Paras versio itsestäsi

Tänä vuonna olen lukenut paljon sellaisia kirjoja joista voi hyvin mainita myös täällä fitnessblogimaailmassa. Tyyppinä olen varsinainen ahmatti ja tämä näkyy omalla kohdallani etenkin syömisessä ja lukemisessa. Tällä kertaa olen ahminut Taivas + Helvetti sarjan Urheilija teoksen, eli Paras versio itsestäsi (kirj. Karo Hämäläinen & Miika Peltola).

Kirjaan on koottu 13 suomalaisen huippu-urheilijan saavutukset ja niiden eteen käydyt taistelut. Vaikka mukana on vain 13 hyvin eri tyyppisten lajien huippu-urheilijaa on upeaa huomata, että näin harvasta joukosta ponnahtaa vahvasti esiin ihmisten erilaisuus. Esimerkiksi osa kirjassa esiintyvistä huippu-urheilijoista ei sinällään nauti treenaamisesta ja osa on taas jo lapsesta asti tehnyt järjestelmällisesti töitä oman urheilu-uransa eteen.

image

Väkisinkin kirjaa lukiessa tulee peilattua näitä tosielämän tarinoita omaan urheiluharrastukseen. Mediassa fitness on sanana enemmänkin kirosana, joka tarkoittaa yhtä kuin rässittyä kilpirauhasta. Mikäli asioita ei ilmaista näin mustavalkoisesti, on fitness yleisesti saanut suhteellisen kehnon maineen. Välillä tuntuu siltä, että vaarallisempaa lajia saa etsiä… Nämä mediaseksikkäät fitnessparjaukset ja käsimys-tarinat tuntuvat lähinnä huvittaville kun luin Urheilijan Taivas + Helvetti -kirjasta nyrkkeilijä Eva Walströmin urasta. Huh! Tätä uraa lukiessa muuttui myös oma käsitys kivusta. Olen pitänyt itseäni rajuna likka, mutta oikeasti olen täys tissiposki verrattuna Evaan. Minusta oli super rajua se, että en ollut huomannut oikean käteni forkun repeämistä itse, vaan hierojani piti mainita asiasta minulle muutama viikko sitten. En todella tiedä koska tuo repeämä on syntynyt 😀 Nyt luettuani Evan vammoista hävettää edes mainita tuosta mikrorepeämästä!

image

Toinen juttu mikä jäi kirjasta erityisesti mieleeni oli jalkapalloilija Nikolai Alhon kommentti: “ Asia, mikä erottaa huippu-urheilijat hyvistä urheilijoista on pää”. Tällä kommentilla Nikolai ei suinkaan hae pään fyysistä kokoa, vaan hänen mukaansa huippu-urheilijan pitää kestää kovan fyysisen harjoittelun lisäksi myös kovia henkisiä paineita. Tämän oivalluksen voin allekirjoittaa myös itse omassa #bikinifitnesshelvetti -maailmassani. Pää pitää osata pitää kylmänä kaikista niistä negoista joita tulee vastaan niin selän takana kuin netissä. Mutta toisaalta kaikesta positiivisesta pitää osata ottaa kaikki irti, juuri siinä oikeassa suhteessa 😉

Kirja sopii hyvin myös kokemattomalle lukijalle, koska sen voi jättää huoletta kesken ja palata yhtä huolettomasti mukaan seuraavalla lukukerralla. Idea pysyy kasassa myös useampaan palaseen jaettuna, eli ei vain ahmateille (kuten minä). Suosittelen!

lindapaldanius

2 vastausta artikkeliin “Paras versio itsestäsi”

  1. Tämä on pakko lukea! Vaikka en itse olekaan mikään ammattiurheilija kiinnostaa aihe valtavasti. Taidankin heti kipaista kirjakauppaan! 🙂 Kiitos vinkistä ja ihanaa viikkoa!

  2. Kannattaa muuten lukea Eva Wahlströmin kirjat Homma hanskassa ja Rajoilla, voi luoja että varsinkin tuo Rajoilla sai semmoiset kylmät väreet aikaan ettei mitään rajaa. En tiiä olinko jossain hormonihuuruissa sitä lukiessani vai mikä mättäsi, mutta liikutuin ja myötäelin kyllä ihan mahdottoman lujaa vaikken olekaan mikään herkkis. Ja aika hyvät motivaatioboostitkin se aiheutti. Lue, se (/ne) on ihan mahtav(i)a ja Wahlström on ihan sairaan kova muija!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta