Parhaat kirjat ever!

Linda_Paldanius_kirjat

Minulta on kysytty ainakin sata kertaa voisinko tehdä #parhaatkirjatever listausta. Olisin mielelläni kirjoittanut aiheesta jo aikaisemmin, mutta aihe on oikeasti todella laaja! Olen kuitenkin nyt onnistunut kasaamaan viime vuosien suosikkejani.

Luen paljon dekkareita. Jännityksen ystäville voisin antaa yhden hyvän vinkin. Mikäli mietit lukevasi uuden dekkarin jonka kirjailija on sinulle tuntematon, valitse aina pohjoismaalainen kirjoittaja. Ilmeisesti meillä Skandinaviassa on aina ollut niin helkutin kylmää ja kurjaa, että tämä tyylilaji onnistuu meiltä pohjoismaalaisilta kaikista parhaiten koko maailmassa. Pohjoismaalaisten parhaat dekkarikirjailijat tulevat Ruotsista.

Lars Kepler on dekkarikirjailijoista johtavin. Lars Kepler kirjailijanimen taustalla on ruotsalainen aviopari Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. Heidän tuotantonsa koostuu kuudesta täyden kympin teoksesta. Hyvänä kakkosena tulee Stieg Larsson ja hänen Millenium- trilogiansa joka on ihan omaa luokkaansa. Kolmas huippu dekkaristi on Jens Lapidus. Tosin Lapiduksen tuotannosta löytyvä kirja nimeltä Vip-huone on kohtalaisen kehno räpellys. Mutta loput kuusi muuta hänän teostaan ovat jälleen täyden kympin opuksia! Suomalaisista dekkarikirjailijoista Reijo Mäki on aina varma valinta. Mutta jotta hänen teoksistaan tulee varmaa kauraa, täytyy niitä lukea paljon! Yksi yllättävimmistä lukemistani dekkareista on muutama kuukausi sitten ahmimani kanadalaisen Chevy Stevensin käsialaa. Kirjan suomenkielinen nimi on Kadonnut. Kadonnut on enemmän kuin karmiva!

Linda_Paldanius_lukeminen

Parin viime vuoden Finladia ehdokkaista haluan tuoda ehdottomasti esille vuonna 1990 syntyneen Pajtim Statovcin kirjan Kissani Jugoslavia. Toinen Finlandia tärppi jota ei voi jättää mainitsematta, on tietenkin Laura Lindstedt. Hänen vuonna 2015 Finlandia -palkinnon saanut Oneiron on yksinkertaisesti mahtava! 

Mikäli haluat lukea jotain “vähän erilaista” suosittelen Tove Janssonin elämäkertaa nimeltä: Tee työtä ja rakasta. Tämän Tuula Karjalaisen kirjoittaman elämäkerran jälkeen et katsele enää muumeja samalla tavalla kuin ennen. Mikäli puolestasi olet tosikko ja rakastat todella pitkästyttäviä kirjoja, suosittelen sinua lukemaan Koneen ruhtinaan. Pekka Herlinin eli kone- hissiyhtiön historiasta kertova teos on sanalla sanoen ollut aikamoinen!

Linda_Paldanius_viikonloppu

Itse olen myös erityisen kiinnostunut kaikesta Viron kulttuuriin liittyvästä kirjallisuudesta. Viron historiaan pääset hyvin perille maailman synkimpien Sofia Oksasen kirjojen avulla. Hyvänä Viron historian tärppinä kannattaa tsekata yllättävän hyvä Häivähdys punaista Erkki Tuomiojalta!

Klassikoista must to read

Dostojevski, Rikos ja rangaistus

Tolstoi, Anna Karenina

Waltari, Sinuhe egyptiläinen

lindapaldanius

3 vastausta artikkeliin “Parhaat kirjat ever!”

  1. Olet selkeästi dekkari-ihminen😀Suosittelen lukemaan Gillian Flynnin kirjoja, mielettömän koukuttavia. Myös Hjort&Rosenfeldt uppoaisi varmasti, ne ovat myös astetta laadukkaampia dekkareita eli myös hyvää kieltä.

    Kissani jugoslavia voitti muuten hesarin esikoiskirjapalkinnon, ei ollut finlandia ehdokkaana

    • Mun moka! flynn ei kyllä äkkiseltään sano mitään…Täytyy googlettaa.

  2. Samaa mieltä parhat dekkarikirjailijat tulevat Ruotsista. En ole kauheasti dekkareiden perään, mutta Camilla Läckberg ja Åsa Larsson ovat hyviä. Kiva postaus ja sun kirjainnostus on tarttuvaa=)kiitos tove vinkistä taidanpa ottaa sen seuraavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 5
Tykkää jutusta