Fitness – hyvinvointiyhteiskunnan uusi syöpä

Helsingin sanomien torstai -liitteen innoittama voisin kertoa omia ajatuksia fitneksestä. Oma laji on siis bikini fitness ja sen vertaaminen muihin fitness lajeihin tuntuu vähän väärältä. Tässä kyseissä Helsingin sanomien jutussa puhuttiin nimenomaan vain fitneksestä. Bikini fitness on kisaajalle huomattavasti ”helpompi” laji kuin muut fitness lajit, koska kilpailijoiden ei tarvitse dietata itseään niin kireäksi kuin muissa sarjoissa. Nykyään puhutaan kuitenkin helposti vain fitness buumista, jossa sekoitetaan kaikki lajit yhteen nippuun. Haluan edelleen korostaa että en halua kannustaa ketään kilpailemaan missään fitness sarjassa, mutta haluan tuoda myös esiin sen mitä fitness on minulle antanut. Etenkin haluan sanoa, että oma lajivalintani ei tee elämästäni kärsimystä. Tämä on elämäntapani. Toiset valitsevat elämäntapansa esim. jonkun uskonnon ohjenuoria noudattaen ja eivät esim. katso televisiota. Minä katson televisiota ja punnitsen ruokani. Kaiken lisäksi teen tämän kaiken ihan mielelläni 🙂

Mitä fitness on minulle antanut? No, aika paljon! Olen viimeksi ollut kipeänä noin kaksi vuotta sitten. Olen sitä mieltä että terveellinen ruokavalio ja riittävät yöunet auttavat ihmistä pysymään terveenä. Huomenna olen varmasti kuumeessa 😀 Olen tavannut avomieheni kuntosalilla. Ilman kuntosalia, emme todennäköisesti olisi koskaan tavanneet. Olen kasvanut harrastukseni myötä niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla. Tiedän pystyväni mihin vain. Olen oppinut, että asioiden eteen pitää tehdä töitä. Ennen aloitin kaikki epämieluisat ja vaikeat asiat selittelemällä. Enää en selittele. Mitä sitten jos minulla on lukihäiriö – ketään ei kiinnosta 😀 Voin kävellä ylpeänä alasti kotonani, olin sitten offilla tai dieetillä. Näytän aina siis pirun hyvälle. Lisäksi osaan hallita tunteitani huomattavasti paremmin kuin ennen. Kisadieetti kasvatti ja opetti minulle että kaikesta ei tarvitse aina valittaa. Pienistä asioista voi olla kiitollinen. Kaiken kaikkiaan olen onnellisempi kuin koskaan ennen ja kaikesta tästä voin kiittää sairautta nimeltä fitness <3

Tämä kilpirauhas hössötys on sitten asia erikseen. Sen voi hyvin tiistivää yhteen lauseeseen: tyhmästä päästä kärsii koko kroppa. Ammattitaitoinen valmentaja ja uskallus kertoa oman kehon toiminnasta takaavat jo paljolti kehon hyvinvoinnin. Toisaalta, oman aineenvaihdunnan rässiminen on sekin helppoa kuin heinänteko. Jätä pois suola ja treenaa ylettömän paljon minimi kaloreilla on varmin tapa sotkea aineenvaihduntasi oikein kunnolla. Näillä keinoilla saatat lisäksi edesauttaa riskiä sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaa. Vähän sama asia kuin aikuisiän diabetes. Syömällä itsesi sairaanloisen lihavaksi, aineenvaihduntasi häiriintyy ja näin edesautat riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Ehkä kuntosalien oviin pitäisi laittaa jenkkityylinen varoitus autojen peruutuspeileistä ”objects may appear closer”. Kuntosalin ovessa voisi lukea esim. ”liika käytettynä yhdessä typerän ruokavalion kanssa voit sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan”. Koska suomalaiset alkoivat ajatella näin mustavalkoisesti?Ajatus siitä että fitness tarkoittaa automaattisesti syömishäiriötä tuntuu aika kaukaa haetulta. Jos esim. hyppäät alas parvekkeelta ja katkaiset jalkasi, onko vika parvekkeessa?

Jatketaanpa äskeistä ajatusta. Naiselle suositeltu kerralla nautittavien alkoholiannosten määrä on maksimissaan viisi annosta. Muutenkin humalahakuinen juominen on merkki alkoholiongelmasta. Vaikka nykyisin en käytä enää alkoholia, olen aikaisemmin käyttänyt alkoholia äskeisen mittapuun mukaan hyvin reilusti. Eli olen siis entinen alkoholisti 😀

Mieleeni tulee heti toinenkin sairaus nimeltä tanoreksia. Wikipedia antaa tanoreksialle mm. seuraavanlaisen määritelmän: ”Ruskettuva iho aiheuttaa tanorektikolle mielihyvää”. Kyllä! Näytän mielestäni paremmalta ruskettuneessa ihossa kuin lakanan valkoisena. Minulla on siis myös tanoreksia. Ja Helsingin Sanomissa rinnastettiin fitness syömishäiriöihin. Eli näin äkkiseltään olen moniongelmainen entinen alkoholisti, joka sairastaa tanoreksiaa, syömishäiriöiden ohella. JES!

Haluan sanoa, että ota asioita selvää. Kiitos nykyajan lääketieteen, asioista vain yksinkertaisesti tiedetään enemmän. Nykyään suuri osa sairauksista voidaan estää omilla elämäntapavalinnoilla. Kaikkeen ei kuitenkaan voi vaikuttaa – terveetkin ihmisetkin sairastuvat välillä. Oma tuntuma on, että fitness taitaa olla ainut asia mistä et voi saada syöpää. Syöt ranskalaisia, saat syövän. Nukut rintaliivit päällä, saat syövän. Otat aurinkoa, saat syövän….

FitFashion

8 vastausta artikkeliin “Fitness – hyvinvointiyhteiskunnan uusi syöpä”

 1. Asiaa MUTTA – kilpirauhasen vaajatoiminnan yhdistäminen yleensäkin fitnesslajeihin on mielestäni huuhaata. Sairaus on hirmu yleinen eivätkä sitä sairasta todellakaan vain ja ainoastaan fitness-harrastajat. Ihmisellä voi olla alttius sairaudelle, jolloin ihan minkälainen tahansa dieetti tai laihdutuskuuri voi olla osatekijänä sairauden lopullisessa puhkeamisessa. Vika ei siis ole aina myöskään kisaajassa tai valmentajassa – ihmisen alttius sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan (ja täten kenties soveltuvuus kisata fitnesslajeissa) voivat puhjeta rajun laihtumisen myötä, vaikka dieetti suoritettaisiin miten oikeaoppisesti tai fiksusti. Valitettavasti asia/alttius huomataan vasta siinä vaiheessa kun kisojen jälkeinen palautuminen ei menekään ihan putkeen.

  Itselläni siis ”tyhmästä” päästä kärsi koko ruumis – mutten missään nimessä syytä siitä fitnesstä.

  • Kyllä, tätä yritin ironian kautta kertoa. Fitneksellä ja kilpirauhasen vajaatoiminnalla ei mitään tekemistä keskenään 😉

 2. Mua ehkä eniten tässä koko keskustelussa ärsyttää nimenomaan toi mainitsemasi mustavalkoisuus! Ei fitness -lajit automaattisesti tarkoita syömishäriötä, niiden pariin vaan ehkä hakeutuvat monet syömishäiriöille herkemmin taipuisat… Ja todellisuudessa monen syömishäriöisen kropalle fitness saattaa jopa olla terveellisempi vaihtoehto kuin itsensä näännyttäminen, ahmiminen tai oksentaminen… Mua huolettaa tässä keskustelussa se, että miten oikeasti syömishäiriöisiä ihmisiä osataan auttaa ja hoitaa, jos ei ymmärretä eroa fitness-lajien harrastamisen ja ko.sairauksien välillä?

 3. ”Voin kävellä ylpeänä alasti kotonani, olin sitten offilla tai dieetillä. Näytän aina siis pirun hyvälle.”

  Olen itse huomattavasti ylipainoinen ja voin myös kävellä alasti kotona, koska olen h*lvetin hyvännäköinen! 😉

  • Hieno juttu! Kuten itse yritin verratauskuvien kautta kertoa, että olen sinut itseni kanssa myös kisadieetin ulkopuolella 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta