PT = Päätöntä Tappelua

Helsingin Sanomien 28.8 julkaisemassa PT -artikkelissa meitä viattomia veronmaksajia valistettiin ystävällisesti taskuvarkaan ja tappajan yhdistelmästä, jonka me kaikki tunnemme tuttavammin nimellä Personal Trainer. Minulla ei ole minkäänlaista tutkimustietoa siitä millainen on tyypillinen Personal Trainerin asiakas, mutta luulen että tämä asiakas on ihminen, joka haluaa motivoida itseään liikkumaan.

Linda_Paldanius_liikunnan_ilo

Tehdäänpä pieni mielikuvitusmatka faktattomaan streotypiaani. Mielikuvitusmatkamme päähenkilö on 40 -vuotias Maija-Kaija, jonka vatsanseutua puristaa uimarengas. Tuo tarinamme vertauskuvallinen uimarengas ei suinkaan ole suolistokaasukertymä, vaan sen muodostavat Maija-Kaijan liikakasvusta kärsivät rasvasolut. Maija-Kaija on trendikäs nelikymppinen ja hän liikkuisi mielellään nasevissa navan paljastavissa vaatekappaleen riekaleissa. Tämän itsensäpaljastelun esteeksi Maija-Kaija kokee kuitenkin juuri tuon uimarenkaan ruumiillistuman. Uimarenkaan puhkaisu ei ole onnistunut Maija-Kaijalta edes pussikeitoilla, joiden “nauttiminen” on aina päättynyt hillittömiin ahmimiskohtauksiin. Maija-Kaija on kuitenkin ollut hereillä lukion terveystiedon tunneilla ja siksi hän tietää myös, että liikunta voi edesauttaa rasvanpoltossa ravinnon nipistämisen ohella. Maija-Kaija on nyt kuluneen puolen vuoden aikana käynyt omatoimisesti ahkerasti lenkkipoluilla, mutta juoksentelun tuloksena häneltä on palanut pois vain takapuoli. Vatsanseudun pytty on vielä komeasti omalla paikallaan, nyttemmin palaneiden tikkujalkojen jatkeena. Kuntosalilla Maija-Kaija on hyvin epävarma ja siksi hän kokee treenaamisen epämukavaksi.

Maija-Kaija päättää korjata tilanteen palkkaamalla itselleen PT:n. Personal Trainer koostaa Maija-Kaijalle kuntosaliohjelman, jonka mukaan Maija-Kaija aloittaa kolme kertaa viikossa suoritettavan lihaskuntoon keskittyvän kuntosaliharjoittelun. Tässä kohtaa Maija-Kaija kokee karvaan pettymyksen. Jo ensimmäinen yhteinen kuntosalitreeni Personal Trainerin kanssa vaarantaa Maija-Kaijan terveyden. Maija-Kaijan entisen terveen vetreän olemuksen on pilannut vaiva nimeltä kipeytyneet lihakset. Näin Maija-Kaijan rahat menevät hukkaan tuon hengenvaarallisen puoskarin pohjattomiin taskuihin, joka on saanut oppinsa kaiken kukkuraksi jollain ihmeellisellä viikonloppukurssilla! Tämähän on jo yhtä vaarallista touhua kuin Uber!

 

Ihan oikeasti! Tämä PT -keskustelu on ihan yhtä älykästä kuin se, että alkaisimme kaikki yhtäkkiä sylkeä kaikkien Alkon ja pikaruokaravintoloiden työntekijöiden päälle. Mitä sitten näihin tutkinnon nimen suojaamis juttuihin tulee, niin verrataanpa sitä vaikka fitnessbloggaajan työhön (jota voi myös tehdä kuka tahansa ja josta tosiaan myös esimerkiksi itse saan ansiotuloja). Tavoite on periaatteessa sama kuin PT:llä, eli motivoida ihmisiä liikkumaan ja saada työstä rahallista korvausta. Pitäisiköhän tähänkin työhön olla joku oma suojattu tutkinto. Blogissaan fitnessbloggaaja voi vaikka neuvoa ihmisiä syömään raakaa kanaa. Mitäs sitten tehdään kun tästä vinkistä nykyisin hyvinkin hölmö kuluttaja saa itselleen terveyttä vaarantavan salmonellan – Kuka on vastuussa?!?

Kyllähän nyt jokainen vähän tyhmempikin ymmärtää mitä eroa on ysiluokkalaisella ja professorilla. Vastaus ei muuten ole sitten ikä. Minusta olisi ihanaa, jos jokainen joka haluaa löytää liikunnan ilon löytäisi sen. Ihan sama tapahtuuko tämä ilo löytäminen yksi tai sitten yhdessä vaikka Personal Trainerin kanssa. Aika harva Personal Trainerin palkkaava asiakas tuskin aloittaa kuntosaliharjoittelun ja mahdollisen ruokavalion sadalla eri perussairaudella, joka yhdistetään 30 viikon kisadieettiin.

Kannataa myös pohtia sellaista asiaa, kuin kokemus. Esimerkiksi hyvän hierojan löytäminen voi olla haastavaa. Kaksi saman koulutuksen saanutta hierojaa voivat olla toistensa vastakohtia. Toinen on hyvä ja toinen rumasti sanottuna huono. Tähän kohtaa vanha sananlasku ”Ei nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä” pitää todellakin paikkaansa. Lopuksi haluaisin muistuttaa, että itselläni ei ole koskaan ollut Personal Traineria, joten en ehkä tiedä asiasta oikeasti yhtään mitään! 😀

Selkeyden vuoksi voidaankin siis sopia, että jatkossa kukaan ei neuvoa enää ketään ikinä missään, mikäli ei suorittanut kyseinen asian neuvomiseen vaadittavaa kaikista korkeinta tutkintoa. Hitsi, mitähän äidillekin nyt tapahtuu kun menin sunnuntaina asentamaan hänen uuden modeemin ilman minkäänlaista IT-alan tutkintoa? 😀

lindapaldanius

4 vastausta artikkeliin “PT = Päätöntä Tappelua”

 1. Loistava blogautus!
  Kyllä pitää olla korkeimmat mahdolliset tutkinnot, että saa ihmiset liikkumaan. Sehän on vaarallista!! Äideillä ei ole tutkintoja ja silti vievät pilttinsä hiihtämään ja marjametsään.
  Ehkä paras lainaus HS:n (kauhu)artikkelissa oli ASUANTUNTIJAN huoli siitä, ettei kouluttamaton pt tunnista piilevää sepelvaltimotautia. Kamalaa!!
  Sitten vain kysymään personal trainerilta meedion tutkintoa!
  Myöskään ei tule mennä neuvomaan ihmisiä syömisissä, ellei ole ravitsemusterapeutin pätevyyttä (viittaaan taas äitien pätemättömyyteen ruokkia jälkikasvua. Ja siitäpä tuli mieleeni, että tuskin on neuvolatädeilläkään plakkarissa juuri tuota tutkintoa)
  Hämmästyn, että olen hengissä, vaikka mun saliohjaajat tuskin olivat kuulleetkaan 80-luvulla sanaa pt.

 2. Omalla salillani olen huvittuneena huomannut, että yksi salin pt:istä treenauttaa joka ikisellä asiakkaallaan samoja juttuja kerrasta toiseen. Kyseisellä herralla on ilmeisesti painonnostotaustaa ja täten asiakkaatkin pääsevät tekemään lähinnä painonnostoliikkeitä, joita ensin treenataan puolet tunnista pelkän kepin avulla. Tuossa tuskin mitään kuoleman vaaraa asiakkaalle aiheutetaan, mutta käy vaan sääliksi, että se 50v Pirkko-Liisa maksaa lähes 100e/h tuollaisesta hinkkaamisesta ja todennäköisesti hän ei edes tiedä, että oikeasti ammattilaitoisia ja monipuolisia personal trainereitakin on olemassa. Tämä siis vaan esimerkkinä siitä, että olen osittain samaa mieltä HS:n artikkelin kirjoittajan kanssa; on sääli että kyseisen tutkinnon voi kuka vaan suorittaa suunnilleen kirjekurssina parissa päivässä.

  • Samoja ajatuksia! Jotkin PT:t tuntuvat jämähtävän omiin rutiineihinsa ja ajattelutapaansa eivätkä ota huomioon ettei sama resepti toimi kaikille. Liikunta-alalla aloitteleva ei myöskään välttämättä osaa ottaa huomioon kaikkia tekijöitä. Kaikki yksilölliset tekijät tulisi ottaa huomioon suunnitelmia tehdessä; terveydentila ja sairaudet, yksilön rakenne, tausta liikunnan kanssa kuin ihan perus arki. Kaikille saman kaavan mukaan tehty suunnitelma ei toimi, mutta vaikuttaisi siltä että useat PT:t kuitenkin tekevät näin.
   Ja takuitahan näistä viikonloppu kurssien laadusta ei aina ole. Varsinkin nykyään kun tarjonta on kasvanut. Olen myös lukenut muutamista tapauksista jossa PT on esim suositellut aivan liian alhaisia kalorimääriä suhteessa liikuntamäärään. Tällaisissa tapauksissa se on haitallista liikuntaa aloittavalle kuluttajalle, joka ei vielä itse tiedä asiasta tarpeeksi ja osaa olla kriittinen. Lisäksi PT on tai tulisi olla alan ammattilainen, bloggaajaa voidaan pitää enemmän harrastetekijänä.

   Tuli pidempi stoori, toivottavasti sain pointin oikein esille:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 26
Tykkää jutusta