Bulkkaus

Toivepostauksena pureudun itselleni myös kohta ajankohtaiseen aiheeseen eli bulkkaukseen.

image

Dieetin osalta aletaan vedellä viimeisiä viikkoja ja aamulla vaaka näytti aika alhaisia lukemia 50.4 kg, eli kunto alkaa olemaan aika rapsakka 😀 Tänään lepään ja käyn vain luottohierojani vatkattavana. Huomenna perjantaina nautin Eevin kanssa SUPER fitnesskuplasta. Luvassa tankkausta, jalkatreeniä, poseerausta, leffa, sauna ja superisti #bikinifitnesshelvettiä :DDD

Bulkkaus tarkoittaa pluskaloreilla elämistä, eli suomeksi sanottuna lihaksen ja läskin tietoista hankintaa. Bulkkausta voi harrastaa elämäntapana, ihan samalla tavalla kuin healthy lifestyleä. Mutta mikäli pyritään lihaksen optimaaliseen kasvuun, bulkkaus on välttämätöntä. Miinuskaloreilla treenatessa on todella vaikeaa kehittää samanaikaisesti lihasmassaa. Tämäkin toki on mahdollista, mutta tähän vaikuttaa lähtökunto ja geneettiset mutaatiot 😀 Esimerkiksi itse en todellakaan edesauta tällä hetkellä optimaalista lihasmassan kasvua. Tällä viikolla käyntiin pyörähti dieetti viikko numero 24 ja rasvaprosentti ei todellakaan ole sieltä naisellisimmasta päästä.

Bulkkaus on ihan oma taiteenlajinsa, johon ei voi antaa yleispätevää ohjetta. Jokainen meistä on yksilö ja tästä johtuen kehomme toimivat hyvin eritavalla. Tämä näkyy esimerkiksi dieetti ”tyylin” valinnassa. Toiset kestävät paremmin hiilihydraatteja ja toisille taas rasvojen kanssa kikkailu on parempi tapa dieetata.  Haluan korostaa tyylin valinnassa miellyttävyyttä eli myös sitä henkistä puolta, optimaalisen valinnan ohella.

Mutta miten bulkkaussessa voi onnistua. Vastaus on tylsääkin tylsempi reverse dieting. Reverse lyhyesti tarkoittaa kalorien suunnitelmallista lisäystä. Itseäni taas esimerkkinä käyttäen, dieetin purun olen suunnitellut toteutuvan jotakuinkin näin:

Viikko 1 +20g hiilihydraatteja (ennen tai jälkeen treenin)

Viikko 2 +20g hiilihydraatteja (ennen tai jälkeen treenin)

Viikko 3 +20g hiilihydraatteja (ennen tai jälkeen treenin)

Viikko 4 + kananmunan keltuainen aamupalalle

Viikko 5 hedelmien lisäys ruokavalioon, fiiliksen ja tilanteen mukaan

Ja ihan oikeasti! Tämä on oikeasti näin tarkkaa ja olisi ihanaa jos niitä hurjia bulkkipäiviä ei mahtui mukaan (ainakaan kovin montaa). Seuraavat kisat odottavat jo oven takana!

Mutta mikäli paino nousee liian nopeasti viikko tasolla, hiilihydraattien määrää vähennetään +10g/ per. viikko. Tähän tyyliin jatketaan kunnes seuraavat kisat eli dieetti alkaa. Toki voidaan asettaa jokin tavoite paino, jonka yli ei mennä. Itse olen miettinyt, että maksimi paino jonka otan nyt syksyn ja kevään kisojen välissä olevan noin 57kg, eli 7kg. Toki aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan ja taas haluan korostaa myös henkistä puolta. Tavoitteita voi muuttaa ja niitä tulisi punnita jatkuvasti.

Viimeksi olin vuoden mittaisella kisatauolla, eli bulkilla ja pudotettavaa kertyi noin 12kg, tavoite oli 8kg. Syy miksi painoa tuli noin +4kg yli suunnitellun, oli henkinen jaksaminen. Olin yksinkertaisesti vain niin lopussa henkisen kuormituksen saralla. Lisäksi berliininmunkkit oli ihan sairaan hyviä 😛

Eli viimeksi bulkkaus ”epäonnistui”, mutta siitä seurannut dieetti puolestaan ”onnistui”. Kuntoni on kovempi kuin koskaan, mutta se onko vuoden aikana hankittu fysiikan kehitys optimaalinen on asia erikseen. Todennäköisesti ei. Fakta on se, että lyhyt dieetti polttaa vähemmän lihoja kuin pitkä miinuskaloreilla olo.

image

Loppuun vielä kiteytyksenä:

Bulkkaus on välttämätön, mikäli tavoittelet optimaalista lihaskasvua (lähtökunto!)

Bulkkaus elämäntapana varmasti aika ihana

Bulkkaus dieettien, etenkin kisadieettien välissä: ”Nälkä ei lähde syömällä!” 😀

lindapaldanius

7 vastausta artikkeliin “Bulkkaus”

 1. kiitos toiveeni toteuttamisesta ja positiivisesta kirjoittamisesta. usein painonnousu ajatellaan olevan jotain negatiivista, epäterveellistä ja vältettävää, lehdet kun pursuaa aina vaan laihdutusohjeista. selkeät ohjeet ja tuli ainakin uutta tietoa se kuinka maltillisesti määriä nostetaan eikä syödä mitään mäkkäriateriaa joka päivä.

 2. Siis eikö lihasta voi saada ilman (yletöntä) bulkkausta? Tarkoitan, että eikö riitä kun syö kaiken tarvitseman ja treenaa säännöllisesti? Vai pitääkö ainakin hieman olla plussakaloreilla ja mikä on semmonen hyvä extrakalorimäärä? Itse en halua jojoilla painon kanssa. Haluan olla sporttinen ja timmi. Rasvaa saa olla sen verran, että kroppa toimii.

  • Tosi vaikea kysymys, kun ei tiedä mitään: treenitaustasta, ruokavaliosta, treeniohjelmasta yms… Mutta jos nyt ajatellaan että olet käynyt salilla sen 3-5 vuotta, kehityt vasmasti vielä pienellä plussaalla, ilman jojoulua. Jojoulu on varmasti ennemmän fysiikkakilpailijan ongelma… Koska kisakunto ei tule enää pienellä miinuksella 😀

 3. Moikka,

  Tarkoitatko siis että lisäät 20 g hiilihydraatin lähdettä esim. riisiä vai kirjaimellisesti 20 g hiilihydraattia?

  Mitä mieltä muuten olet ennen treeniä/treenin aikana nautituista hiilareista? Jostain olen lukenut, että ne olisivat täysin turhia, koska keho ei pysty hyödyntämään niitä samantien?

  • 20 g on kuivapaino ja kyllä hiilihydraatteja kanattaa ehdottomasti nauttian treenien osalta ennen, aikana ja jälkeen. lisää infoa uusimmassa postauksessani:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta