Mikä ihmeen Jyväskylän SM -karsinta?!?

image

Syksyn kotimainen kilpailukausi fysiikkalajien osalta käynnistyi Jyväskylän Paviljongissa SM- karsintakilpailulla lauantaina 19.9. Lauteille asteli yhteenä noin 250 kilpailijaa. Aamun aloittivat kisojen isoimmat miehet. Päivän edessä kilot kariset. Aamulla lavalla on on jopa +90kg miehiä ja illansuussa lavalla heiluu jopa +40kg naisia.

Isompien miesten fysiikan arvostelussa käytetään painoluokka jakoa, eli sarjat muodostuvat seuraavasti:  Bodybuilding -80kg, -90Kg +90kg. Kehonrakennuksen jälkeen lavalla nähtiin CBB -ukkoja, joka tarkoittaa samaa kuin Classic bodybuilding. Heillä fysiikkaa arvostellaan pituus luokkien mukaan ja sarjat ovat: CBB -180cm ja +180cm. Adonisten ihailua jatkettiin päivän viimeisellä miesten sarjalla, eli vuorossa oli Men’s physique. Heillä sarjat muodostuvat myös pituuden mukaan: Men’s physique -178cm, +178cm.

 

Miehistä lajikohtainen kiteytys:

Bodybuilding = Kaappeja, eli ihan helkutin isoja miehiä. Täydellinen kuvaus sterotypia bodarille.

CBB = Vähän “pienempiä” kuin bodybuilding miehet, mutta kuitenkin sen kokoisia että harvoin kadulla näkee.

Men’s physique = shortsi -sarja, todella lihaksikkaita miehiä hekin!

 

Miesten jälkeen ihmeteltiin naisten ketteryyttä, kun luvassa oli Women’s physique. Tämä laji ei ole  kuitenkaan naisten vastine miesten kehonrakennukselle. Ei ole olemassa enää olemassa Naisten kehonrakennusta. Parempi vastine on siis miehiin verrattuna: CBB + vapaaohjelma. Lajissa on yksi sarja, ei siis pituus tai painoluokkia. Jyväskylässä tässä lajissa lavalla nähtiin seitsemän upeaa naista. Tässä lajissa on viime aikoina käynyt paljon ns. “käryjä”, eli kiellettyjä aineita on löytynyt. Näitä testauksia tehdään nykyisin todella innokkaasti, koska fitnesslajeja ollaan kovaa vauhtia “pesemässä”, jotta niistä nähtäisiin jatkossa esimerkiksi Olympialaisissa.

Seuraavaksi luvassa oli Fitness. Fitness naiset suorittavat normaalien vertailujen lisäksi vapaaohjelman, aivan kuten kehonrakentajat. Bodybuilding, women’s physique ja fitness ovat ainoat sarjat, joissa nähdään fysiikkakilpailijan akrobatiaa, notkeutta ja tanssillisia lahjoja. Maailmalla myös miehet kilpailevat fitneksessä, mutta meillä Suomessa kilpailijoita taitaa olla liian vähän. Tämä on täydellinen laji, jos kilpailijan aikaisempi urheilutausta koostuu esimerkiksi telinevoimistelu tai cheerleading. Sarjoja on vain yksi. Muun muassa pituus luokka jaolle ei ole tarvetta, koska nyt Jyväskylässä nähtiin vain kolme fitnesskilpailijaa.

Mielenkiintoinen laji, joka meiltä puuttuu on mix. En muista millä nimellä laji esiteltiin Kanadassa MM-kisoissa, mutta joka tapauksessa lajissa kilpaillaan pareina. Fysiikkalajien isoimmat naiset ja miehet muodostavat kilpaparin. Aika upeaa katsottavaa, etenkin heidän posedown = “vapaamuotoinen lihasten esittely”

image

Seuraavaksi luvassa oli Body fitness. Heillä pituus luokat jakautuvat seuraavasti -158cm, -163cm, -168cm ja +168cm. Päivä jatkui media seksikkäällä Bikini fitneksellä, jossa on samat pituusluokat.

 

Naisista lajikohtainen kiteytys:

Women’s physique = naisten isoimmat lihat

Fitness = ei vain nättejä tyttöjä, vaan oikeasti taitavia

Body fitness = fysiikka hyvin sama kuin fitness -kisaajilla, mutta ei vapaaohjelmaa

Bikini fitness = “narut”

 

Miksi ylipäätään on olemassa eri pituus luokkia? Mikäli jokaisessa sarjassa olisi vain yksi pituus luokka, tuomareilla olisi liian haastava työ yrittää löytää siitä ihmispaljoudesta, joka seisoo lavalla samanaikaisesti PARAS! Eli, tuomaroinnin helpottamiseksi. Toinen syy tähän on varmasti, ihan puhdas fysiikka. On puhdas fakta, että lyhyisiin raajoihin kertyy lihasta “helpommin” ja sama lihasmassa näyttää todella eriltä puoli metriä pidemmässä ihmisessä. Eli 150 cm ja 200 cm ihmisen fysiikka on todella erilainen. Lisäksi olisihan se aika nuijaa, jos kisat koluttaisiin läpi 3 miesten ja 4 naisten sarjalla. Vai olisiko sittenkään 😀

Miksi sinne karsintoihin mennään ja onko sijoituksella väliä? Karsintoihin mennään jotta pääsee kilpailemaan Lahden SM -kisoihin noin kolmen viikon kuluttua. Välissä on vielä yhdet karsinnat (Oulun Supermass Classic). Esimerkiksi bikinissä homma menee seuraavalla tavalla. Mikäli sijoitut jommassa kummassa karsinnassa kuuden parhaan joukkoon, lunastat paikan Lahteen. Mikäli olet ensimmäinen tai toinen saat osallistua sunnuntain SM -kisojen lisäksi Nicole Wilkins championships -kilpailuun lauantaina. Näissä karkeloissa on palkintona PRO -kortti, joka oikeuttaa osallistumaan esimerkiksi Nordic Pro -kisaan. Sekavaa on… Jotta tämä ei olisi näin helppoa on tietenkin olemassa vielä junior -sarjat ja kaikenmaailman PM (=pohjoismaat) -kisat. Lisäksi aikaisemmalla kilpailumenestyksellä on väliä.

Kiteytys:

On olemassa amatööri -kisoja kuten esimerkiksi SM -kisat ja Pro -kisoja esimerkiksi Mr. Olympia.

image

p.s saa korjata jos minulle tuli lajikohtaisia virheitä, tämä vaikea aihe myös minulle!

lindapaldanius

13 vastausta artikkeliin “Mikä ihmeen Jyväskylän SM -karsinta?!?”

 1. Mites toi Masters menee? Miksi esim nyt oli vain 4 kisaajaa bikinin mastersissa ja yhdellä puuttui pakaralihakset kokonaan ja reidet täynnä selluliittia. Meneekö nuo kaikki 4 parasta johonkin jatkoon vielä?

 2. Niinpä. Karsinnat!

  Eilen kahlasin kuvia läpi naama valkoisena ja mietin, että MISSÄ SAAKELISSA SE PALDANIUS ON! ONKO SE UNOHTANUT TULLA KISOIHIN! Olin aivan kauhuissani ja hermona, että mietin mihin sitä soittamaan!

  Sitten yhtäkkiä tajusin, että eihän sun tarvitse karsia mitään. Helpotus täytti rinnan! 😀

  Että muistapa mennä sitte sinne äsämmiin, täällä ollaan peukut pystyssä!

  • Ihanaa että en oo ainut jota jännittä oma kisasuoritus 😀 Ei kato pystynyt menee, ku oli talonyhtiön saunavuoro klo:19.00 :DDDD

  • Haha! Repesin!

   No sikäli ei jännitä, kun tiiän sun loistavan siellä. 🙂 Kun vaan sitte meet sinne! Järkytyin niin eilisestä harhaluulostani, että oon melkein terapian tarpeessa. 😀

  • Ihanasti sanottu! Piristi ihan superisti tätä päivää! <3

  • Mä luulin kans että 6 parasta jokaisesta sarjasta! :oo

  • Nykyään menee uusien IFBB:n karsintakriteerien perustella näin:

   Sarja, jossa alle 15 kilpailijaa, NFE:ssä pidettävään SM-kilpailuun pääsee 6 kilpailijaa.
   Sarja, jossa 15-20 kilpailijaa, NFE:ssä pidettävään SM-kilpailuun pääsee 8 kilpailijaa.
   Sarja, jossa yli 20 kilpailijaa, NFE:ssä pidettävään SM-kilpailuun pääsee 10 kilpailijaa.

   You’re welcome 🙂

 3. ..ja käsittääkseni tässä oli taustalla se, että kilpailu = jatkoonpääsemismahdollisuudet eri pituusluokkien välillä olis tasapuolisempaa 🙂 Esim. lyhyemmissä sarjoissa kilpailijamäärät vaihteli ilmeisesti kahdenkymmenen molemmin puolin, pitkässä sarjassa ainakin ilmoittautuneita oli jossain vaiheessa liki 40 :O

  Tsemiä sulle muutaman viikon päähän, vaikka tuollainen upeus sitä tuskin tarvitsee – hard work pays off! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta