Janottaako vanha suola?

Joo, kai se suolakin voi mennä vanhaksi. Onhan niissä myös se parasta ennen päiväys 😀

Koska blogini nimi on Linda Paldanius valitsen postauksen aiheiksi usein sellaisia asioita, jotka ovat omassa elämässäni kulloinkin ajankohtaisia. Tällä kertaa ajankohtainen asia on suola. Ylläpidän tällä hetkellä kisakuntoani vielä noin rapiat kolme viikkoa, joka on johtaa helposti vähän tyhmiin ajatuksiin. Tarkoituksena on siis kertoa mitä suolaa käytän itse, en ole koonnut postauksesta mitään tieteellistä artikkelia. Eli kommettiboxin riehujat, ottakaa ihan rauhallisesti 😀

Model: Linda Paldanius 2.9.2015 Rautatieaseman Metropysäkki, Helsinki Anssi Lauri Photography
Housut Nebbia Gazoz

Kroppani oli viime viikolla aika nesteinen, joka on ihan selvää Lahden rankan kisaviikonlopun tuoman nestehukka + naisten vaiva yhdistelmässä 😉 Hölmöilyä tekisi mieli harrastaa mm. vähentämällä suolan määrää ruokavaliossa. Suolan vähentäminen tuntuu loogiselta nesteen karkoituskeinolta, mutta miksi me ylipäätään syödään suolaa: Mauste? Ihan sairaan hyvää? Elämän suola?

 

Riittävän suolan saanti on ihmiselle välttämätöntä! Vähäsuolainen ruokavalio yhdistettynä voimakkaaseen hikoiluun (= esim. treenaaminen) johtaa elimistön nestetasapainon järkkymiseen. Suolan puute saattaa siis yksinkertaistettuna aiheuttaa elimistön kuivumista. Lisäksi riittävä suolan saanti on hyväksi ruoansulatukselle ja yleiselle hyvinvoinnille, edesauttaaen tervettä aineenvaihduntaa.

Ok, eli suolaa pitää syödä. Mutta miksi niitä on sata erilaista?!?

Itse käytän vain ruususuolaa. Yksi syy tähän on myös maku. Lahden kisaviikonloppuna sattui niin että unohdin ottaa omat suolat mukaan ja jouduin turvautumaan hotellin pöytäsuolaan. Huh huh, oli kyllä ihan jäätävän makuista. Tiesitkö että ruokasuola on lähes täysin puhdasta natriumkloridia joka tarkoittaa sitä, että jopa 40 prosenttia siitä on haitallista natriumia. Jos merisuolaa ja pöytäsuolaa verrataan keskenään suurimmaksi eroksi muodostuu kalium ja kalsium. Merisuolassa on hivenen enemmän kaliumia ja kalsiumia.

Ja mitä eroa on ruususuolalla, kristallisuolalla ja intiaaniaanisuolalla?

-Ruususuola-kristallisuola louhitaan käsin Bolivian vuoristosta. Nimi Ruususuola, tulee punertavasta väristä, joka syntyy mm. mangaanista ja raudasta.

-Ruususuolaa kutsutaan myös kristallisuolaksi sekä intiaanisuolaksi. Nimi intiaanisuola tulee suolan louhintapaikan Uyunin suolajärven seudun asukkaista, Chilen ja Bolivian rajalta Andeilta.

-Kristallisuola tulee Himalajalta.

Tässä vielä muutama mainoslause ruususuolan terveysvaikutuksista maahantuojien sivuilta:

“Alkuperäinen Ruususuola-kristallisuola sisältää 28 kertaa enemmän hyvälaatuista rautaa kuin tavallinen merisuola.”

“Ruususuola sisältää yhteensä 84 erilaista alkuainetta kuten kuparia, fluoria, jodia, seleeniä, kromia ja rautaa hyvien suolojen lisäksi. Ruususuola on aina raffinoimatonta, eli jalostamatonta suolaa ja näin ollen alkuaineet säilyvät siinä alkuperäisessä muodossaan. Niin sanotussa tavallisessa suolassa suola jalostetaan niin, ettei enää välttämättömiä alkuaineita ole enää jäljellä lainkaan ja näin suola muuttuu enemmänkin myrkyksi, kuin ihmiselle tarpeelliseksi.”

Model: Linda Paldanius 2.9.2015 Rautatieaseman Metropysäkki, Helsinki Anssi Lauri Photography

Mutta mitenkäs jodi? Fakta on se että hirviö fitness rässii kilpirauhasia, tai sitten ei…. Enempää asiaan paneutumatta, ihan tieteellistä faktaa puolestaan on se, että kilpirauhanen tarvitsee jodia toimiakseen normaalisti. Ruususuolasta kiertää valtavasti ristiriitaista tietoa ja yksi sen “vaarallisuudesta” puhuva tekijä on jodi. Ruususuolassa sisältää vähemmän jodia. Mikäli jodi jännittää sinua suosittelen ostamaan ruususuolaa, johon on lisätty jodia 🙂

Näistä suola asioista voi hössöttää vaikka kuinka paljon. Joo, ruususuolassa on vähemmän jodia kuin esim. merisuolassa, mutta jodia saadaan myös muista elintarvikkeista kuin pelkästään lisätystä suolasta. Merilevä, tonnikala, katkaravut ja jopa kananmunan keltuainen sisältävät paljon jodia. Eli jos käytät pääsääntöisesti ruususuolaa ja syöt muutakin kuin riisinuudeleita, saat todennäköisesti tarpeeksi jodia muista ruoka-aineista.

Miksi esimerkiksi makkaroita mainostetaa: ”ei sisällä natriumglutamaattia?”

Natriumglutamaatti (E621) on glutamiinihapon natriumsuola, jota käytetään elintarvikkeiden lisäaineena arominvahventeena. Luontaisesti natriumglutamaattia esiintyy esimerkiksi maitovalmisteissa, lihassa, sienissä, tomaateissa sekä monissa runsasproteiinisissa elintarvikkeissa. Eli koska kyseessä on markkinointikikka 🙂 Eli vähän sama kuin ruususuolan aiheuttama hössötys.

 

Liika on liikaa! Muista kohtuus!

Liian runsas suolan käyttö voi mm. nostaa verenpainetta, altistaa sydämen ja munuaisten vajaatoiminnalle, aivohalvauksille, sekä sepelvaltimotaudille.

 

Oman nesteisen olomuotoni karkoittamisen hoidin heti maanantaina ns. järkevin keinoin. Maanantaina satuin tuurijuopon mäihälläni kuntosalin nuhjuiseen ympäristöön samaan aikaan kuin valmentajani. Treenaamme nykyään yhdessä todella harvoin, koska osaan jo kaiken. Ei! Vaan koska koen saavani enemmän irti ohjatusta treenistä, jossa paneudutaan vain johonkin tiettyyn osa-alueeseen esim. kyykkytekniikkaan.

Maanantaina satuin olemaan lauhkealla tuulella ja sanoin Aleksille, että sinä saat päättää. Teen nyt vain ne liikkeet jotka sinä määräät. Etenkin dieetillä olen tehnyt paljon sellaisia treenejä joissa koen saavani parhaan tuntuman. Toinen ihminen voi toki kertoa mitkä liikkeet olisivat parhaita mm. optimaalisen lihaksen kehityksen tai kulutuksen kannalta, mutta tuntuma pitää löytää itse. Dieetillä omat tavoitteet keskittyvät lähinnä sen säälittävän, jo olemassa olevan lihasmassa säilyttämiseen. On aika epätodennäköistä että 12 kilon läskin riipaisun ja ylipuolen vuoden dieetin jälkeen onnistuisin keräämään hurjasti lisää lihaksia 🙁

Oli kyllä pitkästä aikaa oli tosi kiva treenata ohjattu treeni! Toki vähän ketutti jättää kyykky kesken, olisin mielelläni sahannut vähän lisää. Tästä päästään taas sarjaan, tyhmät ajatukset. Joka tapauksessa paino tippui tämän hikijumpan seurauksena puoli kiloa ja mini palikkani vatsanseudulla piirtyvät taas hämärästi näkyviin. Kiitos Aleksi!

Vielä siihen vanhaan suolan janottamiseen palatakseni. Osa lukijoista tietää että valmentajani Aleksi voisi kirjaimellisesti olla tuo vanha suola. Mutta Aleksin seurassa minua ei janota, vaan minulla aina pissahätä. Johtuukohan se siitä että elimistöni saa tarpeeksi uutta suolaa :DDDDDD

Model: Linda Paldanius 2.9.2015 Rautatieaseman Metropysäkki, Helsinki Anssi Lauri Photography

lindapaldanius

4 vastausta artikkeliin “Janottaako vanha suola?”

    • No ainakin me ollaan asuttu noin kaksi vuotta yhdessä 😀

  1. Kommenttiboksin riehujan on pakko huomauttaa, että se ruususuolakin on lähes täysin natriumkloridia, ero tavalliseen suolaan on vain muutama prosentti. Tämä siis kaikella rakkaudella ja riitaa haastamatta 😀 Makuasioista ei myöskään kannata kiistellä. T: Ruokasuolan syöjä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta