Mitä yhteistä on muodilla ja sukupuolihormonilla?

Jostain kumman syystä naisen elimistö toimii hyvin eri tavalla kuin miehen suhteellisen vastaavanlainen kroppa. Maalaisjärjen vastaisesti voisi luulla, että asia ei suinkaan olisi näin. Tämä hassu harhaluulo johtuu tietenkin siitä, että molemmat sukupuolet on kasattu niiden suhteellisten samojen fysiikanlakien varaan. Ihminen koostuu torsosta, johon on liitetty neljä raajaa ja yksi pää. Kun tähän raaja hässäkkään lisätään vielä kaikki ne suurinpiirtein samat sisäelimet, luulisi että olisi ihan sama onko nainen vai mies. Mutta jostain ihmeen syystä se riemurasia joka on kaivanut kolonsa naisen jalkoväliin sotkee kirjaimellisesti koko pakan. Torso ja raaja hässäkän sotkija on siis sukupuolihormoni.

Linda_Paldanius_sukupuolihormooni

Naisen elämään päänvaivaa tulevat aiheuttaa käytännössä ihan kaikki. Tämä johtuu tietenkin siitä, että naisilla on miehistä merkittävästi poikkeava hormonitoiminta jonka ansiosta mikään ei ole koskaan hyvin. Miesten testosteroni maailmassa puolestaan moni asia on usein ihan kivasti. Miehen elämän suurin päänvaiva tulee olemaan nainen ja ehkä siksi kaikki fiksut miehet valitsevat elämänkumppanikseen naisen sijasta miehen. Ne pienet hetket kun nainen luulee olevansa tyytyväinen tai jopa onnellinen, aiheuttavat huonoa omatuntoa. Tilanne on korjattava välittömästi jollakin murheella. Kyynelehtiminen on ihanaa ja niiden vierittäminen on ihan loogista onnessa, että surussa. Ennen kuin joku mies ehtii tietää kyyneleiden syyksi menkat! Näille miehille tiedoksi, että naisella voi kyllä olla helposti jopa kuukauden kestävät menkat.

Kuukauden kestävät menkat voidaan naamioida usein sellaisen harmittomalta kuulostavan käsitteen kuin tiputteluvuodon alle.Todellisuudessa tämä harmittomalta kuulostava tiputteluvuoto on enemmän kuin inhottavaa. Aikuisen ihmisen on todella vaikea opetella kulkemaan uudelleen vaipoissa. Vaippoihin tottuu todennäköisesti helpommin kun aivojen valtauksen ovat tehneet dementia ja alzheimer, mutta kohtuullisen täysjärkiselle yhteiskunnan yksilölle tämä on enemmän kuin vaikeaa. Tiputteluvuoto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että naisella olisi useinkin kuukautiset kuukauden jokaisena päivänä, vaikka tämä on hyvin mahdollista. Vaan ne kyyneleet kuuluvat hormoniin nimeltä estrogeeni. Tämä voi olla jo ihan itsestään selvää myös kaikille miehille, koska myös jokaisen miehen keho tuottaa estrogeenia. Mutta kai tässä kohtaa voidaan sanoa ihan perustellusti:  “Se on se määrä, ei laatu”.

Mitä muuta merkitystä sukupuolihormoneilla on ilmeisen, eli lisääntymisen lisäksi? Vastaus piilee muodikkaassa ura-hauis-äiti-barbiessa. Ehkä nyt olisi aika hyvä kerrata muutama ihmisen anatomiaan liittyvä asia perusasia. Miehillä testosteronin tuotanto tapahtuu pääasiallisesti kiveksissä. Miehet tuottavat testosteronia myös lisämunuaisten kuorikerroksissa. Naiset puolestaan tuottavat testosteronia miesten tapaan myös lisämunuaisissa ja tämän lisäksi munasarjoissaan. Sillä erotuksella, että naisten tuotanto on noin kymmenesosa miesten testosteronin tuotannosta. Ja mitä yhteistä muodilla ja sukupuolihormonilla on? Testosteroni kiihdyttää lihaskasvua. Eli vastaus on treenattu perse, se on nyt muotia.

lindapaldanius

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 13
Tykkää jutusta