Ensikertalaisen kisaopas

Ajattelin tehdä pienen tiivistelmän bikini fitness kisoihin valmistautumisesta ensikertalaiselle. En pidä itseäni minään maailman parhaana neuvojana, joka tietää kaikki kikka kolmoset. Muistan vain itse miten vaikeaa tietoa oli löytää. Koko kisalavalle pääsy tuntui jossain vaiheessa niin älyttömän vaikealle. Tiimi ja muut satayksi asiaa voivat olla suhteellisen haastavia haalia kokoon. Tällä kirjoituksella en halua rohkaista ketään kisalavoille, mutta jos olet jo tehnyt päätöksen kisaamisesta, niin ehkä saat tästä kirjoituksesta jotain irti. Vielä pieni muistutus, kisaaminen on henkisesti ja fyysisesti rankkaa. Jos olet viimeisen kuluneen puolen vuoden aikana jättänyt salitreenit välistä ja lähtenyt ryyppäämään, unohda kisalavat!

Linda_2

1. Maksa lisenssi tammikuussa (100e) jos haluat kilpailla kyseisenä vuotena. Lisenssin voi lunastaa tosiaan, vain jokaisen vuoden alussa, noin 30 päivän ajan. On ihan sama kisaatko keväällä vai syksyllä.

http://www.ifbb.fi/ifbb/lisenssit-2/

2. Aloita poseeraamisen harjoittelu ajoissa! Etenkin ensimmäiset kisat ovat äärimmäisen jännittävä kokemus ja takahuoneessa ajatuksen juoksu on sieltä hitaimmasta päästä. Harjoittele oma t-kävely sellaiseen kuntoon, että osaat tehdä sen vaikka kesken yöunien. Itse olen ollut Tiina Kasvin ammattitaitoisessa ohjauksessa. Tiina järjestää yleensä lauantaisin poseeraus ”tapaamisia” joissa on paikalla useampi kisaaja. Näin voit harjoitella etukäteen miltä mahdollinen kisatilanne tuntuu. Itse olen aika ajoin suhteellisen ujo, mutta näissä tapaamisissa minun ei ole koskaan tarvinnut hävetä! Tiinalta voi myös ottaa yksityistunteja 🙂

https://www.facebook.com/events/1440426832896871/

3. Ennen kisadieettiä kannattaa kokeilla miltä tuntuu olla ilman herkkuja. Kokeilu aluksi olla kuukausi ilman herkkuja ja noudattaa orjallisen tarkasti ruokavaliotasi. tämän jälkeen mieti miten hyvin onnistuit ja miten selviäisit oikeasta kisadieetistä. Täytyy sanoa, että päättäväisyyttä kysytään eniten vasta kisojen jälkeen. Itse olen siistin offin puolesta puhuja. Bikini likan ei tarvitse ottaa 10 kg painoa, jotta keho palautuisi kisadieetistä.

4. Bikinit kannattaa tilata ajoissa, puoli vuotta ei todellakaan ole liian aikaisin, Itse tilasin omat bikinini Sahara Beauty & Design liikkeestä. Omille bikineille tuli hintaa karvan yli 600e. Hintaan vaikuttaa se miten harakka olet, eli kuinka paljon haluat kiviä koristeeksi. Kun varaat ajan, joudut todennäköisesti maksamaan varausmaksun esim. 80e, jota et saa takaisin jos päätät luopua kisahaaveistasi. Itse kisaan tänä syksynä samoissa bikineissä kuin keväällä. Olen todellinen kierrättäjä 😀

http://www.saharabeauty.fi

5. Kynnet, meikit ja hiukset voi tehdä ihan hyvin itsekin. Mieti onko sinulla ystäviä, joiden apua voit käyttää hyväksi. Toisaalta muutama satanen lisää tässä konkurssissa ei tunnu missään. Vaihtoehtoisesti voit hankkia sponsorin. Viimeksi rakas ystäväni Ida ylitti itsensä luomalla minulle upean meikin, onnettomilla välineilläni :DD Nyt syksyllä minusta pitää huolen Helsingin keskustasta löytyvä ”Sydämen Pohjasta”, jossa ihanan kampaaja Marietta Pöntisen ammattitaitoiset kädet pitävät huolta hiuksistani. Suosittelen! Samasta paikasta olen varannut myös kynsien laiton. Meikkini loihtii Laura Räsänen, joka osallistuu tänä vuonna bodypaintingin SM-kisoihin. Minulla ja Lauralla on luvassa lokakuussa kahdet SM-kisat. Joissa molemmissa minusta tehdään sanalla sanoen epätodellisen näköinen, varsinainen mannekiini siis :DDDD

http://www.sydamenpohjasta.com/tekijat/marietta-pontinen/

6. Sponsori. Ei sovi kaikille, mutta voi olla sinulle valtava motivaation lähde. Fakta on se että sm -tasolla ei raha pyöri. Puhutaan suhteellisen pienistä summista, joten päivätyötä ei kannata jättää 😉 Itsellä on maailman paras kombo mitä sponsoreihin tulee. Treeneihin ja vapaa-aikaan minut pukee Gazoz ja lisäravinteistä huolehtii Manninen. Urheilijalle sponsori antaa materiaalisen tuen lisäksi paljon henkistä motivaatiota. Kisaaminen on pitkälti yksin puurtamista ja mukavaa saada arkeen vähän vaihtelua. Itse viihdyn hyvin kameran edessä ja ruokavalion noudattaminen tuntuu sata kertaa helpommalta kun voit asettaa itsellesi pienempiä tavoitteita kuin kisat puolen vuoden päästä. Esimerkiksi kuvaukset kahden viikon päästä 🙂 Kun haet sponsoria mieti, mitä annettavaa sinulla on? Kukaan ei halua sponsoroitavaksi urheilijaa, joka jaksaa päivittää blogiaan kerran kuussa ja aloittaa aina sanoilla: ”Kylläpä väsyttää”. Ei kovin mieltä ylentävää 😉

http://www.manninen.info

http://www.gazoz.fi

7. Kisaväri. Kevään kisoissa olin lavalla aivan liian vaalea. Keväällä käytin Jan Tan Hi-definitionin vaaleinta versiota. Tällä kertaa lähden liikenteeseen Pro tanilla. Erona näissä väreissä on tummuuden lisäksi, niiden levittäminen ja pois pesu. Pro tan lähtee pois iholta todella huonosti verrattuna Jan taniin. Parhaan lopputuloksen saat aloittamalla ihon kuorimisen ja kosteuttamisen ajoissa. Ihoa ei saa tietenkään rasvata ennen värin laittoa, mutta kannataa mennä esim. edellisenä iltana saunaan ja tehdä siellä viimeinen huolellinen kuorinta 🙂 Ihon valmistaminen värin levitykseen kannattaa siis aloittaa ajoissa. Oma ykkös kauneusvinkki on runsas rasvan käyttö 😀

https://www.facebook.com/gazoztampere/photos/a.575379959240220.1073741829.571429612968588/575379532573596/?type=1&theater

8. Koruja saa älyttömän halvalla kaiken maailman rihkama kaupoista ja ebaysta. Korut voi toki ostaa vaikka samasta paikasta jossa bikinisi valmistetaan, mutta hintataso on usein suhteellisen korkea. Täytyyhän tuotteessa olla katetta 🙂

9. Kenkiä koskevat säädökset muuttuvat jatkuvasti. Syksyn kisoissa päkiän alla saa olla vielä 1 cm korko, mutta ensi vuonna kilpailukengät päivitetään kansainväliselle tasolle. Keväällä 2015 ei siis päkiän alla saa olla enää korkoa.

http://www.ifbb.fi/ifbb/bikini_fitness/

10. Team

Jokaisella kilpailijalla täytyy olla team, jota kilpailija edustaa. Tiimin voi kasata itse, mutta edellytyksenä on kaksi kilpailulisenssin lunastanutta kilpailijaa. Rekisteröinti kustantaa jälleen 100e. Lisää voi lukea alla olevasta linkistä. Tiimejä on paljon mm. eri kuntosaleilla, valmentajilla ja lisäravinneyrityksillä. Osaan tiimeistä ei ole niin sanotusti rajoitteita esim. muutama nimeltä mainitsematon lisäravinneyritys ottaa tiimiinsä jokaisen halukkaan. Kysyvä ei tieltä eksy. Laita rohkeasti viestiä ja valitse mieleisesi… Ensimmäiset kilpailuni edustin ylpeänä team XX5:ttä ja nyt syksyllä nousen lavalle vieläkin ylpeämpänä Team Manninen Nutraceuticals kilpailijana.

http://www.ifbb.fi/ifbb/tiimit/

Loppuun vielä nopea laskutoimitus:

kisalisenssi 100e, bikini 650e, kengät 70e, korut 30e, kisaväri 30e, hiukset 150e, kynnet 100e, meikki 70e, mahdollinen tiimin rekisteröinti 100e

TOTAL 1 300 e

Kallista lystiä siis, tähän päälle tulevat tietenkin kuntosalimaksu, lisäravinteet, hieroja, ruuat, poseharkat…. Lista on loputon 😀 Toisaalta rahaa kuluu yllättävän vähän ravintoloihin, vapaa-ajan vaatteisiin ja ylipäätään mihinkään vapaa-ajan aktiviteettiin, koska niihin ei yksinkertaisesti ole aikaa!

FitFashion

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta