Hävikkiruoka

Lapsena meillä ei ikinä heitetty mitään roskiin. Vanhat vaatteet vietiin aina kirpputorille ja niistä saadut tulot sai pitää itse, jee! Ja ruoalla ei todellakaan leikitty. Nämä selkärankaan kasvatetut tavat ovat juurtuneet minuun kiinni ja pysyneet ajatusmaailmassani myös näin aikuisiällä. Vien edelleenkin vanhat vaatteet kirpputorille ja ostan edellenkin ruokaa vain sen verran mitä jaksan syödä.

Tämä ruoan pilaantuminen ja hävikki oli taas elämässäni tapetilla työskennellessäni viime viikon lauantaina ravintolassa. Työskentelen siis satunnaisesti (lähinnä kesäaikaan) tarjoilijana. Lauantaina sainkin taas todistaa järkyttyneenä millaisia määriä ruokaa menee roskiin ravintoloissa. Kotona minulle tekee pahaa heittää edes se puolikas tomaatti roskiin, joten tähän ajatusmaailmaan suhteutettuna ravintolaruoan hävikki tuntui ihan järkyttävän suurelta!

Tämän järkytyksen keskellä viikonloppuna silmiini osui myös asiaan liittyviä positiivisia uutisia. Yhä useampaan kaupunkiin on avattu hävikkiruokaa hyödyntävä ravintola. Näissä ravintoloissa voidaan esimerkiksi hyötykäyttää ne vinot kurkut, eli esteettisesti rumat (myös pop up tyylillä) 😀 tai näistä ravintoloista voit ostaa vaikkapa omia suosikki herkkuja pilkkahintaan (usein buffet annoksia).

_MG_8835

Googletuksen tuloksena löysin mm. seuraavaa:

Helsingin Lapinlahden vanhasta sairaala löytyy From Waste to Taste projektin hävikkiravintola Loop.

Ravintola Loopin lounas tarjolla arkisin klo 11.30 – 15.00. Lapinlahdentie 1, Helsinki. Ravintolan menu löytyy mm. hävikkiravintola Loopin facebook sivuilta.

Mikäli haluat monipuolisemman valikoiman, kokeile ResQ Club. Ideana on pelastaa ruokaa. Huomaa, että tämä pelastaminen ei ole vain helsinkiläisille, vaan mukana on ravintoloita eri puolilta Suomea. Palvelu toimii niin, että tilaat jonkun ilmoitetun annoksen valitsemastasi ravintolasta ja noudat sen ravintolan määrittämän noutoajan kuluessa. Esim. Sähkötalon ravintola HaoKing Lihanyytit kanatäytteellä 9 kpl 4e, tilaus ja nouto ennen klo: 21.30. Lisätietoa saat mm. ReQ Clubin facebook sivuilta.

Uutinen joka osui viikonloppuna silmiini oli Padasjoelle tämän vuoden loppuun mennessä avautuva Suomen ensimmäisen hävikkiruokakauppa. Tarkoituksena on myydä sellaisia tuotteita jotka eivät sovellu jälleenmyyntiin tavallisiin ruokakauppoihin esim. viallinen tuoteseloste. Ja mikä parasta hankkeen takana on paikallinen 4H, eli myytävistä tuotteista saadut tulot menevät yhdistyksen lapsi- ja nuorisotyöhön.

Mikäli eettinen puoli ei kiinnosta sinua nämä hävikkiravintolat kannattaa hyödyntää, myös jos olet tarkan markan mies ja esimerkiksi aktiivinen deittailija 😀 Ruoka tekee aina vaikutuksen 😉 Eli hävikkisafka tilaukseen ja piknik korin kanssa puistoon käyskentelemään 😀

lindapaldanius

3 vastausta artikkeliin “Hävikkiruoka”

  1. Todella hyödyllinen postaus! Ihana lukea, että olet ekoasioista kiinnostunut(tai ainakin sen kuvan sain)Kotona tosiaan(kun siitä on maksanut) ei raaski heittää mitään pois, pakkaseen jos ei muuta. Olen itsekin kahvilassa työskennellyt ja kaikki ylijämä jopa täysin syömäkelpoiset ruoat menee roskiin(esim. samana päivänä paistetut pullat/munkit/viinerit)Onneksi vähän parempaan ja tietoisempaan suuntaan menty. Oletko itse käynyt tuolla Loop ravintolassa?

    • Olen kyllä kiinnostunut! En ole käynyt, luin kyseisestä ravintolasta vasta eilen! Menen varmasti heti kun kisadieetti on ohi ja ruokailu on joustavampaa 😀

  2. Ihana juttu minustakin, mäkin tunnustaudun hävikkiruuan inhoajaksi – ja täsmälleen samasta syystä. Meitä oli viisi lasta ja yksinhuoltajaäiti, ei tod heitetty MITÄÄN pois. Se istuu ja syvässä, itekään en perheen äitinä heittele kevyin perustein ruokaa pois. Mä oon jopa vienyt hommaa niin pitkälle että jos tai kun meiltä uhkaa jäädä safkaa haaskuulle, soitan naapurin emännälle että älä vaan ala tekee ruokaa, tulkaa meille syömään 😄 me tosin eletään muutenkin melkoista vaihdantataloutta, mun tytöltä menee vaatteet hänen tytöille ja hänen pojalta tulee vaatteet mun pojille, ja kierrätetään jopa lasten vammat (no ei oikeesti, naurettiin vaan tossa just tänään että vuosi sitten tän naapurin poika kaatui pyörällä ja mursi kätensä, ja mun poika teki saman just eilen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta