Lopeta kisaaminen ja hanki lapsia!

Nyt kirjoitan sellaisesta aiheesta, jolla kerjään verta nenästäni. Toisaalta kehossani vallitsee tällä hetkellä jo valmiiksi messevä raudanpuute, joten muutama tippa nokasta ei tunnu enää missään.

Aihe ei ole kilpirauhanen vaan toinen fitness-suosikki, eli häiriintynyt hormonitoiminta. Faktahan on se, että jokaisen fitnesslajeissa kilpailevan naisen kuukautiskierto on häiriintynyt ja suoranaisesti rikki. Onko kukaan kuitenkaan koskaan huomannut, että naisen kuukautiskierto on rikki läpi naisen elämän.

Ainakin itse olin teini-ikäisenä ensimmäisiä kuukautisia odotellessa siinä uskossa, että kuukautiset tulevat kerran kuussa ja vuodon pituus on tyypillisesti 3-5 päivää. Huomasin kuitenkin jo heti ensimmäisten kohdalla, että tämä väitä on ihan hevonkukkua. Olen vahvasti sitä mieltä että joku olisi voinut heti alkuun varoittaa: “Nämä rättitalkoot tulevat aiheuttamaan huolta koko aikuisiän”.

Omat kuukautiset alkoivat kaveriporukkani viimeisenä. Kovasti uhkailtiin että mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet yhdeksännen luokan loppuun mennässä, et ole normaali. Voi sitä juhlan määrää kun minusta viimein ysiluokalla tuli normaali. Juhlin ihan turhaan, koska en tiennyt että reilun kymmenen vuoden päästä tuosta hetkestä minusta tulisi taas epänormaali.

24 -vuotiaana olin vaihtunut e-pillerit minipillereihin ja tadaa kuukautiset loppuivat. Sinällään tämä ei ole mikään uutinen, koska tämän kyseisen valmisteen kanssa kuukautisten epäsäännöllisyys on ihan normaalia 😀 Homma meni epänormaaliksi vasta kun aloin kilpailla bikinifitneksessä.

0839ee4c67f6b4778b0b51c916aabc5e

Omat kaikki neljä kisadieettiäni ovat menneet tutulla kaavalla. Kaava on ollut hyvin yksinkertainen. Kun aloitan kisadieetin kuukautiseni loppuvat tyyliin samana päivänä ja kun dieetti loppuu, vuoto jatkuu ihan normaalisti heti seuraavana kuukautena. Tätä kaavaa ei ole rikkonut se, onko minulla ollut pudotettava -7 kg vai -15 kg. Eli täten olen todistanut ainakin vääräksi väittämän jonka mukaan kuukautiset loppuvat fitnesskilpailijalla kun kehon rasvat tippuvat alle normaaliin. +15 kg kisapainon päälle tarkoitti +30 rasvaprosenttia ja silti ne menkat loppuivat heti kun kuulin sanan dieetti ( eli toisin sanottuna stressi 😉 ). Ja veikkaan, että tuona vuonna isoin stressitekijä ei suinkaan ollut kisadieetti…

Tämä kuulostaa ihan järkevältä, mikäli olet nainen. Nainen tietää, miten omaelämä kohdulla on, koska sen toimintaan ohjailee sellainen sekopää kuin naisen mieli. Parhaat keinot sotkea oma hormonitoiminta ovat stressi ja ehkäisyvalmisteet, ei suinkaan kisadieetti.

Itselleni kuukautiset tulevat edelleen jonkinlaisena shokkina. Ja miksi, koska niissä ei ole ikinä mitään järkeä! On upeaa huomata kuinka aikuinen nainen voi olla aivan huolissaan omasta terveydentilastaan ja luulla esimerkiksi mystistä oireiluaan kupaksi ja seitsemäksi muuksi sukupuolitaudiksi tai vähintään aivokasvaimeksi. Huimaus, ripulointi, kaikki mahdolliset kivut missä tahansa ja jne. Kaikki mahdolliset poikkeavat ruumiintoiminnot tai ongelmat juontavat yleensä juurensa lopulta kuukautisiin.

Postauksen aiheena ei suinkaan ole väittää, että alhaisella rasvaprosentilla ei olisi mitään vaikutusta hormonitoimintaan niin naisilla kuin miehillä. Haluan vain muistuttaa, että jokainen on yksilö. Keho on myös erikoinen työkalu jota voi muokata samaan tapaan kuin mieltä. Kaikkeen tottuu ja monessa jutussa voi kehittyä. Tiedän monta kisaajaa joilla on ollut jopa kisapäivänä kuukautiset ja olihan syksyllä yksi mimmi jopa lavalla raskaana! 🙂 Fitness ei siis tänäkään vuonna pilannut elämääni. Mutta käy silti meidän kaikkien yleisen hyvinvoinnin nimissä kuitenkin kirjoittamassa kommenttiboksiin “Lopeta kisaaminen ja hanki lapsia”.

p.s odotan innolla vaihdevuosia 😀

lindapaldanius

13 vastausta artikkeliin “Lopeta kisaaminen ja hanki lapsia!”

 1. Rättitalkoot 😂 En kestä sun kirjotustyyliä, se on aiva parasta! Aina kun sun blogia tuun lukemaan, tiedän, että tekstissä tulee olemaan jotain hauskaa 😀

 2. Kun mulle selvisi joitain vuosia sitten että hormonikierukan kanssa kuukautiset pysyy poissa kokonaan, mä päätin jo silloin että sellainen kapistus pysyy mun kohdussani hautaan saakka. Piste. Terveisin kuukautiskierto ihan mitä sattuu 14-68 päivän välillä, niin jäätävä pms että jää Hulkit ja Wolverinet ihan kakkoseks, kipuilu samaa tasoa synnytyksen kanssa ja sitten ne vielä kestääkin sen 6-18 päivää. Kestän mieluummin sen, että terkkarit, lekurit yms. pyörtyilee kun kysyvät milloin mulla oli viimeksi kuukautiset (en tiedä miksi sitä pitää aina kysyä, viimeksi kysyttiin kun menin kipeän korvan takia lääkäriin), ja vastaus on että muistaakseni joskus kesäkuussa 2011, kai…

  • Saako tiedustella millainen, minkä merkkinen kierukka sulla on käytössä? Tää sun tilanne olis just se mitä täällä tarvittaisiin, koska nyt tilanne on juuri tuo sun kuvaama ihan mitä sattuu kierto… :/

  • Mirena on kierukan merkki. Ekat puoli vuotta se vaatii siihen että ”asettuu”, siis kierto, eikä kaikilla jää kokonaan vuoto, mutta useimmilla se selvästi vähentää vuotoa ja tasaa kiertoa vähintään. Mulle tää puoli vuotta alkuhankalaa on pikkujuttu, kun se kuitenkin on paikoillaan 5 vuotta (nykyään markkinoilla on myös 3v käytettävä malli). Tän voi myös vaihtaa suoraan uuteen eikä se vaihtokaan aiheuta enää sitä puolen vuoden ongelmaa, uusi jatkaa toimintaa siitä mihin edellinen jäi. Lisäksi tää on tilastojen mukaan sterilisaation jälkeen tehokkain ehkäisyvalmiste, ei tarvi muistaa joka päivä eikä voi käyttää väärin, joten oon kokenut helpoksi jo senkin takia. En silti aio luopua tästä vaikka puolisolta pistetään piakkoin piuhat katki.

   Mutta niinkuin kaikki ehkäisyt, ei tietenkään sovi kaikille, eikä kokeilematta tiedä sopiiko vai ei.

  • Mulla oli hormonikierrukka viisi vuotta ja menkat pysyi poissa sen viisi vuotta. Valitettavasti uutta kierrukkaa mulle ei sitten enää laitettu (vakava masennus iski vuosi kierrukan laiton jälkeen ja loppujen lopuksi kierrukka oli myös yksi osasyy sen puhkeamiseen), mies pisti piuhat poikki, koska mikään muu hormonallinen ehkäisykään ei mulle käy.

   Hyvin runsaat ja kivuliaat menkat on ja ajoittain mietin, että miksi hitossa mä enää kohtua edes tarvitsisin, neljä lasta synnytetty ja duuni tehty =D.

  • Runsaat ja kivuliaat menkat voi johtua esim. myoomista, joihin tehokkain hoito on kohdunpoisto. Suosittelen lämpimästi. 🙂

 3. Menkkojen loppuminen alhaisilla rasvaprosenteilla on lääketieteellinen fakta, mutta eihän se kaikkia koske. Jokaisen kroppa toimii omalla tavallaan ja varmasti eroja on kisaajan diettien välilläkin. Hyvähän se on tiedostaa, että lapsen hankkiminen voi olla dietin jälkeen haastavaa väliaikaisesti tai pysyvästi. Jollei aikaisempia lapsia ole, lapsettomuuden tai heikon raskautuvuuden syitä voi vaan arvailla. Jokaisen oma valinta. Dietti ei ainakaan hedelmällisyyttä lisää, mutta aikuiset ihmiset voi tehdä itseään koskevia päätöksiä täysin vapaasti. Eihän se nyt mitenkään automaattisesti mahdollisuuksia tuhoakaan.

  Onko maailmassa sellasta asiaa, joka ei nykypäivänä aiheuttais lapsettomuutta (tai syöpää)? Ihan sama, miten elämänsä elää, kun kaikki maailman asiat tuntuu aiheuttavan lapsettomuutta ja syöpää. Eipä kavereista tunnu sikiävän monikaan ilman jonkunlaista lääketieteellistä buustia asiaan ja ei niistä kukaan ole fitness-diettiä vetänyt. Harva salilla edes käynyt.

  • No jaa, toinen puoli naisista on sitten taas mun kaltaisia, eli pamahtaa paksuksi suurin piirtein siitä että kättelee miespuolista ilman ehkäisyä. Mulla on kilpaurheilija-tausta ja alkuperäinen tuomio lääkäreiltä oli, että sillä kisaamisella (ei ollut fitness, mutta missään urheilussa ei sumopainia lukuun ottamatta heiluta kovin korkeissa rasvoissa) niin nuorella iällä on hormonitoiminta sekoitettu ja lastensaanti hyvin epätodennäköistä. Jooo… Ei ollu ei.

  • Täällä Minttu sama homma tuon paksuksi pamahtamisen kanssa,herkässä tuntuu olevan,suurin piirtein ajatus riittää 😄 meitä on niin moneen lähtöön,jotkut ei saa lapsia vaikka yrittäisivät kaikki lääketieteen keinot eivätkä ole koskaan harrastaneet mitään riskiurheilua tai sairastaneet vakavasti ja osa taas sikiää liiankin helposti,urheilutaustoista huolimatta..

 4. Joo mulla ei tuu menkkoja myöskään kun syön minipillereitä tai jos dieetillä vedetään rasvat tosi minimiin.
  Mutta näin niinku muuten, kun en nyt syö pillereitä, enkä oo dieetillä, ni oireet saattaa ollla jotain ihan jäätävää.

  Parhaana esimerkkeinä kun aloin itkemään yhtäkkiä kun poikaystävä kerto että se oli ollu vanhemmillaan syömässä. Eikä mua ollu kutsuttu. Koska olin toisella puolella Suomea sillon. Hiton hyvä syy itkeä!

  Ja mielialavaihtelut on niin omaa luokkaansa että heikommat jää kyllä jalkoihin 😀

 5. Mun ystävällä on oli kuukautiset anoreksian kourissakin, myös silloin kun hän painoi 34kg ja oli nenämahaletkussa ja sydänmonitoriseurannassa sisätautiosastolla. Eli yksilöllistä on todellakin!

 6. Rättitalkoot todellakin! 😀 Voisin jättää kokonaan poies menkat. Toinen mikä on raivostuttavaa kuulla on ota ihan rauhassa ja ei ne niin kipeet ole. Tekis mieli välillä tintata, kun tuon kuulee. Varsinkin kun välillä vietät osan aikaa vessassa itkien kuumapullon kanssa maaten, koska kipujen takia meinaat oksentaa vaikka syöt 3:a eri kipulääkettä. Kaikki on tutkittu, mikään ei vialla ja hormonaalinen ehkäisy ei passaa. Tosin pillerien lopettamisen jälkeen en oo enää ollu perseelle ammuttu karhu 1½ viikkoa kuukaudesta. ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta