivotaan kolme tuntia. Toisinaan taas istutaan näöntarkastushuoneessa kahdeksan tuntia ja mennään kotiin niin, että omasta nimestä ei varmuudella ole ihan sata prosenttista tietoa. Jännittävimmät päivät optikkoliikkeessä koetaan tietenkin täyden kuun aikaan, kun jengi on kirjaimellisesti kuutamolla. Optikon ammatissa makeinta on se, että ihan kaikki ovat kiinnostuneita näkemisestä. En ole ikinä kuullut kenenkään sanovan, että näkeminen on perseestä 😀

lindapaldanius

4 vastausta artikkeliin “Millaista on optikon työ?”

  1. Samaa mieltä noista opinnoista! Itse meinasin lopettaa kokonaan ensimmäisen vuoden jälkeen, kun power pointin ja wordin käytön alkeet alkoivat tulla ulos korvista ja ryhmätyöt olivat täyttä liibalaabaa, mikä ei liittynyt mihinkään. Onneksi kuitenkin jatkoin, koska joulukuussa saan virallisesti paperit käteen ja valmistun. Tykkään tosi paljon alan monipuolisuudesta ja siitä, että kaikki asiakkaat on erilaisia. Lisäksi itselle mieluinen osa on kliininen puoli, joka nostaa vahvasti päätään. Sitä en vielä tiedä, että teenkö optikon töitä eläkkeeseen asti, mutta nyt se tuntuu oikealta polulta.

    Kivaa loppuviikkoa! 🙂

  2. Hei! Ei liity postaukseen mitenkään mut osaatko sanoa onko Brazil Sul push up leggingseissä sama mitoitus kun niissä ihan tavallisissa mustissa?

    • Ne push up:t on aika paljon joustavampia ja jonkun verran ohuempia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 33
Tykkää jutusta