IFBB World Children Championship

by Andrew Michalak
by Andrew Michalak

Eilen törmäsin taas sosiaalisessa mediassa lasten IFBB fitness kuviin. Monelle tulee varmasti yllätyksenä, että lapset kilpailevat myös fysiikkalajeissa. Ottamatta kantaa siihen kuinka väärin tai oikein tämän on haluaisin muistuttaa, että tämä ei ole mikään uusi juttu. Lapset kilpailevat siis tosiaan vain fitneksessä, eivätkä esimerkiksi bikinifitneksessä. En halua mitenkään puolustella tätä lasten fitnessuraa, mutta fitness on tosiaan harrastuksena vähän sama kuin voimistelu. Toki fitnekseen kuuluu mukaan myös vertailukierros…

2015-european-children-fitness-championships_3
by Andrew Michalak

Ensimmäiset lasten IFBB World Children Championship on järjestettiin Serbiassa vuonna 2010. Tänä vuonna lasten MM -kisat ovat jälleen Serbiassa ja ajankohta on 18-20.7. Juniori kisaajien alaikäraja (myös Suomessa) on tosiaan 16 vuotta, mutta lasten fitness kattaa tuleva viikkona seuraavat sarjat:

 

FITNESS BOYS

Class A: age up to & incl. 12 years

Class B : age 13 – 15 years

FITNESS GIRLS

Class A : age up to & incl. 7 years

Class B : age 8 – 9 years

Class C : age 10 – 11 years

Class D : age 12 – 13 years

Class E : age 14 – 15 years

Huomaa, että poikien fitness sarjoja on vähemmän. Valitettavasti Suomessa edes ei ole miehille edes sitä yhtä sarjaa. Ja syy tämän sarjan olemattomuuteen on todennäköisesti se, että miesten sarjaan ei saataisi tarpeeksi kisaajia… Ja tosiaan naisten puolellakin fitness kilpailijoita on todella vähän. Vähäiset kilpailijamäärät johtuvat tietenkin siitä, että fitness vaatii akrobaattista osaamista. Nätti ja lihaksikas ei riitä!

by Andrew Michalak
by Andrew Michalak

Postauksessani käyttämät kuvat peräisin IFBB virallisilta nettisivuilta ja ne on otettu Budapestissä. Lasten MM -kisoihin on ilmeisti myös saman tyyppiset valintakriteerit kuin yleiseen, junior ja masters -sarjoijen EM ja MM -kisoihin.

Pohdin eilen miksi lasten fitneksessä kisaillaan ilmeisesti enemmän itäblokin maissa. Tämän tyyppinen voimistelu kulttuuri juontaa juurensa varmasti sirkus perinteisiin, joka meille suomalaisille on aika vieras harrastus. Jenkeissä lapset kilpailevat (myös hyvin kyseenalaisissa) beauty pageants:ssa, Venäjällä on oma hurja baletti kulttuurinsa ja Aasiassa kamppailulajit voivat olla mega kurinalaista touhua jne. Jokaisella maalla on se oma stereotypia lajinsa ja se näkyy myös lasten harrastuksissa…. Omalle tulevaisuuden lapselleni suosittelen todennäköisesti jalkapalloa 😀

Lopuksi vielä vähän videomateriaalia MM-kisoista vuodelta 2012:

lindapaldanius

8 vastausta artikkeliin “IFBB World Children Championship”

  1. Mielestäni fitneksen vapariosuus sopii kyllä lapsillekin, mutta tuo fysiikkavertailu on aivan helvetistä. Muutenkin kammoan kaikkia lasten missikisoja ynnä muita, joissa lasten ULKONÄKÖÄ vertaillaan ja arvioidaan. Taidot ja osaaminen ovat asia erikseen. Vapariohjelmissa kun vertaillaan taitoja ja se on puhdasta liikunta niin ok, fysiikkakierros pitäisi jättää kokonaan pois tai korvata esimerkiksi jonkin muun taidon osoittamisella vapaavalintaisesti (musiikki, liikunta, taide, yms). Lapsia ei todellakaan pitäisi altistaa tuollaisia ulkonäköpaineille ja -muokkauksille. Suhtaudun samalla varauksella myös alle 18-vuotiaiden sarjoihin. Miksi pitää kannustaa vielä kasvun ollessa kesken itsensä dieettaamiselle ja ankaralle treenille? Kaikki 16-vuotiaat eivät todellakaan ole vielä ”valmiita” päältään eivätkä kropaltaan tuohon touhuun.

    Ja Nämä kysymykset ovat ihan yleisiä, ei siis sinulle osoitettuja:D

  2. Ei voi olla totta! En ikinä laittaisi omaa lastani tuollaiseen. Lapset saa helposti sen käsityksen että ulkonäkö=menestys, ihailu, arvostusta. Lasten kuuluu leikkiä. Mielestäni jo Suomessa juniorisarjojen 16vuotias on liian nuori.

    • Kiitos, korjauksesta. Korjaan tekstiin! Maailmalla ilmeisesti osittain se on Ifbb:n sivujen mukaan 16.

  3. Taas on ihmiset vetäny herneen nokkaan, tutustumatta asiaan sen paremmin. Sairaampaa mun mielestä on jenkeissä nuo kauneuskisat ja jopa vauvojen kauneuskisat. Vaparifitnes on lajina ihan ok, ja videollakin noi näytää lähinnä sirkuskoulun kevätjuhla esityksille. Fysiikkakierroksen vois jättää lasten jutuista vaan pois ja pitää kisat erillään aikuisten lajeista. Ettei takahuoneessa pyöri missään ikinä biksunaisia öljyttyine pakaroineen ja pieniä lapsia. Lapset kun ottaa mallia kaikesta 🙂

    Maailma on hullu paikka ja liikaa kun miettii ni ei voi tehä mitään, ku kaikki on jonku mielestä ja eihän mitään voi ees syödä ku kaikes on kaikkkee :’D

  4. Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa…. Joku varmasti jää lajin pariin ja loistaa 10v päästä:) Onko siltikään ulkonäkövertailu tarpeellinen, sitä en tiedä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta