Silmien urbaanilegendat

Olen ammatiltani optikko ja työskentelen siis optikkoliikkeessä. Olen työskennellyt optikkoliikkeessä noin yhdeksän vuotta ja hyvin usein korviini kantautuu mitä erikoisempia ns. urbaanilegendoja silmiin liittyen. Ajattelin, että korjaan muutaman tämän tyyppisen kuulopuhevääryyden niin että jokainen ymmärtää miten homma menee oikeasti.

DSC_0955

 1. Näkö heikkenee laseja käyttämällä

Ei todellakaan pidä paikkaansa. Tätä huuhaata voisi perustella hyvin: “Kun et tiedä paremmasta, et sitä osaa kaivatakaan”. Totta varmasti on se, että moni joka on aikaisemmin kulkenut ympäriinsä pöllönä, viihtyy paremmin kotkana.

 

 1. Piilolinssi voi hukkua silmän taakse

Fysiologisesti mahdotonta. En kuitenkaan suosittele nukkumaan piilolinsseillä, joita ei ole tähän suunniteltu. Tämä on sellainen väite minkä takia itse sain aikoinaan huijattua äidin optikkoliikkeeseen VASTA kuusitoistavuotiaana, koska äiti “tiesi” tästä riskistä. Terveisin, ikuisesti katkera.

 

 1. Mun mummo, pappa, serkku tai joku muu 100 vuotias ei ikinä tarvinnut laseja, koska hänellä oli niin hyvä näkö.

Höpö, höpö! Näin optikon näkövinkkelistä katsottuna tälläisia luonnonoikkuja ei ole olemassakaan. Okei, hän ei ehkä “tarvinnut” laseja, mutta kenelläkään vanhuksella ei ole virheettömiä silmiä. Silmien alamäki alkaa noin kahdenkymmenen ikävuoden jälkeen ja usein hyvä lähinäkö (aikuisella eli yli 40-45 vuotiaalla) viestii siitä, että kaukopuolella on miinusvoimakkuutta. Eli nämä luonnonoikku 100-vuotiaat, eivät ole koskaan tarvinneet laseja lähelle, koska he eivät ole todennäköisesti nähneet super terävästi kauas…

 

 1. Mulla on niin isot tai pienet silmät

Todellisuudessa silmä on noin 2,5 cm pitkä ja esimerkiksi 1mm pituusero silmän pituudessa tarkoittaa jo plus tai miinus voimakkuutta noin kolmea dioptriaa. Eli ihmisellä joka joutuu käyttämään käsitettä pullonpohjalasit (esim. -10 pdt), on hänen silmänsä vain ns. normaalia silmään noin 3 mm pidempi. Eli itse silmät ovat suhteellisen saman kokoisia, mutta luomiraon koossa ja muodossa on eroja.

 

 1. Halvat aurinkolasit eivät suojaa silmiä

Voin vaikka vannoa, että mikä tahansa värjätty muovipleksi on parempi kuin ilman aurinkolaseja käyskentely aurinkoisena päivänä. Yleensä ns. marketti aurinkolasien linssit ovat esimerkiksi liukuvärjättyjä ja kohtalaisen vaaleita, mikä tarkoittaa sitä että häikäistyminen voi olla voimakkaampaa, mutta sillä ei sinällään ole mitään tekemistä uv suojan kanssa. Liian vaaleat linssit voivat olla käyttäyttäjälle epämiellyttävät oikein aurinkoisena päivänä. Mikäli haluat maksimi suojan uv:ta vastaan valitse aurinkolasit joissa on polarisaatio tai esimerkiksi heijastuksenestopinta linssin molemmin puolin. Ja täytyy muistaa, että ilmassa on uv -säteilyä myös pilvisenä päivänä! Uv -säteily voi mm. edistää kaihin ennenaikaista kasvua.

 

 1. Koska mulla ei oo ajokortissa merkintää laseista, näköni on hyvä.

Niin, noh paha sanoa, mutta ajokorttiin napsahtaa merkintä mikäli et näe näöntutkimuksen yhteydessä tyyliin sitä kaikista isointa E -kirjainta. Tämä E-kirjain ei todellakaan ole mikään pieni…. Merkintä tulee kun et näe ns. puolta normaalista.

 

 1. Asuin vuonna nakki jossain lämpimässä maassa kuten Thaimaassa ja siellä söin paljon hedelmiä. Suomessa en syö niin paljon hedelmiä, joten näen huonommin.

Hedelmiä syömällä ei voi parantaa omaa näkemistä. Mutta toki terveellinen ravinto pienentää mm. diabeteksen riskiä, joka näkyy mm. silmänpohjissa. Todennäköisesti maissa, joissa ilmankosteus on korkeampi ei kärsitä niin paljon kuivan silmän ongelmista. Suomessa on puolet vuodesta kamala viima yhdistettynä pakkaseen ja toinen puolikas vuodesta on täynnä siitepölyä. Näkemiseen liitetyt “superfoodit” ovat mm. mustikat, tyrnimarja ja kookosöljy. Vitamiineista mm. A-vitamiini ja riboflaviini (B2-vitamiini) sekä sinkki ja omega-3 -rasvahappo DHA ovat hyväksi silmille. Ja yleensä limakalvoille ylipäätään, eli suomeksi hoitavat kuivan silmän oireita (eivät sinällään paranna näköä).

P.s ja kaikki näsäviisaat kollegat yms. saavat täyttää kommenttiboksin kaikkia kiinnostavilla nippeli tiedoilla kuten silmän pituus on 2,25 cm ja nuoren ihmisen näköjärjestelmään voidaan aiheuttaa spasmi liian voimakkaalla miinuskorjauksella.  

lindapaldanius

15 vastausta artikkeliin “Silmien urbaanilegendat”

 1. Käsittääkseni piilari VOI kadota silmän taakse! Kerran hieroin silmiä piilarit päässä (virhe) ja se sujahti ensin yläluomen alle ja yrittäessäni ronkkia sitä pois, se katosi näkyvistä 😀 Seuraavassa silmälääkärin tarkastuksessa kysyin asiasta ja hän sanoi että piilareita voi jäädä sinne, mutta se ei ole vaarallista koska katoavat (hajoavat) ”luonnollisesti” ajan myötä. (Mielessäni visualisoin jo piilarihautasmaan silmien takana 😀 )

  • Vitsi mikä lääkäri! Linssin paloja voi jäädä luomien väliin, mutta linssit ei todellakaan mitenkään katoa silmän taakse!

 2. Anteeksi jos oon rasittava, en oo kylläkään kollega. Mä oon käsittäny että ne halvat UV-suojattomat arskat on siks vaaralliset silmille ku ne ns huijaa silmiä että valoa ja UV:tä on vähemmän ja samalla silmä siis muuttaa pupillin kokoo suuremmaksi ja sitä UV:ta pääsee entistä enemmän silmään. Jos taas ei niitä laseja pitäis niin silmä pitäis pupillin pienenä ja UV:tä pääsis vähemmän. Mutta eli tän teorian mukaan siis UV säteily menee näköjää pupillin kautta ja en tiiä onko se edes noin! Korjaa mua, haluan tietää! 😀

  • Ainut vaan että sellaisia aurinkolaseja joissa ei ole minkäänlaista uv-suojaa ei taida olla olemassa. Tietysti jos linssit puuttuu kokonaan 😂😂😂😂😂

 3. Mites nää millä mua peloteltiin pienenä: Näkö huononee jos lukee pimeässä tai jos katsoo telkkaria/tietokonetta liian läheltä :DDD

  • Huonossa valossa lukeminen voi rasittaa silmiä, ei ehkä voi niinkään suoranaisesti sanoa huonontavan. Mutta on totta että lähikatselussa räpytystiheys pitenee, eli aiheuttaa kuivan silmän oireita, joita ovat mm. roskan tunne. Eli kun kyttäät näyttöä pidä lepotaukoja jolloin annat katseen levätä kauas. Räpyttele tauolla akressiivisesti ja sulje silmät pari kertaa oikein kunnolla, pari muutaman minuutin taukoa puolen tunnin välein. Muista myös kostutustipat!

 4. Urbaanilegendaa taitaa olla myös se että piilareita pitää vaihtaa.. 😉 Itse olen jo vuosien ajan vetänyt samoilla kertakäyttöpiilareilla yötäpäivää.Vaihdan n.3-6 kk välein.Aloitin tämän opiskeluaikana säästösyistä, ja nyt päälle kolmekymppisenä se on jäänyt tavaksi.Miksi niitä pitäisi siis niin ehdottoman tarkasti vaihdella jos silmät ei oireile mitenkään? Mulla siis näkö -7 eli jotkut lasit oltava päässä että mäen mitään 😀

  • Iiik!!! Super vaarallista! Linssit jotka ei ole tarkoitettu yön yli käyttöön eivät läpäise happea samalla tavalla kuin esim yötä/päivää linssit. Happivaje sarveiskalvolla voi aiheuttaa uudissuonitusta ja kun nämä verisuonet täyttyvät kerran verellä jättävät ne pysyviä haittoja sarveiskalvolle. Mikäli verisuoni onnistuu kasvamaan esim. Pupilliaukon eteen, vaikuttaa se näkemiseen. Oikein pahasti arpeutunut sarveiskalvo voidaan vaihtaa, mutta on se on super vaikea prosessi ja sen onnistuminen on vähän niin tai näin 🙁 lisäksi linssit keräävät kamalasti likaa. Likainen linssi voi aiheuttaa silmässä ärhäköitä ja jopa vaarallisia tulehduksia. Oikeasta vaihtovälistä ja oikeaan käyttöön tarkoitetusta linssitä kannattaa maksaa! 1. Koska puhtaalla (uudella) linssillä näkee 100 kertaa paremmin kuin likaisella linssillä. 3. Oikein käytettynä käyttömukavuus 100 kertaa miellyttävämpi (ei esim roskakantunnetta)2. Koska näin huolehdit omasta terveydestäsi. Optikon korvaan tämä linssien väärin käyttö kuulostaa samalta kuin käyttäisi samoja alushousuja päivästä toiseen!

 5. Mun kaveri luulee, että silmälasien käyttö pienentää silmiä. Ei siis pelkästään tee niitä hieman pienemmän näköiseksi, kuten miinuslasit saattavat tehdä, mutta siis aivan oikeasti fyysisesti pienentää. Laserleikkauksen jälkeen silmät alkavat kuulemma sitten taas suurentua. 😀 😀 😀 Mitä tähän voi sanoa, jos melkein kolmekymppinen luulee näin 😀

  Olisi muuten kiva, jos kirjoittaisit juttua esim. silmälasimuodin syystrendeistä tai muuta vastaavaa 🙂

  • Ei kun hän saattaa olla ihan oikeassa! Miinulinssi tekee vaikutelman linssien pienemistä. Plus linssi (joka voi myös olla kauas että lähelle) puolestaan suurentaa silmiä. Leikkauksen jälkeen hänen silmänsä voivat näyttää suuremmilta, jos hänellä on ollut ennen miinuslasit. Toki fysilogisista muutosta koossa ei tapahdu 😀 itselläni on -5 voimakkuutta ja siksi silmämeikkini voi näyttää super rajulta jos vaihdan kesken päivän silmälaseja piilolinsseihin…

  • Hän siis oikeasti uskoo tuohon fysiologiseen muutokseen 😀 Koitin selittää juuri tuota ilmiötä, että miinuslinssit saavat silmät näyttämään pienemmiltä mutta ei sentään oikeasti pienemään. Itselläni on reilu -4 toisessa silmässä ja -2 toisessa. Huonompi silmä näyttää aina vähän pienemmältä rillit päällä.

 6. Kiitos tästä, enpä ole aikaisemmin törmännyt vastaavanlaiseen postaukseen. Ja kun vielä ammattilainen kirjoittaa niin vielä parempi. Itsellä -1,25 salilla aina tiellä lasit joten olen sitten ”sokeana” treenaamassa

 7. Mitäpä mieltä olet silmien laserleikkauksista?
  Kovasti houkuttaisi päästä kokonaan eroon rilleistä.

  • Siitä vaan, nykyiset (uudet) leikkausmenetelmät ovat hyviä. Suurimman/pitkäaikaisimman hyödyn saat jos menet leikkeukseen nuorena (reilusti alle 40v.).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta