Kaikki ei ole aina sitä mitä ehkä luulet

Olin eilen katsomassa Tanssii Tähtien Kanssa -juhlakauden “suoraa lähetystä”. Itselleni ainakin sana live antaa mielikuvan jostain sellaisesta jota ei voida muuttaa – Kaikki mitä tapahtuu, tapahtuu oikeasti. Mutta oikeasti tv:tä tehtäessä asiat eivät suinkaan tallennu nauhalle näin mustavalkoisesti. Tv -ohjelmien teko on itse asiassa aika mielenkiintoista katsottavaa ja tämä eilinen TTK kokemus oli vailla vertaansa. Tv-formaattien taustalle kätkeytyy paljon mielenkiintoisia ammattiryhmiä, joiden olemassaolo jää suurimmalta osalta katsojista ikuiseksi mysteeriksi. Todellisuudessa tv:n tekeminen on aikamoista taidetta ja taikatemppujen ilotulitusta.

Linda_Paldanius_dokumentti

Eilinen live-lähetys oli minulle henkilökohtaisesti lohdullista katsottavaa.

Olin itse viime vuonna  mukana projektissa jota kuvattiin yhteensä 20 viikkoa. Tämä projekti on pyörinyt nyt usein mielessäni, koska ohjelman leikkaus yms. ovat lopulta valmistuneet. Pääsen itse katselemaan ohjelman ennakkoon ensi viikon tiistaina ja tuolloin kuulen myös koska ohjelma tulee tv:stä ulos, mutta siitä lisää sitten vähän myöhemmin. Kyseinen projekti oli luonteeltaan dokumentti. Ennen tuota viime kesänä alkanutta projektia sotkin suloisesti tosi-tv:n ja dokumentin keskenään. Dokumentin ideana on kyllä kuvata mahdollisimman realistisesti kuvattavaa kohdetta, mutta välillä samaa kohtausta joudutaan kuvaamaan useammin kuin kerran. Toiston taustalla saattaa olla esim. kohteen tai tilanteen tallentaminen eri tyyppisillä kuvakulmilla tai kameroilla.

Linda_Paldanius_yle

Yleensä kuvauspäivät olivat kaiken kaikkiaan aika rankkoja ja siksi koin olevani usein suhteellisen lopussa. Eilisessä TTK:ssa sain kuitenkin lohdullisesti huomata, että suorat lähetykset voivat olla yhtä raskaita kuvattaville kuin tuo dokumenttiprojekti oli ajoittain minulle. Väsymys ei siis ollut vain minussa! Etenkin kipeänä kuvauspäivät eivät aina naurattaneet ja välillä sen viikon ainoan vapaapäivän olisin ehkä mieluummin käyttänyt jotenkin muuten kuin kälättämällä kameroille. Toisinaan samaa kohtausta saatettiin sahata läpi sen sata kertaa. Tämän tyyppinen sahaaminen on pidemmän päälle aika rasittavaa ja siihen kyllästyy väkisinkin aika nopeasti. Toisaalta taas tämä dokumenttiprojekti opetti minulle sahoineen enemmän kuin paljon ja kaikki nämä asiat olivat sellaisia asioita joita en olisi varmasti koskaan kohdannut ellen olisi saanut olla projektissa mukana.

Kiitos Yle.

lindapaldanius

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta