Fitneksen ylidiagnosointi

3cd45e9df75ce33f6e243f7caf0a7fe9

Viimeiset pari päivää olen saanut todistaa somessa rummutusta, jossa fitneksestä on taottu turvallinen laji: “Raju painonpudotus fitness-urheilussa ei vie terveyttä.” Ottamatta kantaa koko väitteen yleistävään hölmöyteen, voin vain todeta että tällä hetkellä lukulasieni alla oleva Iris Pasternackan teos Tautitehdas on nyt enemmän kuin ajankohtainen.

Iris Pasternack esittää kirjassaan Tautitehtaassa suhteellisen ronskeja väitteitä siitä, kuinka ylidiagnosointi tekee meistä sairaita. Kirjaan on koottu paljon hyviä esimerkkejä siitä, kuinka sairas ei välttämättä olekaan sairas, niin että hänet voitaisiin parantaa esimerkiksi lääkkeillä tai saatikka edes sanoa sairaaksi.

tautitehdas-283x380

Fitness on ehdottomasti median tekemää ylidiagnosiointia parhaimmillaan. Ihan oikeasti! Mikäli olisi niin, että fitness “veisi terveyden”, tuskin siellä lavalla kovin montaa pakaraa heilusi. Nykyisin kaikki vain on vaarallista ja aiheuttaa erilaisia sairauksia. Harrastat liikuntaa ja samalla altistat itsesi mm. rasitusvammoille ja erilaisille kulumille. Mikäli puolestaan tyydyt makaamaan vain kotisohvalla, lisäät liikunnan puuteella mahdollisuuksia sairastua moneen muuhun, esim. elintapasairauteen. Ja auta armias, jos olet syönyt joskus yhden ranskalaisen, saatikka värjännyt hiuksesi – luvassa on varma kuolema! 😀

“Olemme terveempiä kuin koskaan, kuolleisuudella ja elämänlaadulla mitattuna. Samaan aikaan kuitenkin näyttää siltä, että olisimme sairaampia kuin koskaan, diagnooseilla mitattuna.” -Iris Pasternack

lindapaldanius

Yksi vastaus artikkeliin “Fitneksen ylidiagnosointi”

  1. Lyhyt mutta ytimekäs teksti, tosi hyvä pointti! Ja tais tehdä loma hyvää, tää teksti on ihan selkeesti helpompaa ja vähemmän poukkoilevaa luettavaa kun vielä joitain viikkoja sitten kirjoitetut 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 7
Tykkää jutusta