Kärsitkö ummetuksesta?

Itse en, mutta ajattelin että joku fittarin lukijoista saattaa kärsiä 😀 Idea ummetukseen pureutumiseen on syntynyt taas lukemastani kirjallisuudesta. Olen nimittäin taas lukenut suolisto kirjoja 😀 Tällä kertaa lukuelämyksiä minulle tarjoili Paula Heinosen kirja nimeltä: Vihdoinkin hyvä olo.

Mutta ennen ummetus vinkkejä voisimme selvittää kaikkien huulilla vallinneeseen ikuisuus kysymykseen vastauksen. Eli mistä ne kuuluisat kananmunapierut syntyvät? Vastaus piilee rikissä. Rikkiä löytyy mm. kaaleista, kuivatuista hedelmistä ja pavuista. Vaikka kyseiset hajupommit ovat myrkkyä kanssaeläjille ja mahdollisesti myös itselle, ovat ne äärimmäisen tärkeässä roolissa osana terveyttä. Suolistomme bakteerit käyttävät rikkiä hyväkseen ja valitettavasti synnyttävät tämän prosessin sivutuotteena näitä kananmuna pieruja 😀

 

Vinkkejä ummetuksen hoitoon:

Juo tarpeeksi vettä (min. 1,5-2 litraa per. päivä)

Sano ei ylensyönnille

Pureskele huolellisesti

Suosi kuituja

Liikunta

Säännöllinen ulostusrutiini

Magnesiumin puute?

Vältä rasvaista ja pullamössö ruokaa

Liikaa juustoa tai maitoa? (suosi hapanmaitotuotteita)

Hyvät rasvat kunniaan (esim. kylmäpuristettu oliiviöljy, siemenet, pähkinät)

Aloita aamu viherjuomalla (esim. levä)

Liikaa banaaneja (ks. banaani dieetti)

Kuitujen osalta kannattaa miettiä ihan perus puntti ruokien kuninkaan eli riisin osuutta ruokavaliossa. Kuitujen saanti suositus on Suomessa 25-35 g kuitua päivässä. Esimerkiksi Lidilin Thai Jasmine riisissä 100g kohden vain 1,5 g kuitua. Mikäli siis suosit ruokavaliossasi korkeaa hiilihydraattipitoisuutta (esim. dieetillä) rasvojen sijaan, kannattaa todella miettiä saatko tarpeeksi kuitua. Onneksi mm. hedelmät, marjat ja vihannekset sisältävät paljon kuitua! Eli suosi siis niitä!

Yhdessä täysjyväruisleipäviipaleessa on kuitua kolmesta grammasta viiteen grammaan, kun yhdessä vehnäpaahtoleivässä on hieman yli puoli grammaa (!) tai täysjyvävehnäleipänä myydystä viipaleessa alle kaksi grammaa…Yhdestä isosta omenasta saat kolme grammaa kuituja, samoin yhdestä porkkanasta.

_MG_5080

lindapaldanius

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta