Maailmankaikkeuden nopein joulunami

Muistatteko vuosien takaa joulutorttumainoksen jossa sekavan musiikin säestyksellä tehdään torttuja. Mainoksen plotti menee niin, että nainen saa puhelinsoiton ja langan toisesta päässä ilmoitetaan yllättävästä vierailusta: “Mä tuun puolen tunnin kuluttua”. Tähän mainoksen päähenkilö vastaa: “Selvä” ja jonka jälkeen hän kaivaa voitaikinat pakastimesta.

Puoli tuntia on lyhyt aika ja yllättävän vieraan kestitseminen puolen tunnin varoitusajalla aiheuttaa todellisen hässäkän. Ensinnäkään ainakaan itselläni ei ole ikinä kotona voitaikinaa 😀 Ja toiseksi kotona olen usein aikamoinen petolintu, eli naama ja tukka todella sekaisin 😀 Kolmanneksi petolintu elää pesässä, joka on rakennettu oksista ja risuista. Näiden risujen sukiminen vierailu kuntoon vie yllättävän paljon aikaa. Eli tähän puoleen tuntiin ei millään ilveellä kerkeä vielä vääntämään torttua 😉

Mutta jotain sellaista mitä kotoani löytyy aina on lakritsijuuripulveri. Lakritsijuuripulveria käytän yleensä teenä. Eli teelusikallinen kuumaanveteen ja jumatsukka, että siitä syntyy hyvää lakritsiteetä. Toinen juttu mitä (etenkin talvisin) hamuan kaupasta mukaani ovat taatelit. Näistä kahdesta aineksesta saa tehtyä maailmankaikkeuden nopeimmat kotitekoiset joulunamit.

dsc_2351

Namien teossa kannattaa käyttää kivettömiä taateleita, jotka on pakattu kuutioksi 250 g paketteihin. Itse käytän Urtekramin lakritsijuuripulveria jota löytyy nykyisin myös pienemmistä ruokakaupoista.

Namien toteutuksessa voit olla luova. Yksi tapa on tehdä minikakku. Eli ripottelet taatelevyn päälle lakritsijuuripulveria. Toinen tapa on leikata haluamansa muotoisia paloja ja dipata niitä pulveriin. 

dsc_2363

Ja ennen kuin joku kerkiää kauhistelemaan, että lakritsijuuri ei sovi korkeasta verenpaineesta kärsiville. Täytyy muistaa, että lakritsijuurella on kaikille normaalista verenpaineesta nauttiville ihmisille paljon hyviä terveysvaikutuksia kuten: maha-ja suolistohaavoja ehkäisevä vaikutus, yskää lievittävä, limaa irroittava, bakteereita tuhoava, ruoansulatusta edistävä, tulehduksia ehkäisevä ja haavoja parantava vaikutus.

Ja mitä taateleihin tulee…

100 g taateleita sisältää:

270 kcal

Rasvaa 0,2 g

Hiilihydraatteja 68 g

Kuitua 4 g

Proteiinia 3,3 g

Vaikka kaikki tuo hiilihydraattien määrä on peräisin 100% (hedelmä)sokerista, ovat taatelit karamelleja terveellisempi valinta. Taateleissa on nimittäin mm. rautaa, magnesiumia, kalsiumia ja kaliumia. Ja niissä ihka oikeissa karamelleissa on usein sokerin lisäksi vain lähinnä e-koodeja ja a-vitamiinia 😀 A-vitamiinia löytyy tosiaan esimerkiksi maitosuklaasta. Tosin määrät ei päätä huimaa 😀

lindapaldanius

5 vastausta artikkeliin “Maailmankaikkeuden nopein joulunami”

  1. taateli on kyllä kelpo terveellinen herkku harmi ettei vatsa sitä kestä, kaikki kuivahedelmät ei käy. tosin eiköhän jouluna voi herkutella ihan normisuklaalla ja pipareilla?

    • Kyllä suklaata ja pipareita saa syödä muulloinkin kuin vain jouluna!Itse syön tällä hetkellä jäätelöä, vaikka ei ole edes kesä 😀

  2. Kyllä! riisipuuroakin tulee syötyä vuoden ympäri, en edes ajattele sitä enää jouluruokana=)

  3. Missä noi kannattais säilyttää ja kauankohan ne säilyy? Jos siis kuvitellaan sellasta hypoteettista tilannetta, ettei vedä kaksin käsin kaikkia kerralla ja lähde vielä kaupasta hakemaan lisää tarveaineita.

    • Pari päivää säilyy varmasti ihan jääkaapissa. Pakastinta kantsii myös kokeilla, mutta voin taata että ei tarvii säilöä. Menee varmasti koko paketti kerralla 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta