Proteiini: ”Who cares!”

Käsittelen proteiineja tässä postauksessa vain jauheiden näkökulmasta. Eli näkökulma on proteiini lisäranteena. En halua antaa ymmärtää, että urheilija tarvitsee proteiinijauheita, jotta ruokavalioon kertyisi riittävä määrä proteiinia. En myöskään halua ottaa mitään kantaa siihen pystyykö elimistö hyödyntämään proteiinin lähteenä paremmin oikeaa ruokaa vai lisäravinteita. Tarkoituksena on lähinnä kertoa että lisäravinteissa on paljon erilaisia vaihtoehtoja, jo pelkästään proteiinien sisällä. Itse käytän proteiinijauheista  M-nutrition *HydroIso ja suurin syy tähän on helppous! Lisäravinteiden tarkoitus on tehdä arjesta helpompaa! En sano, että ne ovat välttämättömiä/paras vaihtoehto optimaalista lihaskasvua ajatellen!

*sis. mainoslinkin

image

Proteiinisynteesissä solu valmistaa aminohapoista proteiineja.  Aminohappoja keho saa ravinnon mukana tai kehon hajottaessa omia proteiinirakenteitaan. Välttämättömiä aminohappoja aikuisille ovat: tryptofaani, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, valiini, leusiini, isoleusiini. Urheilijoille tärkeä aminohappo on myös glutamiini. Haaraketjuiset aminohapot nopeuttavan palautumista, stimuloivan lihaskasvua ja parantavan suorituskykyä. Haaraketjuisiin aminohappoihin kuuluvat leusiini, isoleusiini ja valiini. Painopisteellä leusiini!

Vähän liikuntaa harrastavan ihmisen proteiinin tarve on noin 0,8 g painokiloa kohti.

Urheilijalla yleisesti tarve on noin 1,4 – 2,0 g/kg/pv.

 

Herapoteiini, Konsentraatti ja Isolaatti?!?

Heraproteiini syntyy juuston valmistuksen sivutuotteena, eli se on täysin luonnollista ainetta. Heraproteiinin jää kuitenkin laktoosia ja rasvaa, jotka erotetaan suodattamalla.Heraproteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja nopeasti imeytyvässä muodossa.  Konsentraatissa määrät ovat pieniä ja proteiinipitoisuus karkeasti on noin 80%. Isolaattijauhe puolestaan on pitemmälle suodatettua, jolloin siinä ei ole juurikaan rasvaa tai laktoosia. Proteiinipitoisuus noin 90%. Eli Isolaatti on pidemmälle käsiteltyä proteiinia, kuin edullisempi konsentraatti.

 

Lisäksi on olemassa muun muassa seuraavia vaihtoehtoja ja tietenkin valmistajakohtaisia eroja löytyy pilvin pimein. Mutta tässä pieni koonti todella yleisellä tasolla!

Lihaproteiini

Tarjoaa erinomaisen vaihtoehdon hera-, maito- ja soijapohjaisille proteiineille.  Esipilkottu eli hydrolysoitu ominaisuus mahdollistaa elimistön nopean ja tehokkaan hyödyntämisen.

 

Kananmunaproteiini

Kananmunaproteiinin aminohappokoostumus on loistava. Tämä proteiini sopii myös heille, joille maitoproteiini aiheuttaa vatsavaivoja.

 

Soijaproteiini

On peräisin soijapapukasveista. Koska soijaproteiini ei sisällä eläinperäisiä ravintoaineita, se on erinomainen valinta sekä vegetaristeille että vegaaneille ja myös esimerkiksi laktoosi-intoleranteille. Mutta leusiini tasoilta se on heikompi kuin esim. hera! Mutta soijaproteiini kuitenkin estää lihaskataboliaa ja sisältää muun muassa flavonoideja.

 

Kasviproteiini

On erityisen hyvä vaihtoehto henkilöille, jotka kärsivät ruuansulatuskanavan ongelmista, ruoka-allergioista tai laktoosi-intoleranssista. Sekoitus on voitu toteuttaa esimerkiksi riisiä, hamppua ja herneitä yhdistelemällä. Tai käyttämällä vain esimerkiksi pelkkä hernettä. Etuna on sen kasviperäisyys, eli sopii vegaaneille.

Riisiproteiini

Kasviperäistä proteiinilisää arvostaville sopii myös riisiproteiinia. Sen eduksi voidaan laskea neutraali maku, mutta esimerkiksi herneproteiiniin verrattuna. Ravintosisällöltään proteiini on hiukan vähemmän. Riisiproteiini sopii kasviproteiinin tavoin useille muista proteiinin lähteistä yliherkkyysoireita saaville.

 

Minkä valitsen, mikä on paras?

Paras on suhteellinen käsite, mutta valinnan voi suorittaa vaikka PDCAAS perusteella. Protein digestibility corrected amino acid score:n mukaan proteiinin lähde täydellinen aminohappokoostumukseltaan ihmiselle täydellinen, kun luku on 1. Mutta koska proteiini -jauheet ovat synteettisiä valmisteita, on niiden koostumusta pystytty keinotekoisesti muokkaamaan. Näin olen proteiinijauheissa ei ole PDCAAS juurikaan eroja. Lähes kaikkien proteiinijauheiden luku on 1.

 

“Luonnon” PDCAA luvut:

Maito-, soija-, muna ja heraproteiinien luku  1

Lihassa 0,92

Soijapapussa 0,91

Kikiherneessä 0,78  

 

Paras voidaan kuitenkin määritellä imeytymisen perusteella. Mikäli ajatellaan ihan puhtaasti parasta palautumisjuomaa, painopisteella proteiini. Parhaassa palautumisjuomassa käytettävä muoto on nopeasti imeytyvä, eli esimerkiksi hera.

 

Hauska testi joka kannattaa aiheeseen liittyen käydä tekemässä löytyy sponsorini M-nutrition sivuilta! Itse olin HydroIso, eli laadukasta proteiinia koko likka! Vastanneiden kesken arvotaan 250e, lisäravinne lahjakortti!

image

lindapaldanius

12 vastausta artikkeliin “Proteiini: ”Who cares!””

 1. Moi!

  Kiinnostaisi tietää että onko sinun tulevat kisat eritasoisia kuin esimerkiksi nfe karsinnat, jossa kisaajat olivat mielestäni ei niin urheilua harrastavan näköisiä. Kun taas sinä olet täysin eri kunnossa kun siellä kisaavat olivat. Voi olla omituinen kysymys tietävälle mutta ihmetyttää vaan kisaajien kuntoerot…

  Näytät todella hyvälle! 😘

  T: Amatööri

  • Kyllä mikäkin muistutan tällä hetkellä enemmän riisinjyvää kuin naista :DDD Kuvat varmaan vääristävät…

 2. Olen pitänyt sua (anteeksi) todella turhana omaan-napaan-tuijottelevana-muijana, mutta nämä viimeisimmät ravinto-postaukset ovat olleet aivan mahtavia!! 🙂 Joten täällä ainakin on ensivaikutelmat susta kääntyneet. Ei #bikinifitness tarkoita aina turhanpäiväistä päänaukomista ja jaarittelua.

  Ja tuo M-nutrition testi. sain kyllä hyvät aamunaurut: olen DAA+ZMA
  Testosteronin lisääjä :–D Oonko mä niin miehinen?! :”—D Vai sittenkin liian tyttömäinen, joka tarttisi vähän miehisyyttä?

 3. OMG missä kunnossa olet nainen, ihan omaa luokkaansa ja vielä on viikko aikaa.Tulet olemaan upea lavalla😀 Tsemppiä viimeiseen viikkoon ja aurinkoa päiviisi!

 4. Moikka,

  Mistä koostat sun palautusjuoman vai meetkö valmiilla sekoituksella?

  • Palautusjuomani koostuu 30 g M-nutrition HydroIso -proteiinista + 1 banaani

 5. tarvitseeko palkkaria mielestäsi ottaa jos pääsee ruokapöytään 30min sisällä treenistä?

  • Ei tarvitse. Muutenkin on parempi pitää esim. 20-30 min tauko palarin ja ruokailun välissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta