Pakkomielteenä täydellisyys

Törmäsin muutama päivä sitten Iltalehden sivuilla ”laadukkaaseen” terveys -osion artikkeliin: Oletko perfektionisti? Artikkeliin oli listattu kuusi perfektionistin tunnusmerkkiä. En tiedä mitä näillä tunnusmerkeillä todellisuudessa testataan, mutta omalla kohdallani kaikki oli totta.

1. Kaikki tai ei mitään. Söit yhden keksin ja pilasit laihdutuskuurisi? Jos et ole langanlaiha, olet lihava. Jos et ole kaunis, olet ruma. Vinkki: Älä ajattele niin mustavalkoisesti.

Kyllä, olen todella mustavalkoinen. Dieetillä en syö edes sitä yhtä karkkia.

2. Tiedät, kuinka sinun ja muiden kuuluu käyttäytyä. Ajattelet, että sinun kuuluisi tehdä aina vain enemmän. Ajattelet, että jos olet tehnyt ruokaa, läheisesi kuuluu tiskata astiat. Vinkki: Keskity arvostamaan itseäsi ja muita. Älä tuomitse.

Olen todella ärsyttävä pari mm. ryhmätöiden työskentely pari. Olen aina jakamassa tehtäviä ja yleensä aina ahnehdin itselleni suurimman osan tehtävistä. Olen myös maailman kovin pöyristyjä. Inhoan esimerkiksi jos ihmistä puhutaan se muodossa, se on aina hän!

3. Vihaat palautetta. ”Voisit yrittää tehdä seuraavan kerran näin” -lause kääntyy päässäsi muotoon: ”Olet arvoton.” Vinkki: Älä ota niin henkilökohtaisesti.

Äärimmäisen huono tapa, mutta inhoan kritiikkiä jos kohteena olen itse. Sisäinen viisi vuotias minäni loukkaantuu todella helposti ja verisesti! Tiedän että meni pitkin v****a, mutta miksi v****ssa joku tulee vielä kertomaan siitä minulle. Mene muualle viisastelemaan!

4. Löydät vikaa kaikesta mitä teet. Jokaisella kuuluu olla hiukkanen itsekritiikkiä, mutta sinun kritiikkisi itseäsi kohtaan on universumin kokoinen. Vinkki: Keskity kehittämisen arvoisiin asioihin ja ole kiitollinen, mitä olet saavuttanut jo nyt.

Tiedän että osaan kaikennäköistä, mutta silti pidän suurinta osaa teoistani lapsen räpellyksenä. Ok, voitin Suomen mestaruuden bikini fitneksessä, mutta se ei ollut maailmanmestaruus = se Suomen mestaruus pitäisi voittaa vähintää viisi kertaa, että siitä viitsisi edes mainita ääneen 😀 Luulen että tämä on suomalaista identiteettiä. Ehkä suomalaisessa yhteiskunnassa on vain noloa olla ylpeä itsestään. Joo-o, eli tämä on äidinmaidon vika, olisi pitänyt valita korvike 😀

5. Sinulla ei ole aikaa itsellesi. Kaikki muut ihmiset menevät edellesi. Suoritat tehtäväsi ja lepäät sitten. Paitsi, ettei aikaa levolle jää. Vinkki: Varaa kalenterista aika itsellesi ja keskity vain sinuun.

Se miten oma aika lasketaan, riippuu varmasti pitkälti perheen koosta. Omassa taloudessa asustelee lisäkseni yksi mies. Meidän taloudessa ei kakka juhli, siivoan vähintään tunnin joka päivä. Siivouksen voi kellottaa, jotta tietää olleensa omasta mielestään tarpeeksi tehokas. Oman hössöttäjä luonteeni tärkein lause on ”onko nälkä?”.

6. Arvotat itsesi saavutustesi perusteella. Ajattelet aina: ”Sitten kun olen saavuttanut tämän, olen tyytyväinen.” Vinkki: Sinä olet mahtava huolimatta siitä, miltä näytät tai mitä olet tehnyt. Koska olet sinä.

Iltaisin minulla on tapana kerrata sängyssä (omassa mielessäni) missä asioissa olen tänään onnistunut. Pyrin aina listaamaan suoritukseni. Esimerkiksi salitreenin jälkeen analysoin miten treeni meni. Olin lapsena jo aika erikoinen kaveri. Koulussa keräsin surkeimmat arvosanat ja luonteeltani olin villi. Vaikka riehumiseni ohella aivojeni toiminnan olisi voinut syystä kyseenalaistaa, olin silti aikamoinen suorittaja. Asetin itselleni jatkuvasti hyödyttömiä tavoitteita ja tehtäviä. Esimerkiksi suojateillä valkoisten viivojen välttely ja sata hiusharjan vetoa. Hiusharja tuli kehiin vasta yläasteella, koska ala-asteen aikana äitini leikkasi niskastani valtavia takkupalloja useamman kerran vuodessa. Toisinaan tunsin itseni jopa stressaantuneeksi vastaavan tasoisten tehtävien kuormittavuudesta 😀

image

 

FitFashion

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta