Dokumenttiprojektin palaute

Ihan hassua, mutta jostain syystä etenkin kuntosalia aktiivisesti harrastavat ihmiset odottivat eilen esitetyltä Muodosmuutoksia -dokumenttiprojektilta jonkin sortin mainosta bikini fitnekselle. Täytyy muistaa, että fysiikkalajit ovat siistejä vain niitä harrastaville ihmiselle, eivät kenellekään muulle. Taustalla vaikuttava työryhmä ei todellakaan ollut Suomen Fitness ry. Kerrontaa voidaan verrata salmiakin maistatukseen ensikertalaiselle. Karmeaa kuraahan salmiakki tai vaikkapa mämmi on useammalle ensikertalaiselle makuelämyksenä 😀 Usein minulla olikin dokumenttia varten tehtyjä kymmenien tuntien haastattelukokonaisuuksia tehtäessä olo kuin yritäsin selittää – Miksi tykkään sinapista porkkanoiden kanssa. Jos et ole vielä muuten maistanut tätä uskomattoman hyvää komboa, suosittelen lämpimästi!

Linda_Paldanius_fitness

Linda_Paldanius

Dokumentilla on alusta asti ollut ohjaajan oma tavoite ja siinä tavoitteessa työryhmä on varmasti onnistunut loistavasti. Näin ison projektin tekeminen ei ole ilmaista. Jokaista kohtausta on ollut kuvaamassa vähintään kolme ihmistä ja materiaalia tarvitaan järkyttävä määrä, jotta projektiin saadaan jonkin sortin tolkkua ja täytettyä projektiin asetetut tavoitteet. Fitness myy, oli näkökulma mikä tahansa. Dokumentin painostava Via dolorosa, eli kärsimysten tie on onnistuttu luomaan upeasti loistavalla musiikkivalinnalla. Vitsailinkin Snapchatissa (linda.paldanius), että dokumentin taustalla soiva musiikki on saatava ehdottomasti treenimusaksi. Miettikää miten seuraavalle tasolle treenit saisi tuolla raatelumusalla. Hommahan menee oikeasti niin, että positiivista mielihyvää herättävästä kauniista kukkapellosta saadaan aika kamala kun taustalle laitetaan kissojen tappamisesta syntyviä ääniä. Taiteellisessa mielessä tämäkin on varmasti aika puhutteleva kokonaisuus 😀

Kaksoissisareni sanoi dokumentista aika hauskasti: “Siellä se iloinen ja elämää pursuava Linda Paldanius katselee kaikki illat kotona sateista Malmin lähiökuppiloiden masentavaa siluettia”. Toisaalta taas dokumentissa nähdyt äitini vuodattamat kyyneleet kisakatsomossa olivat aitoa aidoimmillaan. Äitini on itkenyt sata varmasti joka ikinen kerta kun hän ollut katsomassa minua kisaamassa. Aikoinaan nuo jännityksen ja ylpeyden kyyneleet valuivat äitini silmistä jalkapallopeleissä, nykyisin lähinnä bikini fitness -kisoissa. Kiitos siis äiti siitä kaikesta uskottomasta tuesta ja turvasta jota olet antanut elämääni joka ikinen päivä <3 Ja tiedän, että nuo kyyneleet ovat johtuneet aina ylpeydestä ja jännityksestä, eivätkä kärsimyksestä. Äiti on niin symppis, super iso sydän hänelle!

Linda_Paldanius_lifestyle

Tänään pääsen taas jauhamaan Muodonmuutoksia -dokumentista ja bikini fitneksestä Kaupunkiradioon. Jatkossa aion suosia vain suoria lähetyksiä 😉

Muistakaa, että oikeasti vain jokainen meistä voi itse allekirjoittaa vain oman elämänsä – ei kukaan muu.

lindapaldanius

24 vastausta artikkeliin “Dokumenttiprojektin palaute”

 1. Heippa! Katsoin eilen dokumentin, ja ymmärrän täysin ärsytyksesi. Dokumentti oli selvästi tehty mediahuomioita hakien, ja siinä on varmasti onnistuttu. Olen aktiivinen salikävijä ja ns. amatööriksi kohtalaisen hyvin perehtynyt lajiin, joten osasin suodattaa dokkarista pois kaiken turhan dramatisoinnin (lähikuvat salaatin punnituksesta ja niin edelleen). Dokkari oli ihan mielenkiintoinen, mutta ehdottomasti huono. Mistä tahansa asiasta saa halutun, kun editoidaan mieleiseksi . Toivottavasti jokainen ymmärtää, ettei missään nimessä totuutta tuostakaan dokkarista saa. Jos joku tuossa nolasi itsensä, niin dokumentin tekijä(t). Sinua tuntematta sinusta sai sen kuvan, että olet rauhallinen, omistautuva, terveellä tavalla itsekeskeinen (et kuitenkaan itsekäs), sarkastisen hauska ja ehdottomasti älykäs. En tiedä onko tämä totuus, mutta ehkä ainakin osa siitä. Suurin osa katsojista ei välttämättä ymmärrä, että puheesi esimerkiksi siitä, ettet jaksa läheistesi ”murheita”, johtuu dieetistä, mikä vaatii omistautumista ja kestää vain lyhyehkön hetken eikä todellakaan kestä ikuisuuksia. Ja sen ulkopuolella olet varmasti välittävä ihminen. Jos joku sinut määrittelee tuon dokumentin perusteella, niin se on hänen häpeänsä. Jokainen kohtalaisella järjellä varustettu ihminen varmasti ymmärtää, ettei tuollainen lyhyt pätkä kerro ihmisestä kokonaisuutena juuri mitään. Halusin vain kirjoittaa tällaisen kommentin tällaisena ulkopuolisena ja osoittaa tukeni sinulle, minä sain sinusta ja lajista hyvän kuvan ja jään ehdottomasti seuraamaan sinua ja vaiheitasi. Liiaksi älä mieltäsi vaivaa tällä dokumentilla, sillä ne jotka lajia ymmärtävät tietävät ettei dokkari ollut hyvä ja siksi tietyllä tapaa sisällöltään arvoton, ja ne jotka eivät lajia ymmärrä, niin noh, toivottavasti omaavat elämänkokemusta tarpeeksi ymmärtääkseen ettei kaikkea tv-viihdettä kannata purematta niellä. Jos eivät tätä ymmärrä, niin olkoon se heidän häpeänsä.

  Kaikkea hyvää sinulle <3

  • Kiitos!!! Nämä läheisten ongelmat joille tämä jääkaappi purskahti itkuun eivät suinkaan olleet mitään parisuhde draamoja, vaan niin vakavia asioita perheeni sisällä joita en halunnut kertoa kameroiden edessä. Luotta kampaajani/meikkaajani Tanjan läsnäolo laittoi minulle vaan kyyneleet silmiin. Tuo päivä oli todella raskas ja kyseisessä kohtauksessa vilahtava Tanja on hyvä ystäväni. Ystävistä on helppo hakea tukea ja ikävä kyllä jouduimme tuossa kohtaa tekemään töitä vaikka olisin vain tarvinnut hyvää ystävääni Tanjaa. Edelleen saan kyyneleet silmiin kun ajattelen tuota päivää. Se oli kamala päivä 😀

 2. Mä odotin tätä dokumenttia tosi paljon, mutta suoraansanottuna jäi vähän kakan maku suuhun. En tiedä johtuiko se vaan musiikista, vai salaatin punnitsemisista, mutta näin tavallisena salitreenaajanakin tajuaa että eihän tää ”ei puolesta, eikä vastaan” idea nyt ihan nappiin menny. JA SE MUSIIKKI! Samanlaista käytetään jossain kauhuleffoissa ”kevennys” musiikkina. Näin somessa sua seuranneena vaikutat ihan huipputyypiltä ja sydämelliseltä ihmiseltä, mutta dokumentin perusteella todella kylmältä muijalta joka vihaa ihmisiä.:D Toivottavasti joskus tehtäis sellanen oikeasti realistinen ja kattava dokumentti fitneksestä. Jossa ois vähemmän korvia raastavaa musiikkiakin.

  • Pakko myöntää että en muista vastaavaa ajanjaksoa elämästäni jolloin olisin ollut yhtä vittuuntunut kuin kyseisen dokumentin kuvauksissa 😀

 3. Toisin kuin ilmeisesti kaikki muut, itse jopa pidin dokumentista! Mielestäni se toi hienosti esiin sen, miten omistautuneita kilpailijat ovat lajille sen haastavuudesta huolimatta. Ei ne viimeiset viikot kisadietillä varmasti ole mitään helppoja, miksi ne olisi pitänyt sellaisena esittää? Kyllä minulla ainakin heräsi kunnioituksen tunteita bikini kisaajia kohtaan ihan uudella tavalla. Päällimmäiseksi jäi mieleen, että bikiniin valmistautuminen on ihan tosissaan urheilua ja kilpailijat ovat urheilijoita, usein kun bikiniin suhtaudutaan vähän alentavasti.
  Respectit kaikille fitness miehille ja naisille, ei ihan joka jamppa pysty samaan 😉

 4. Tässä olen moneen kertaan pohtinut että oliko dokkari sittenkin ehkä tavoitteeltaan taiteellisempi. Informaatiota kun siitä ei paljoo saanut. Varsinkin tuon musiikkiv valinnan perusteella. 😀

 5. Hei Linda. Umppu on puhunut blogissaan kamalia asioita. Olet kuitenkin hyvin viehättävä ja mukavan oloinen ihminen. Minusta omistautumisesi lajille on hienoa.

  • Voi kiitos! Olen todella pahoillani mikäli äitini ja minä olemme yhdessä aiheuttaneet hänelle mielipahaa.

 6. Moi Linda!
  Oon törmännyt nimeesi ja kuviisi somessa monet kerrat aiemminkin, mutta vasta dokumenttia katsoessa tajusin, miten symppis tyyppi oot. Oot ihanan pirteä ja luonnollinen, voi kun saisin tuollaisen ihmisen lähipiiriini. Aurinkoista kevättä ja kaikkea hyvää sinulle!

  • Komppaan täysillä tätä! Minusta olit dokkarissa tosi hyvä, ja äärettömän luonteva ja päästit kuvausryhmän lähelle. Blogisi uskollisena lukijana tiedän että olet myös iloinen ja nauravainen, paljon enemmänkin kuin vakava. Ei minulle tullut Sinusta kylmää tai synkistelevää kuvaa.

   Ja mitä tulee muihin kommentteihin, niin haloo, ei dokumentin katsojat nyt niin puusilmiä ole, ettemme tajuaisi tämän esittävän ohutta siivua näiden ihmisten elämästä, ja lisäksi dokkarin keinoin esitettynä. Esim. Lindan jo mainitsema fakta, että haastatteluissa ei voi hekotella ja räkättää, tai muuten siitä sitten taas olisi tullut oikeasti täysin henkisesti tasapainoton vaikutelma plus että se olisi ollut katsojalle super-ärsyttävää.

 7. Ahhah tuota neverheard Umpun blogipostausta, ”kritiikin” takaa paistoi mukava katkeruus 😀 Kertoo kyllä hyvin kypsyydestä ja kehittyneisyydestä ihmisenä kun pitää tuolla tavalla kitistä.

  Sulle ja äidillesi pointsit aidosta, älykkäästä ja samaistuttavasta esiintymisestä dokumentissa, katsottiin tänään poikaystävän kanssa. Ohjaaja ottanut oman näkökulmansa, mutta eipä dokumentin mikään raato-objektiivinen faktapaketti fitneksestä pitänyt kai ollakaan 🙂 Olen muutaman kerran eksynyt blogiisi aikaisemminkin, mutta nyt lähdit dokumentin seurauksena pysyvästi lukulistalle! Keep up the good work, oot aito ja upea nainen <3

  • Piti itsekin käydä lukemassa Umpulta tuo postaus. Sinänsä huvittavaa, että jaksaa aiheesta jauhaa aivan jatkuvasti vaikka tuntuu ettei hällä lajista ole mitään positiivista sanottavaa.

   Tsemppiä Linda kaikkeen krittiikki-myrskyyn!

 8. Pakko oli laittaa umpulle vähän palautetta koska onhan tuo nyt ihan paskaa mitä hän suoltaa. kommentissani näkyy miten minä dokumentin perusteella asiat näin. Enkä tarkoita että tämä myöskään olisi totuus.

  ”Hei haloo… siinä puhuttiin dieetin ajasta jolloin kroppa on varmaan väistämättä aika stressaantuneessa tilassa jolloin on mielestäni ihan ymmärrettävää ettei jaksa kuunnella kaikkea turhanpäiväistä paskaa kun tahtoisi vaan levätä. Ihan kova/pitkittynyt stressi ”normaali ihmisen elämässä aiheuttaa samanlaista. Tekeekö se ihmisestä paskan ihmisen? Ei minusta. Mutta se tekee jos täällä katkerana haukkuu/kyseenalaistaa jonkun äitiä lapsensa tukemisesta. Lindalla on selvästi intohimo ja hänen äitinsä tukee häntä kuten hyvän vanhemman kuuluu.. Sinä taas tunnet velvollisuudeksi äitinä avautua miten lapsien saanti on tärkeintä (et kuitenkaan tue lapsiasi jos tekevät omia valintoja jotka sisältää riskejä, kuten esim melkein kaikki urheilulajit). Jos Linda priorisoi oman intohimonsa lapsien saannin edelle se on hänen päätös eikä mitenkään sinulta tai keltään muulta pois. Tuntuu että sinua se riipaisee koska elämässäsi pyörii tällä hetkellä pelkästään lastesi ympärillä? Ehkä se ettet tietääkseni itse pärjännyt kauhean hyvin bikinifitneksessä ja luulet että tuo ”rumat ei pärjää” oli jotenkin kohdistettu sinuun? siellä ei katso välttämättä pärjää varmaan kaikki kauniitkaan. Itse en ihannoi lajia koska tiedän tuon diettailun vaarallisuuden hormonitoiminnalle ja miten pahoja ongelmia se voi aiheuttaa mutta silti kuka minä olen tuomitsemaan? tai sinä? Pidin sinua aiemmin järkevänä mutta nyt kyllä nolasit itsesi täysin tällä avautumisellasi. Jaan ajatuksesi että oli paska dokumentti. en muuta.”

  • Vähän hassuja juttuja muutenkin nämä mustavalkoiset ajatukset: ”fysiikkakilpailija ei voi saada lapsia” 😂 😂 😂 Haluan vilpittömästi kiittää kaikesta tuesta jota ihan tuntemattomat ihmiset ovat minulle halunneet antaa. Ihanaa että on olemassa näin kultaisia ihmisiä joiden elämästä ei ole pois muiden inhimillinen kohtelu.

  • Umppu ei näköjään ollu tahtonut julkaista kommenttiani ja oli jonkin ajan päästä kirjoittanut uuteen blogipäivitykseensä
   ”Välillä saan kommentteja (esimerkiksi postaukseen huh huh mikä fitness dokumentti) joita kaikkia en edes viitsi julkaista sillä niissä ei ole mitään järkeä. Nuoremmat naisenalut kuvittelevat, että olen jotenkin katkera nuoremmille naisille, mikä saa mulle hymyn huulille. Katkera mistä? Olenhan itsekkin ollut joskus nuori 😉”

   Liekkö viittasi kommenttiini? No mutta joka tapauksessa jos tuntee voivansa kirjoittaa toisten ihmisten elämästä (varsinkin tuommoisen pintaraapaisun näyttävän dokumentin perusteella) omaan blogiinsa niin luulisi sitten antavan muiden kertoa omat näkemyksensä myös. Liekkö kirpas…toivottavasti. Ja joo itse kilppariongelmaisena nuin kova laji tuntuisi liian riskiltä omalle hormoonitoiminnalle mutta siis kaikessa on riskinsä. Ja selvästi sinä vaan kerroit tiedostavsi RISKIT..en ymmärrä miten sitä voi vetää nuita umpun johtopäätöksiä ja muita typeriä juttuja! Mutta tsemppiä tulevaan ja onneksi vaikutat ymmärtävän noiden juttujen päättömyyden ja suhtautumaan (aiheellisen) välinpitämättömästi tuommoiseen paskanjauhantaan:)

 9. Mulle jäi käsitys että dokumentin tekijät pitävät lajia surullisena ja kenties vaarallisena koska kilpailijat itse eivät ymmärrä mitä tekevät (että lähinnä paikataan huonoa itsetuntoa yrittämällä miellyttää miehiä tai jotain ulkonäköihannetta. Ei sinänsä järjetön olettamus koska lähes kaikki tekevät sitä itsetunnon paikkausta vaikka millä keinoin muutenkin…) Kuten sanoitkin heillä oli asiasta oma näkemys ja tärkeintä jos itse et koe lajia noin.

  • En todellakaan! Minulle bikini fitneksessä kilpaileminen on kaikkea muuta kuin äijien miellyttämistä 😀 Se on minulle elämäntyyli! Tuskin kukaan haluaa vain kärsiä. Mikäli bikini fitness ja kaikki muut fysiikkalajit olisivat yhtä kärsimystä, tuskin fysiikkalajien harrastajia olisi niin tolkuton määrä vain tekemässä elämästään kärsimysnäytelmää.

 10. Pakko silti kysyä, että oliko nämä sinun lapsettomuus- ja anorektikon karvoituskommentit dokumentissa vitsillä heitetty?

  Dokkarin alusta asti toki huomasi tekijän oman agendan lajiin ja miten halusikin näyttää tätä lajia täysin omasta eikä niin positiivisesta näkökulmastaan. Ja vaikka moni asia olisikin irroitettu asiayhteydestä niin ihmiset siinä sanoi näitä asioita, mikä antoi kuvatuista tyypeistä valitettavasti vähemmän fiksun kuvan…Ellei teille annettu valmista käsikirjoitusta käteen?

 11. Katsoin dokumentin ja fysiikkalajien intohimoisena seuraajana yllätyin miten muut tämän ottivat. Tästähän nousi mielenkiintoinen myräkkä ympäri nettiä. Eikö ihmisillä ole sisälukutaitoa? En koe että laji olisi ammuttu alas tai esiintyneitä henkilöitä halvennettu. Ymmärrän ko. henkilöiden pettymyksen ja tarpeen selittää tai puolustaa itseään. Ei tuosta dokkarista saanut kokonaiskuvaa. Ymmärrän myös etenkin bikini fitnekseen kohdistuvan kritiikin, sekä lajina että elämäntapa valintana. Kyseessä on kuitenkin kauneuskilpailu, joihin päästäkseen pitää treenata kurinalaisesti ja laihduttaa lopulta vielä ankarammin.

  On tärkeää tuoda juuri nuorille polville realistista kuvaa siitä, mitä kaikkea fysiikkalajit harrastajaltaan vaativat. Juuri se sitoutuminen, tarkka ruokailu, treenimäärä, epämukavuuden sieto ja oman energian rajallisuus dokkarista välittyi. Vastaavantyyppisissä dokumenteissa yleensä glorifioidaan oman asenteen ja työn merkitystä ja kuinka se kantaa lopulta hedelmää. Dokumentti ei ollut selvästikään henkilökuvaus, vaan jopa taiteellinen leikkaus kulissien taakse ja eteen, eli lavalle. Että kisaaminen on rankka projekti, jossa tehty työ ei aina tuo automaattisesti menestystä.

  Pinnallisuus tuomitaan pinnallisesti tajuamatta mikä syvempi merkitys näillä asioilla yksilölle on. Ihmiselle on luonnollista haluta kauneutta ja symmetriaa ympärilleen. Omassa kehossa pitää tuntea olonsa hyväksi ja nähdä kauneutensa oli kroppa tikkiin treenattu tai ei. Sen kyllä näkee ja kuulee kauas kuka ei ole sinut kroppansa kanssa… Silloin ei sallita edes muille hyvää oloa ja itsevarmuutta. Kehonrakennuslajit on kauneuskilpailuja huippu-urheilun ohella, joten lajiharrastajat on helppo tuomita vaikka netin keskustelupalstoilla. Haastatteluissa kerrotut mielipiteet olivat raskaan dieetin värittämiä, yksilöiden omia näkemyksiä. On typerää yleistää tai arvostella esiintyneitä henkilöitä tämän perusteella. Jännä miten ihminen on vapaata riistaa jos esittää terävän mielipiteen julkisuudessa. Kasvokkain juteltuna moni ei jaksaisi loukkaantua yksilön suhtautumisesta lapsienhankintaan.

  Kaikki kisaajat ja hommaa arvostavat; pitäkää päänne ja tehkää hommat fiksusti! Lindalle varsinkin hirveesti tsemppiä tähän dokumentin jälkipyykkiin! Treeneihin myös iloa ja voimia 💪😊

 12. Jännä, miten samat tietyt bloggaajat, jotka ovat tehneet postaukset siitä, miten se oma blogi on vain pieni siivu elämää, ovat nyt teilaamassa teidät dokkarissa esiintyneet muutaman lainin perusteella… Koska kaikki telkkarissa näkyvä on tunnetusti täysin totta. Ei pitäisi kenellekään tulla enää vuonna 2017 yllätyksenä editoinnin voima. Tai sitten olen vain itse ihan sairaan epäileväinen muija kaiken suhteen. 😃

  Pahoille puheille höpsispöpsis ja tsemppiä jatkoon! Oot huippu!

 13. Moikka,

  Minustakin dokumentti oli hyvä, vaikkakin hieman dramaattinen. Toisaalta, kuka nyt tylsää urheiludokumenttia jaksaisikaan katsella! Sinusta sai sen perusteella hauskan ja älykkään kuvan.

  Dokumentti synnytti myös rakentavaa keskustelua kaveriporukassani. Osa oli sitä mieltä, että ruokien punnitseminen on aivan sairasta ja merkki syömishäiriöstä. Huomautin, että minä punnitsen aina kotona ruokani, vaikka en kisaa ja olen ihan tavis. Kaverini ovat usein sanoneet, että minulla on ns. hyvät bikinigeenit eli rasvaton keskivartalo. No, sehän ei ole sattumaa tai johdu geeneistä vaan fiksusta syömisestä ja omiin tarpeisiin sopivista annoksista. Samastuin kommenttiisi siitä, että naisen pitäisi olla tietynlainen mutta se ei saisi näkyä mitenkään työnä. Kehoani ihaillaan mutta tapaa, jolla se on hankittu haukutaan avoimesti. Aivan älytöntä!

  Kun ruokaa on jatkuvasti tarjolla, useimmat ihmiset ylensyövät. 60 vuotta sitten laihuus oli normaalia. Kokeilin vähän aikaa sitten mummoni vanhaa mekkoa, joka meni juuri ja juuri päälle; mummoni oli aikanaan ”vähän rehevämpi tyttö”, minä taas nykykäsityksen mukaan ”liian laiha.” Ajat muuttuvat.

  Näytät oikein terveeltä ja hyvinvoivalta (kisakunto on amatöörin silmään aika raju mutta eihän siinä kukaan koko aikaa olekaan). Kaikkea hyvää ja menestystä sinulle sekä iloista kevättä! 🙂

 14. Sinun pitäisi olla esim. maastohiihtäjä, niin puolellasi olisi heti koko kansan ihannointi. Juoksisit suolla ja oksentelisit, niin sisukkuuttasi ihasteltaisiin vuosikymmentenkin päästä ja taustalla soisi aivan erilainen musiikki 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 90
Tykkää jutusta