Sääntöjen suomalaiset

Suomalaiset rakastavat sääntöjä. Sääntöjen noudattaminen on meillä suomalaisilla verissä. Heti ensimmäisestä hengenvedosta alkaen synnymme sääntöjen Suomeen. Vaikka et osaa vielä edes avata silmiäsi on sinun tästä avuttomuudestasi huolimatta aika kohdata ensimmäinen sääntö. Tämä sääntö pisteyttää sinut, koska se on sääntö ja niin tehdään säännön mukaan kaikille Suomessa syntyneille lapsille. Hyvässä lykyssä synnyt kymmenen pisteen pentuna ja siitä suomalaisen elämä jatkuu sujuvasti sääntöjen ja säädösten maassa “lottovoittajana”.

Linda_Paldanius_suomalainen
Kuva: vauva.fi

 

Suomalaiset rakastavat sääntöjä, mutta samalla suomalaiset vihaavat näitä yksilön vapautta rajoittavia lakeja ja säädöksiä. On oikeasti ollut todella huvittavaa seurata muun muassa alkoholilain ympärillä vellovaa keskustelua. Tähän väliin mainittakoon, että itselleni on aivan sama saanko ostettua ruokakaupasta kyykkyviiniä tai että saako baari-illan jälkeen ravintolasta mukaansa myös jatkojen eväät. Viina on suomalaisille arka aihe ja siitä meuhkaaminen on enemmän kuin jokamiehenoikeus. Toinen aihe, joka aiheuttaa lennokkasta uhoa internetin keskustelupalstoilla suomalaisten lapasista, on tietenkin verotus. “Minä muutan kyllä vaikka Norjaan, jos viinaa en saa ostaa kaupasta 24/7 ja verottaja ei lopeta kaikkien juoppojen hyysäämistä minun verorahoillani!”. Niih….!

Linda_Paldanius_jono
Kuva: kuvauskauppa.fi

Suomalaiset rakastavat sääntöjä ja sen takia suomalainen myös rakastaa niiden noudattamista. Meuhkaamme internetin keskustelupalstoilla yksilön oikeuksista ja vapaudesta, mutta oikeasti säännöt on suomalaisen ihmisen tukipilari. Otetaanpa vaikka yksi esimerkki tällaisesta suomalaisen sääntöjen tukipilarista vaikkapa työmatkaltani. Punaisen liikennevalon vaihtumista vihreäksi odottaa suojatien reunassa neljä toisilleen tuntematonta työmatkojaan pyörällä taittavaa yksilöä. Yhtäkkiä yksi pyöräilijöitä päättää yllättää muut työmatkapyöräilijät ja polkee sääntöjen vastaisesti päin punaisia. Suojatien reunaan jäljelle jäävälle kolmikolle tulee tästä sääntörikkomuksesta suomalaiseen tapaan tietenkin pahoitettu mieli. Ennenkuin valot ehtivät vaihtua vihreiksi kolmikko on kukin tahollaan ehtinyt kaivaa esiin ennen nokialaisena tunnetun älypuhelimensa ja päivittää tuntemuksiaan someen: “Kyllä minä niin mieleni pahoitin…” Mielensä pahoituksen jälkeen tämä pyöräilevä kolmikko joutuu kuitenkin ratkaisemaan toisen aivan yhtä suuren dileman joka on: “Kenen vuoro on jatkaa matkaa ensimmäisenä valoissa nököttävästä kolmikosta?” Mitä sääntöä tulisi käyttää? Sanomattakin on selvää, että ensimmäisenä ei mene röyhkein. Edellinen mielipaha mielessä suomalainen ei missään nimessä lähde rikkomaan lisää sääntöjä. Säännön mukaan seuraavaksi menee se, joka oli paikalla ensimmäisenä vai meneekö seuraavaksi sittenkin naiset ja mahdolliset lapseksi luokiteltavat alle 16 tai 18 -vuotiaat nuoret? Huh, huh nyt on paha! Hämmentävä tilanne ratkaistaan suomalaiseen tapaan järjestäytymällä jonoksi. Tämä jono muodostetaan tietenkin hiljaisuuden vallitessa ja jonon muodostukseen jokainen soveltaa jotakin sääntöä. Mikäli käy kuitenkin niin hassusti, että jonon muodostuksessa jokin on “mennyt vikaan”, siitä purkaudutaan vasta seuraavien valojen vaihtumista odottaessa INTERNETISSÄ. Ikävää on kuitenkin se, että seuraava sääntö -dilema saattaa odottaa jo seuraavissa liikennevaloissa. Ideaalitilanteessa seuraavissa liikennevaloissa ei ole yhtään lisää näitä tutemattomia ihmisiä. Nämä kolme tuntematonta pöyräilijää alkavat tuntua jo jollain asteella hivenen turvallisilta ja toiseksi nämä kolme ihmistä olivat jo alunperin aivan liian runsaalla lukumäärällä liikenteessä.

lindapaldanius

Yksi vastaus artikkeliin “Sääntöjen suomalaiset”

  1. 😀 nojoo omiin silmiin kannattaa luottaa ja sydämmeen kun tosiaan moni laista on vaan muutman poltiikon oikkujen varass luotui. mutta mutta mitä sääntöi sä halusit muokkaa ja mihin suuntaan ja mitkä sinun mielestäsi ovat järjettömiä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 14
Tykkää jutusta