Helvetinviikko

Pari viikkoa sitten kerron ehkä vähän negatiivisessa valossa lukemastani Erik Bertrand Lassenin esikoisteoksesta Paras. En aio ottaa sanojani takaisin, mutta pakko sanoa että kyseisen norjalaisen kirjailijan toinen teos Helvetinviikko on jo ihan omaa luokkaansa. Kai se vaan on ihan ok, että se esikoisen on aina harjoituskappale 😀

image

Kirjassa keskitytään edellisen teoksen tapaan aika yksinkertaisiin teemoihin, mutta tällä kertaa kirjasta on tehty huomattavasti käytännönläheisempi. Aiheet pyörivät motivaatio kirjoille tuttuun tapaan mm. rutiinien ja itsensä haastamisen ympärillä.

Kirjasta löytyy muun muassa aivan super loistava esimerkki siihen, miten elämään voi saada uutta näkökulmaa:

Majoneesipurkki

Filosofian professori seisoi luokkansa edessä. Hän oli tuonut pöydälle muutaman esineen. Tunnin alkaessa hän otti mitään puhumatta ison, tyhjän majoneesipurkin ja alkoi täyttää sitä golfpalloilla. Sitten hän kysyi opiskelijoilta, oliko purkki täynnä. He vastasivat että oli.

Professori otti rasian pikkukiviä, kaatoi ne purkkiin ja ravisteli sitä. Pikkukivet putosivat golfpallojen väleihin. Professori kysyi opiskelijoilta, oliko purkki nyt täynnä, ja he vastasivat että oli.

Professori otti pöydän alta kaksi täysinäistä kahvikuppia ja kaatoi kahvit purkkiin. Kahvi täytti hiekanjyvien väleihin jääneen tilan. Opiskelijat nauroivat.

Nyt, professori sanoi, ajatelkaa että purkki on teidän elämänne. Golfpallot ovat sen tärkeimmät asiat – perhe, lapset, terveys, ystävät ja teidän suurimmat intohimonne, ne asiat jotka tekevät elämästänne mielekästä vaikka menettäisitte kaiken muun. Pikkukivet ovat muita elämän merkittäviä asioita – työ, talo, auto. Hiekka on kaikki muu – kaikki pikkuasiat.

Professori jatkoi:

Jos kaadatte purkkiin ensimmäiseksi hiekan, siihen ei jää tilaa pikkukiville eikä golfpalloille. Tämä pätee myös elämään. Jos käytätte kaiken aikanne ja energianne pikkuasioihin, teillä ei jää koskaan aikaa todella tärkeille asioille. Pitäkää siis huoli niistä asioista, jotka ovat onnenne kannalta ratkaiseva. Leikkikää lastenne kanssa. Käykää säännöllisesti terveystarkastuksessa. Viekää rakastettunne romanttiselle päivälliselle. Talon voi siivota ja roskat viedä myöhemminkin. Pitäkää tarkin huoli golfpalloistanne, niistä asioista joilla on todellista merkitystä. Pitäkää tämä tärkeysjärjestys aina mielessänne, sillä loppu on pelkkää hiekkaa.

Yksi opiskelijoista viittasi ja kysyi, mitä kahvi edusti.

Professori hymyili.

Hyvä, että kysyit, hän sanoi. Kahvi tarkoittaa aivan yksinkertaisesti sitä, että tuntuipa elämä miten kiireiseltä tahansa, aina on aikaa juoda pari kupillista kahvia ystävien kanssa.”

image

 

Kirja ei todellakaan ole mitään lennokasta höpinää kuten valitsemani lainaus, vaan täynnä ihan konkreettia asioita. Olen nyt lukenut kirjan kertaalleen ja mietin vielä tämän käytännön puolen, eli Helvetinviikon toteuttamista. Minusta tuntuu, että minulla on vielä liian tuoreessa muistissa 30 Helvitinviikkoa edelliseltä kisadieetiltäni.

Tällä kertaa kirja ei ole tarkoitettu pääpainoilla urheilija (kuten ehkä esikoinen Paras oli), joten turha luulla että Helvetinviikko tarkoittaa jotain dieettiviikkoa. Ajattelin lukea nyt kirjan heti putkeen toisen kerran, sen verran hyviä vinkkejä/ muistutuksia ensimmäinen lukukerta minulle tarjoili. Motivoitunutta viikkoa kaikille! Mitä ihmettä se nyt kohdallasi sitten tarkoittaakaan :DDDD

P.s Yksi vinkki mitä kirjassa tarjoillaan on, että sinun tulisi kartoittaa läheisiltäsi mikä heitä ärsyttää omassa käytöksessäsi. En todellakaan aio! En minä halua kuulla narsistille luonteelleni epäsopivia kommentteja. Tiedän kyllä kysymättäkin että puhun aina ihmisten päälle ja en jaksa ikinä kuunnella muiden juttuja 😀

Kiitos vielä Järvisen Mikalle joka tuputti minulle kyseisen teoksen PCA Scala käynnillä! Oikeassa olit, kannatti lukea!

lindapaldanius

4 vastausta artikkeliin “Helvetinviikko”

  1. Mun mielestä taas Paras oli ihan loistava ja sain siitä sen hetkiseen elämäntilanteeseen potkua. Sen sijaan petyin tuohon Helvetinviikkoon ja meinasin jättää kirjan kesken.

  2. Ai myyt silmälaseja, eihä sulta uskaltais ostaa mitään kun menis heti ihan jäihin :DD samal tulis jännä kakat housuu ja itkien pois :DDD
    Oot kato niin hot jos et snaijaa homie

  3. Aivan loistavaa ajattelua tuossa lainauksessa! 🙂 haluisin kyllä ehdottomasti lukea molemmat kirjat, aika moni on tuota Paras-kirjaa suositellut!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta