ONNELLINEN MUNA :D

ONNELLINEN MUNA, JOSTA TULEE KANA. Sana onnellinen taitaa kanan tapauksessa vain useimmiten tippua pois…

Minä ja äitini luomu kana SINIKKA
Minä ja äitini luomu kana SINIKKA

Onko kukaan sattumoisin lukenut kirjaa nimeltä: Eläinten syömisestä, kirjoit. Jonathan Safran Foer. Noh, jos et ole voin sanoa että suhteellisen ärsyttävä kirja, mutta kanojen osalta kirja on hyvin mielenkiintoinen. Ylipäätään kirjan kantavana teemana on tehotuotetun lihan taloudellinen, eettinen, sosiaalinen ja ekologinen vaikutus maailmaamme. Kirjailija on siis kasvissyöjä ja näin ollen aika radikaali mielipiteissään. Ohessa muutama mielenkiintoinen lainaus kirjasta:

HÄKKIKASVATUS eli battery cage

“Tyypillisessä munijakanojen häkissä on kanaa kohden lattia-alaa suunnilleen 430 ㎠ – vähemmän kuin A4-arkilla. Näitä häkkejä on ikkunattomissa halleissa kolmessa tai neljässä kerroksessa. (Japanissa sijaitsevassa maailman korkeimmassa häkkikanalassa on kahdeksantoista häkkikerrosta.”

 

BROILERIKANAT eli broiler chickens

“Kaikkien kanojen ei tarvitse sietää perinteisiä häkkejä. Tämä onkin tavallaan ainoa asia, jonka vuoksi broilereita – lihakarjaksi tarkoitettuja kanoja (jotka eroavat munijakanoista) – voi sanoa onnekkaiksi: yleensä niille annetaan noin puolet enemmän tilaa kuin munijakanoille, suunnilleen 930 ㎠,”

Kirjassa Foer kertoo myös yllättävän tiedon siitä miten kanat eroavat toisistaan. Viimeisen viidenkymmenen vuoden ajan on ollut olemassa kahdenlaisia kanoja, jotka ovat broilerit ja munijakanat. Näiden kanojen geeniperimä on erilainen, joiden keho ja ruuansulatus eroaa merkittävästi toisistaan. Munikanat tuottavat enemmän munia ja ovat jalostuksen ansiosta pystyneet lisäämään munantuottoa yli kaksinkertaiseksi verrattuna 1930 -luvun kanoihin. Broileri puolestaan tuotetaan lihaa. Jalostuksen myötä myös broilerit ovat onnistuneet lisäämään kasvu vauhtiaan 80 vuodessa yli kaksinkertaiseksi. Aiemmin kanojen eliniän odote oli 15-20 vuotta, mutta nykyisin broilerit teurastetaan noin kuusi viikkoisina. Broilerien päivittäinen kasvu on siis lisääntynyt noin 400 prosenttia.

 

Mutta, mites ne uros puoleiset munijakanat? “Niille ei ole mitään käyttöä. Juuri siksi kaikki koiraspuoliset munijakanat – puolet kaikista Yhdysvalloissa syntyneistä munijakanoista, yli 250 miljoonaa kananpoikaa vuodessa – tuhotaan.” Tuhoaminen on kai maiden välillä erilaista, mutta ainakin jenkeissä Foer kertoo prosessin menevän näin: “Useimmat koiraspuoliset munijakanan poikaset tuhotaan imaisemalla ne putkiston läpi sähköistetylle levylle. Loput munijakananpojat tuhotaan muilla tavoin, ja on mahdotonta sanoa, ovatko ne onnekkaampia vai epäonnisempia. Osa sullotaan suuriin muovisiin säiliöihin. Heikot tukehtuvat hitaasti tallautuessaan pohjalle. Vahvat tukehtuvat hitaasti niiden päälle. Osa taas lähetetään tajuissaan murskainten läpi.”

 

Myöskin tonnikalaa käsittelevä osio on aika mielenkiintoinen….

Kirjaa markinoidaan hyvin vahvasti “käännytys” kirjana, eli lihansyöjästä kasvissyöjäksi. Itse en kyllä lukuelämyksen myötä ole hetkeäkään ajatellut pelkkää rehulinjaa, mutta esimerkiksi näyttelijä Natalia Portman on omien sanojensa mukaan vaihtanut kelkkaa aktivistivegaaniksi, luettuaan kirjan. Joten WARNING! :DDDDDD

lindapaldanius

9 vastausta artikkeliin “ONNELLINEN MUNA :D”

 1. Ousshit… Paras olla lukematta 😀 No ei, mut kyl sitä saa päänsä ihan pyörälle kun alkaa miettiä maailman epäkohtia. Joo, lihaa ei tarvi syödä joka päivä tai omassa tapauksessa ees joka viikko mutta vegaania ei mustakaan kyllä saa 😉

  • ”..mutta vegaania ei mustakaan kyllä saa”

   Määkin taisin joskus noin sanoa. Sitten katoin tylsyyksissäni Netflixistä Forks over Knives:in ja vaihdoin kelkkaa samantien. Nykyään menen täysin kasvislinjalla. Eläintuotteet eivät uppoa enää missään muodossa. Epäterveellistä tavaraa.

   Muistan katsoneeni jonkin suomalaisen ”syötäväksi kasvatetut” animaation, jossa kerrottiin Suomessa kukonpoikien tapettavan kaasulla. Amerikassa kanojen nokat typistetään kuoriutumisen jälkeen, mutta Suomessa ei taida olla sama käytäntö.

  • Mä voisin hyvin olla vegaani, mutta en oikeen näe syytä olla kieltäytymättä jos lihaa on tarjolla. Voiko silloin sanoa itseään kasvissyöjäksi jos ei osta lihaa mutta syö esim brunsseilla? Tämä on ehkä se suurin syy miksi en oikein näe itseäni vegaanina, mut pitänee katsoa tuo Forks over knives 😉

 2. Heippa,

  Voisitko korjata hieman tekemääsi juttua. Suomeen tuli Eu-säädös voimaan 2012 ja kaikki EU:n sisäiset (häkki) Virikekanalat eli pienryhmäkanalat takaavat kanoille vähintään 750 cm2 per kana. Viranomaiset ja siipikarjaliitto pitävät huolta, että kaikki tuotantotilat ovat säädösten mukaisia. Suomesta ei löydä enään yhtään surkeaa, huono ilmaista virikekanalaa.
  Virikekanat asustelevat pienissä ryhmissä, josta tulee nimitys pienryhmäkanala.
  Varustelluissa tiloissa kanoilla on orsi, munintapesä ja pehkualue kuopimista ja nokkimista varten.

  Kun toit esille kanan vapauden miksi jätit pois luomu-, vapaat- ja ulkokanat. Nimittäin ulkokanat pääsevät ulkoilemaan ympärivuotisesti, mikäli itse haluavat. Niillä on oma terassi jolla voi paistattaa päivää ja muuten ne asuvat omissa pesissä lattia kanalassa. Lisäksi luomukana ulkoilee pitkän kesäkauden ja syö luomu rehua. Lattiakana (vapaankananmunat) taas elää vapaana lattiakanalassa jossa on kanoille mm. turvetta,orsia ja omat munintapesät.

  Olen aiheesta erittäin kiinnostunut, kun opiskelen yliopistolla eläinlääkäriksi. Ja haluankin heittää hieman vastapalloa.
  Opitko jotain uutta kanoista ? Ja mitä munia sinä syöt? 🙂

  Elena

  • Unohdinko kirjoittaa että nämä eivät ole omia mielipiteitäni/tietoja, vaan lainauksia amerikkalaisen kirjailijan kirjasta 😀 Kirja on noin 400 sivua ja tämä blogi, ei gradu 😀 Mutta kiitos tästä informaatiosta ja antoisia opiskeluvuosia 🙂

  • Pakko sanoa, että postaus ei ollut kovin informatiivinen eikä sitten vissiin ollut tarkoitus edes keskustella asioista tai ottaa jotain kantaa… Mutta kuitenkin sitä aina ajattelee, että jos kirjoittaja valitsee jotain tiettyä asioita/katkelmia sillä on jotain ollut mielessä? Ja kun näistä asioista voisi minunkin puolestani keskustella enemmän!! Varmasti saisit paljon positiivista (ehkä vähän negaa myös) pöhinää tänne aikaiseksi eläinten oloista tai ruan tuotannosta😃 ehkä palaamme aiheeseen, kun olet saanut sen sivuhirviön kokonaan luettua !! 😃

 3. On varmaan omassa luetunymmärtämisessäni tai huumorintajussani vikaa kun en nyt yhtään tajunnut mitä haet tällä postauksella takaa. Toivottavasti et tarkoittanut pilkata kasvissyöjiä tai vähätellä lihantuotannon epäkohtia. Olen itsekin sekasyöjä, joten en tuomitse sekasyöjiä, mutta mielestäni on kuitenkin sääli että ihmiset mättäävät lihaa niin paljon. Kasvissyönti, tai edes lihan syömisen vähentäminen olisi niin paljon parempi ratkaisu, jos tarkastellaan asiaa koko ihmiskunnan kannalta. Puhumattakaan eläinten kannalta:). No ehkä jätän tämän kommenti tähän. Katsotaan jos tulee vasta – argumentteja niin ehkä palaan inttämään tai sitten käännän kelkkani ja oma lautanen alkaa muistuttamaan entistä enemmän eläinten hautausmaata.

  • Apua! En todellakaan tarkoita pilkata kenenkään arvoja tai valintoja. Postauksessa kerron lukeneeni mielenkiintoisen kirjan! Ei käsittääkseni pitäisi loukata ketään… Pahoittelen jos postaukseni oli mielestäsi loukkaava!

 4. Moi Linda!
  Mun mielestä oli hienoa lukea eläinproteiinin nurjiin puoliin liittyvä postaus fitness-blogissa! Olen usein itsekin miettinyt voisiko hyvin suunniteltu, terveellinen ja hyvinvointia tukeva ruokavalio sisältää myös hivenen eläintenkin hyvinvoinnin näkökulmaa. Eikä tämä mun mielestä mikään kannanotto ollut, nostit vaan kissan tai siis kanan pöydälle. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta